Fondurile de investitii reclama numarul mic al obligatiunilor tranzactionate

Miercuri, 28 Mai 2008, ora 16:39
1055 citiri
Fondurile de investitii reclama numarul mic al obligatiunilor tranzactionate

Dimensiunea redusa a pietei obligatiunilor a avut un impact hotarator asupra dezvoltarii fondurilor de investitii, care resimt lipsa unor instrumente financiare suficient de lichide, a spus presedintele-director general al Pioneer Asset Management, Florin Dolea.

"Cele mai multe fonduri de investitii se adreseaza investitorilor conservatori care vor sa aiba in portofoliu obligatiuni. Cei 22 de administratori alearga, in continuare, dupa cele 15-20 de obligatiuni din piata", a explicat Dolea.

Si Napoleon Pop, membru in consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), remarca nivelul redus de dezvoltare a pietei de obligatiuni si titluri de stat, informeaza News In. "Subtirimea pietei este o vulnerabilitate, in conditiile in care BNR va trece de la statutul de debitor net la cel de creditor net, a precizat Pop.

In acelasi timp, administratorii fondurilor de investitii, consemneaza dezvoltarea insuficienta a instrumentelor derivate care sa le permita gestionarea cat mai buna a riscurilor.

In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sunt tranzactionate 19 obligatiuni municipale si sase obligatiuni corporative, dintre care doua la categoria Internationale, doua la categoria a II-a si alte doua la categoria a III-a.

Valoarea tranzactiilor cu obligatiuni municipale si corporatiste la BVB s-a ridicat la 794,35 milioane lei in 2007, lichiditatea medie a unei tranzactii fiind de 2,96 milioane lei. De la inceputul anului pana in prezent, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni s-a cifrat la 18,9 milioane lei, lichiditatea medie fiind de 402.156 lei.