Fondul Proprietatea, la anul!

Marti, 15 Noiembrie 2005, ora 02:06
1062 citiri

Odata cu anuntarea intentiei statului de a crea Fondul Proprietatea, investitorii au sperat ca vor avea curand un nou produs la cota Bursei. Desi intentia a fost de listare a companiilor si a actiunilor Proprietatea la Bursa pana la sfarsitul acestui an, acest lucru ar putea fi posibil abia la jumatatea lui 2006 .

Desi in urma cu patru-cinci luni, cand a incoltit ideea despagubirii proprietarilor imobilelor rechizitionate abuziv intre anii 1945 si 1989 prin acordarea de actiuni ale Fondului Proprietatea, se spera ca pana la sfarsitul acestui an titlurile sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pana in prezent nu a fost selectata nici macar societatea care sa administreze fondul. Se estimeaza ca managerul ales va fi numit in lunile februarie-martie 2006 si va fi unul dintre managerii de fonduri de pe Wall Street sau din Londra, care au o credibilitate cu mult mai mare decat a statului roman pe piata financiara internationala. Iar dupa acest moment trebuie asteptate cateva luni pana s-ar putea incepe listarea actiunilor la Bursa, a precizat Nicolae Ivan, secretar de stat pentru integrare europeana in Ministerul Finantelor Publice. Conform estimarilor, la jumatatea anului viitor, titlurile Fondului Proprietatea vor putea fi tranzactionate la Bursa.

Al saselea SIF

Fiind o societate pe actiuni, mecanismul de tranzactionare al titlurilor Proprietatea nu este diferit fata de restul actiunilor de la BVB. Avand in vedere ca activele fondului sunt plasamente in titlurile societatilor detinute de stat, putem face o analogie cu SIF-urile sau cu fondurile mutuale. Fondul se va constitui ca organism de plasament colectiv in valori mobiliare, infiintat sub forma unei societati de investitii financiare. Desi multe dintre societatile incluse in lista propusa de guvern au pierderi foarte mari, directorul general al BVB considera ca acest element nu reprezinta o piedica pentru listarea pe piata bursiera. A"Marimea datoriilor unei societati are impact asupra pretului actiunilor emitentului respectivA", a precizat Stere Farmache.

Spre deosebire insa de SIF-uri, unde exista o limita de detinere de 1% din capitalul social, Nicolae Ivan a precizat ca nu crede ca vor fi impuse limite privind detinerea de capital si nici nu vor exista reguli foarte dure referitoare la sectoarele sau zonele unde fondul va avea voie sa faca investitii. In plus, valoarea titlurilor Fondului Proprietatea nu trebuie privita prin prisma valorii actiunilor din portofoliu, ci mai degraba prin potentialul de crestere. Aceasta pentru ca o parte din active vor fi destinate plasamentelor pe pietele Europei Centrale, a precizat secretarul de stat.

Asteptari prelungite

Specialistii pietei de capital erau constienti de intarzierea aparitiei actiunilor Proprietatea la Bursa. Unul dintre motive este procedura indelungata pentru listarea companiilor din portofoliu la Cota Bursei, intrucat directorul BVB a apreciat ca este important ca societatile respective sa fie listate pentru a avea o valoare recunoscuta de piata. Dar procesul de listare al unei companii poate dura cel putin 117 zile pentru derularea ofertei publice initiale, la care se adauga o luna pentru procedura de listare. Conform scenariului pesimist, oferta se poate intinde pana la 292 de zile, plus procedura de listare. A"Este greu de imaginat ca aproape 100 de societati vor putea fi listate atat de repedeA", sustinea la acel moment Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Cu toate acestea, exista sustinere din partea executivului. Nicolae Ivan a precizat: A"Exista intentia sa urgentam cat se poate procesul de listare al Fondului Proprietatea la bursa. Nu exista sedinta de consiliu in care sa nu incerc sa urgentez procesul de listareA". Insa nu se intelege de ce lucrurile nu merg mai repede, procesul de listare a companiilor fiind indelungat, si nu se poate lua un angajament politic privind momentul listarii, a mai comentat secretarul de stat.

Coordonate

Fondul Proprietatea va fi creat pentru a-i despagubi pe proprietarii imobilelor rechizitionate abuziv intre anii 1945 si 1989. Intr-o prima faza, cei indreptatiti vor primi titluri de despagubire, care ulterior se vor transforma in actiuni. Activele fondului includ participatii ale statului la 120 de societati, la care se adauga suma rezultata din cesionarea creantelor de recuperat de la state datoare fostului regim comunist: Nigeria, Somalia, Tanzania, Congo, Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Cuba, Republica Mongolia. Se intentioneaza ca Fondul Proprietatea sa fie o societate pe actiuni cu un capital social de 4,3-4,5 miliarde euro, iar valoarea nominala a unei actiuni va fi de 1 RON.

Rodica Orjan

Saptamana Financiara