Farmache: criza nu ar trebui sa impiedice privatizarile prin BVB

Marti, 29 Iunie 2010, ora 12:15
1539 citiri
Farmache: criza nu ar trebui sa impiedice privatizarile prin BVB

Perioada de criza nu ar trebui sa fie un impediment pentru listarea la bursa a companiilor de stat, a declarat marti presedintele CA al BVB, Stere Farmache, aratandu-se surprins de informatiile "contradictorii" care vin din partea autoritatilor in privinta privatizarilor prin piata de capital, relateaza Mediafax.

"Suntem oarecum surprinsi de informatiile contradictorii care vin din partea autoritatilor cu privire la listarea companiilor de stat, insa credem ca totusi acestea vor prinde contur.

Nu cred ca perioada de criza trebuie sa fie un impediment in desfasurarea acestui proiect.

Nimeni nu poate anticipa cum va merge economia in anii urmatori si de aceea nu trebuie sa abandonam aceste proiecte", a spus Farmache la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Guvernul a decis in aceasta luna sa suspende pana la 31 decembrie 2012 procedurile de listare la BVB a cate 5% din actiunile detinute de stat la opt companii din portofoliul Ministerului Transporturilor, prin derularea ofertelor publice secundare de vanzare, din cauza crizei financiare.

Cele opt companii care urmau sa fie listate la Bursa sunt aeroporturile internationale Henri Coanda-Bucuresti, Aurel Vlaicu-Baneasa, Mihail Kogalniceanu-Constanta si Traian Vuia-Timisoara, precum si Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu si Administratia Porturilor Maritime Constanta.

Farmache a precizat ca piata de capital din Romania are o capacitate mare de absorbtie care trebuie exploatata.

El a explicat ca privatizarea prin Bursa este eficienta, sigura si poate fi realizata cu costuri competitive, contribuind la cresterea capitalizarii Bursei si la dinamizarea pietei de capital.

Totodata, presedintele CA al BVB a afirmat ca privatizarile prin Bursa de Valori Bucuresti pot sa aiba un efect de antrenare pentru companiile private.

"Un program de privatizare prin Bursa trebuie sa inceapa cu o tranzactie importanta si sa se termine tot printr-o tranzactie importanta.

BVB are capacitati suficiente pentru sustinerea listarii companiilor de stat, iar brokerii sunt pregatiti si asteapta aceste oferte", a spus Farmache.

Reprezentantii BVB au avut discutii cu Ministerul Economiei in vederea demararii programului de privatizare.

"Noi nu ne implicam efectiv in privatizare, dar dorim sa oferim asistenta tehnica necesara si nu vom face nicio economie in acest sens (...)

Ar trebui sa urmam modelul Bursei din Polonia, unde piata de capital a fost utilizata ca vehicol de privatizare (...)", a adaugat presedintele CA al BVB.

El a mai spus ca e "timpul sa apasam pedala ofertei", referindu-se la faptul ca piata bursiera din Romania are nevoie de emitenti atractivi. 

#bvb, #criza, #stere farmache , #stiri BVB