Farmache, BVB: listarile importante ar putea creste numarul investitorilor

Marti, 08 Iunie 2010, ora 13:31
1522 citiri
Farmache, BVB: listarile importante ar putea creste numarul investitorilor

Numarul conturilor deschise de societatile de investitii financiare este de aproximativ 90.000, dar numarul investitorilor este mult mai mic, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, precizand ca numarul lor ar putea creste daca ar avea loc listari importante.

"Este posibil ca baza de investitori activi pe bursa sa se largeasca in conditiile in care vom atrage societati mari, din domeniul energiei, utilitatilor.

In clipa de fata, numarul investitorilor care au conturi deschise la societatile de investitii financiare este in jur de 80.000 - 90.000 de conturi. Aceasta nu inseamna ca toti acesti investitori sunt activi.

Cati sunt activi se poate determina pe o luna, trei luni sau noua luni. Noi am facut o analiza la un moment dat, iar numarul investitorilor activi pe o luna era de 12.000 - 13.000 de investitori.

Nu pot sa fac o estimare a numarului de investitori, nu pot sa spun decat ca numarul este mic in raport cu potentialul pe care il avem insa acesta nu poate creste decat pe baza unor listari importante la BVB", a declarat Farmache.

Referitor la listarea BVB pe propria piata reglementata, el a declarat ca este vorba despre o listare tehnica, "dar care urmareste sa fie un efect de antrenare pentru emitentii companii comerciale, atat cele de stat cat si pentru anteprenorii privati care au retineri sau rezerve in acest moment vizavi de piata de capital".

"In al doilea rand, dorim sa oferim un exit civilizat, transparent pentru actionarii existenti si ca o alternativa de finantare pentru potentialii investitori pe piata financiara", a spus Farmache.

Presedintele BVB a adaugat ca, in prezent, exista un prag al drepturilor de vot si nu al detinerilor, care este limitat la 5%.

"Este un prag stabilit prin lege pe care bursa nu il poate misca in sus sau in jos, ci este nevoie de un proces legislativ.

Cred ca nu avem niciun fel ce actiune pe aceasta directie, dar la momentul potrivit, atunci cand bursa cred ca va trebui sa aleaga sau sa-si contureze un actionariat strategic acest lucru va fi posibil.

Adica putem solicita organelor legislative sa mareasca acest prag. Este important sa vedem care va fi evolutia structurii actionariatului", a explicat Stere Farmache.

De asemenea, el nu a exclus posibilitatea cooptarii unui investitor straregic. Farmache a mai spus ca in programul pentru candidatura la Bursa de Valori Bucuresti a avut o componenta legata si de o alinata strategica cu un operator important, dar a precizat ca in momentul de fata trebuie sa fie analizate efectele listarii si in functie de evolutiile viitoare si de consolidarea pietei de capital, care trebuie sa aiba loc, va analiza si o astfel de posibilitate.

Prezent la eveniment, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat ca Bursa este foarte importanta in conditiile in care este nevoie de incredere, care sa fie transmisa investitorilor.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#bvb, #stere farmache, #investitii, #listari , #stiri BVB