F. Templeton ar putea deveni administrator al FP la inceputul lui septembrie

Joi, 22 Iulie 2010, ora 17:33
1432 citiri
F. Templeton ar putea deveni administrator al FP la inceputul lui septembrie

Odata cu aprobarea legislatiei necesare numirii companiei Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea (FP), va mai trece aproximativ o luna pana la data adunarii generale a actionarilor care sa confirme oficial preluarea managementului FP, au declarat pentru NewsIn surse din piata.

Aprobarea Legii 142/ 2010 permite Consiliului de Administratie al FP

sa-i propuna pe americanii de la Franklin Templeton in functia de administratori in cadrul adunarii generale a actionarilor (AGA) care ar putea avea loc la finalul lunii august sau inceputul lunii septembrie a acestui an, au declarat joi, pentru NewsIn, surse din piata.

Astfel, listarea FP se amana spre finalul anului, intrucat administratorul proaspat-numit are nevoie de aproximativ trei luni pentru a o pregati, conform declaratiilor anterioare ale oficialilor Franklin Templeton.

Practic, FP asteapta publicarea in Monitorul Oficial a unor norme referitoare la acordarea de dividende, care ar putea avea loc cel mai probabil saptamana aceasta.

Noua lege 142, publicata in MO pe 12 iulie, modifica prevederile anterioare conform carora pentru a accede la conducerea Fondului, Franklin Templeton ar fi avut mai intai nevoie de decizia Guvernului si abia dupa aceea a propunerii de numire din partea membrilor Consiliului de Administratie catre AGA.

"Probabil ca AGA va fi convocata peste o saptamana", a confirmat un oficial al FP. Intrucat orice AGA se convoaca cu 30 de zile inainte de intalnirea propriu-zisa a actionarilor, numirea oficiala a Franklin Templeton in functia de administrator va avea loc, cel mai probabil, la finalul lunii august sau inceputul lunii septembrie. Odata ce Guvernul aproba legislatia necesara numirii noastre, vor mai trece aproximativ trei luni pana la listarea FP, a declarat anterior, pentru NewsIn, Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Investments.

"Odata ce vom fi numiti, ne vom misca foarte repede in vederea listarii. Asadar, daca suntem numiti la 1 iulie, putem lista FP cel mai devreme in octombrie, si asa mai departe", a explicat Konieczny.

Reprezentantii FP sustin ca, in cadrul viitoarei AGA, va fi aprobata si politica de dividende a fondului.

Joi a fost lansat, printr-o oferta publica initiala la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) primul fond de investitii care are ca activ de baza (cu o pondere de 50%) actiuni ale FP, iFond Financial Romania.

Administratorul iFond, Intercapital, sustine ca "riscul politic" care plana asupra numirii Franklin Templeton a fost inlaturat, si estimeaza ca FP va acorda dividende actionarilor in contul anilor precedenti - 2008 si 2009.

In acelasi timp, oficialii FP spun ca vor avea nevoie de timp pentru a pregati listarea pe o bursa internationala, pentru ca toate documentele sa indeplineasca cerintele acelei burse, fie ea London Stock Exchange (LSE) sau New York Stock Exchange (NYSE).

Fondul Proprietatea s-ar putea lista printr-o oferta publica initiala de 500 milioane de dolari, aceasta fiind valoarea necesara pentru a atrage investitorii straini.

"Daca lucrurile se mai taraganeaza mult, nu vad posibila listarea FP anul acesta", a declarat David Smart, sef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton. Toata infrastructura necesara functionarii FP a fost, insa, construita. "Am petrecut o gramada de timp pentru constructia unui mecanism de diseminare a informatiei. Pana nu suntem numiti oficial, FP nu poate oferi dividende, iar acestea s-au acumulat de ceva vreme", a mai spus Smart.

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, sustine ca echipa Franklin Templeton a cheltuit pana in prezent in jur de 3 milioane de dolari din fonduri proprii, in echipamente, consumabile, calatorii oficiale si in dezvoltarea echipei proprii, in asteptarea deblocarii situatiei numirii oficiale la carma FP de catre guvern.

Oficialii Franklin Templeton recunosc ca tranzactionarea netransparenta a actiunilor FP este cea mai mare problema cu care se confrunta actionarii.

In plus, tranzactionarea pe o piata nereglementata nu permite transparenta datelor cu privire la detinerile principalilor actionari.

"Nu cred ca in prezent este suficienta transparenta. Acesta este unul din principalele lucruri pe care le vom rezolva cand vom prelua conducerea Fondului", a spus David Smart, sef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton.

Pretul unei actiuni a Fondului Proprietatea oscileaza pe piata nereglementata intre 0,2 lei si 0,6 lei, cu o medie a pietei situata in jurul a 0,35-0,45 lei, insa valoarea fundamentala a titlurilor este estimata de brokeri la 0,75 lei - sub valoarea nominala de 1 leu.

Listarea FP va stabili un pret de referinta pentru micii actionari si in acelsi timp va face transparente tranzactiile cu actiuni ale fondului.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti.

Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, la sfarsitul lui 2010 sau in 2011.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Fondului Proprietatea prevede un profit net de 91,2 milioane lei, de opt ori mai mic fata de 2009.

Anul trecut, Fondul a raportat un rezultat net de circa 730 milioane lei, dupa vanzarea participatiilor CEZ. 

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#administrator, #dividende, #fp, #listare, #profit, #templeton , #stiri BVB