Inca un an pierdut pentru Bursa de la Bucuresti. Si viitorul nu se anunta simplu

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 07:50
3282 citiri
Inca un an pierdut pentru Bursa de la Bucuresti. Si viitorul nu se anunta simplu

Acum un an si doua luni, pe 27 septembrie 2010, Valentin Ionescu isi incepea oficial mandatul de director general al Bursei de Valori Bucuresti. Cu toate ca la investirea in functie, entuziasmul ii domina discursul, bilantul primului an contine multe esecuri, care i s-au dovedit, intr-un final, fatale.

Misiunea sa la carma BVB era de a resuscita piata, iar Valentin Ionescu si-a asumat, la inceput, acest proiect important si provocator.

Un an mai tarziu, Consiliul BVB a tras linie si a facut bilantul sefului BVB:

- Valentin Ionescu nu si-a indeplinit angajamentele de performanta asumate la preluarea postului, tinta principala contractuala fiind indeplinita in masura de doar 10%, potrivit unui comunicat al institutiei.

- De asemenea, Consiliul BVB considera ca Valentin Ionescu nu a alocat timp pentru coordonarea resurselor BVB, in vederea atingerii tintelor planificate, carora le-a acordat o importanta redusa.

- Astfel, riscurile operationale au crescut nejustificat, dandu-se exemplu oferta publica Petrom, precum si nesupravegherea intermediarilor implicati in operatiunile cu unele din produsele structurate.

Verdictul Consiliului BVB a fost dur: demiterea directorului general. Hotararea a survenit dupa ce, in luna august, Ionescu mai primise un avertisment. Ulterior, in septembrie, i s-a solicitat un plan de redresare rapida, despre care membrii Consiliului sustin ca a fost neconcludent.

Contactat telefonic de Business24, Valentin Ionescu a raspuns:

"Imi voi vedea de treaba mea. A fost un an greu, am acumulat multa oboseala. Nu vreau sa comentez decizia Consiliului Bursei de Valori, insa ma voi gandi la ceea ce voi face in continuare in perioada sarbatorilor de iarna. Voi ramane, cel mai probabil, pe piata de capital interna sau in strainatate".

In timp ce Consiliul BVB i-a facut bilantul fostului director si a tras linie, Business24 a realizat o "radiografie" a evolutiei Bursei de Valori Bucuresti din ultimul an.

Criza datoriilor suverane din Europa si panica resimtite pe marile piete financiare internationale au zdruncinat piata bursiera de la Bucuresti, si asa mica, fara companii mari listate.

Dupa un inceput incurajator, in care castigurile au urcat si la 15% pe maximele din martie si aprilie, 2011 s-a transformat intr-un an nefast pentru piata de capital de la Bucuresti.

In 2011 s-au realizat aproximativ 3.600 de schimburi pe zi, fata de aproape 5.000 in primul semestru de anul trecut. Anul acesta, valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 5,44 miliarde de lei in prima jumatate a anului, fata de 3,77 miliarde de lei anul trecut.

Prin urmare, analistii sunt de parere ca piata a fost sustinuta de rulajele cu titlurile Fondului Proprietatea.

Luna iulie a adus o crestere pana la 12 milioane de euro, in timp ce in august, volumele au fost in continuare mari, dar pe o scadere a preturilor pe fondul accentuarii crizei datoriilor suverane.

August 2011 se incadreaza la "luna neagra" in istoria BVB din ultimii 2 ani. In doar sase zile, la inceputul lunii, panica de pe pietele financiare a spulberat miliarde de euro din capitalizarea Bursei. Inca o data, brokerii au fost treziti la realitate: Bursa de Valori Bucuresti este o piata mica, cu putine companii si fara investitori cu greutate.

Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a inceput luna august cu sase sedinte consecutive de scaderi, de pana la 20% in cazul unora dintre indici.

Caderile s-au accelerat in vinerea in care Statele Unite si-au pierdut pentru prima data in istorie ratingul AAA. Dezastrul de pe piata bursiera a culminat cu doua din cele mai negre sedinte din istoria BVB, in care indicii inregistrau scaderi de peste 14%.

In acea saptamana de la inceputul lunii august, indicele BET al primelor 10 companii de la Bursa a pierdut 18%, in vreme ce BET-XT, care grupeaza primele 25 de titluri, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea a cazut cu 20%.

Dupa o saptamana de scaderi puternice, cotatiile de la Bucuresti au inregistrat pe 12 august o revenire in forta, urcand pana la inchidere cu 4,5 - 5,5%.

Acesta a fost primul semnal pozitiv din ultimele 14 luni, cand, ultima oara pe 26 mai 2010, indicele BET inchidea pe plus cu 9,5%.

Cele mai spectaculoase cresteri au fost in cazul SIF-urilor si al Fondului Proprietatea, al caror indice BET-FI a avansat cu 5,6%

In ultimul an, rezultatele financiare ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au fost in scadere, afectand si mai mult consistenta pietei bursiere locale.

Daca in urma cu doi ani anuntarea unor rezultate pozitive avea puterea sa urce cotatiile, in prezent, astfel de anunturi raman fara impact vizibil.

Un lucru e clar: BVB trece prin noi momente de incertitudine, lichiditatea pietei fiind din ce in ce mai redusa.

Acesta a fost si unul din motivele pentru care Valentin Ionescu a fost demis din functia de director general al BVB.

"Valentin Ionescu nu si-a indeplinit angajamentele de performanta asumate la preluarea postului, tinta contractuala fiind indeplinita in proportie de 10%. Activitatea manageriala: nu a alocat timp pentru coordonarea resurselor BVB in vederea atingerii tintelor planificate carora le-a acordat o importanta redusa, iar ca urmare a implicarii insuficiente, riscurile operationale au crescut nejustificat.

Esecul Petrom inca "bantuie" piata de capital romaneasca

"Experienta listarii temporare a pachetului de 9,84% din actiunile Petrom, pe Bursa de la Bucuresti, nu ar trebui repetata. Marile fonduri de investitii sunt cu ochii pe marile burse internationale, din New York, Londra sau China. Sa nu aveti impresia ca Soros a dat marea lovitura jucand la 'Bursa de la Caracal'" declara cu cateva luni in urma Silviu Prigoana, intr-un interviu pentru Business24.

Rezultatul ofertei Petrom a incurcat si bugetul Bursei pentru acest an. Conducerea bugetase pentru acest an un profit net de 20,8 milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro, dintre care 2,8 milioane de lei trebuiau sa vina din ofertele anuntate de stat pentru acest an, cele de la Petrom, Transelectrica si Transgaz.

Ce cred specialistii de pe piata de capital:

"Bursa de Valori Bucuresti este o bursa mica si volatila, corelata cu celelalte burse, dar si cu factorii interni care o influenteaza. Au existat mai multe momente de incertitudine pe piata, insa scaderile s-au datorat si conjuncturii externe.

Uitati-va la ceea ce s-a intamplat pe pietele mari din strainatate, care au avut scaderi inadmisibile pentru niste burse mari. BVB nu avea cum sa evite acele dezastre.

Bursa de Valori ar fi trebuit sa aiba mai multe societati listate, mai multa lichiditate, dar aceste lucruri nu se fac peste noapte", a declarat Dan Nicu, Director BRD Asset Management.

In opinia acestuia, singurul lucru pozitiv care s-a intamplat in ultimul an la BVB a fost listarea Fondului Proprietatea care, insa, "a avut o evolutie contradictorie".

"BVB e foarte dependenta de exterior. Caderea din prima parte a lunii august a fost un semnal negativ, o reactie la criza datoriilor suverane la nivel european. Anul 2011 nu a fost un an propice", este de parere Florin Dolea, presedinte Pioneer AM.

In opinia acestuia, Bursa de Valori Bucuresti nu poate sa faca prea multe atata timp cat nu exista emitenti noi dispusi sa listeze.

"De ce sa listezi la Bucuresti cand poti sa te listeti pe o bursa mai mare unde sunt mai multi investitori?

Trebuie sa avem un mediu propice in care sa tii investitorii. Cotarea la Bursa trebuie sa insemne mai multe plusuri decat minusuri", a mai precizat acesta.

In opinia sa, BVB ar fi trebuit sa fie mai activa pe langa institutiile statului si pe langa jucatorii locali in a-i convinge sa listeze la Bursa .

"Viitorul Bursei nu e simplu. E o bursa mica, intr-o tara mica. Bursa e exclusiv orientata pe actiuni. Zona de obligatiuni e cvasi-inexistenta, fiindca nu sunt multe emisiuni in afara de niste titluri de stat care au inceput sa fie ceva mai tranzactionate. Sectorul corporatist e zero.

In general bursele locale si regionale nu au audienta mare mai ales in conditiile unei piete de capital care nu pare a mai avea un trend unic de crestere. In ultimii ani, lucrurile nu au mai stat bine", a mai adaugat Dolea.

De aceeasi parere este si Radu Hanga,presedinte BT AM, care a mai adaugat faptul ca piata poate deveni atractiva pentru companiile private doar daca statul va oferi incredere si va lista o parte din companiile pe care inca le mai are in portofoliu.

In opinia acestuia, BVB a avut o performanta proasta din punct de vedere al societatilor de investitii financiare din doua motive: "disputa continua legata de drepturile actionarilor si expunerea lor pe sectorul financiar, care a fost cel mai lovit din zona euro".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#demitere valentin ionescu bvb, #valentin ionescu bvb, #evolutie bursa de valori bucuresti 2011, #piata capital 2011 , #stiri BVB