Indicii BVB au revenit pe crestere in ultima saptamana

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 11:57
1555 citiri
Indicii BVB au revenit pe crestere in ultima saptamana

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au revenit pe crestere in ultima saptamana, pe fondul unei evolutii pozitive a pietelor externe, acestea reusind in unele cazuri sa atinga maximele de la finalul lunii ianuarie.

Un factor decisiv pentru cresterea cotatiei unor emitenti importanti de la cota bursei locale a fost insa anuntarea de catre acestia a rezultatelor financiare preliminate aferente anului trecut, acestea depasind asteptarile analistilor, sustin reprezentantii casei de brokeraj Intercapital Invest, intr-un raport saptamanal asupra pietei locale de capital.

In aceasta situatie s-au aflat emitenti precum cei din domeniul energie si utilitati, rezultatele anuntate de catre Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) situandu-se substantial peste estimarile initiale ale pietei si conducand la aprecierea acestor titluri in aceasta saptamana.

Cresterile consemnate de catre indicii locali in aceasta saptamana s-au datorat insa si inregistrarii unor reveniri de cotatii de catre emitenti cu evolutii negative in ultimile saptamani, in aceasta situatie regasindu-se actiunile Nuclearelectrica (SNN) si BRD Groupe Societe Generale (BRD), ambele consemnand aprecieri saptamanale de 3,64%, respectiv 3,69%, survenite dupa mai multe saptamani consecutive de scaderi.

Singurul indice care a inregistrat in aceasta saptamana o evolutie negativa a fost indicele financiar, acesta corectandu-se in aceasta perioada cu 1,26%. Scaderea indicelui BET-FI, care arata evolutia cotatiilor actiunuilor celor cinci SIF-uri s-a produs in contextul in care toate componenetele indicelui, exceptand SIF Oltenia, au inregistrat o saptamana de scadere, presiunea la vanzare facandu-se resimtita in lipsa unor informatii punctuale pozitive pe aceasta categorie de emitenti.

'Evolutia nefavorabila a titlurilor financiare poate fi insa pusa si pe seama contextului politic intern negativ si a crizei din Ucraina, investitorii in aceasta categorie de titluri fiind mult mai sensibili la informatiile ce tin de contextul intern si extern. Legat de segmentul SIF-urilor, notam in aceasta saptamana faptul ca SIF Banat Crisana (SIF1), in baza deciziei ASF care permite acestor societati sa-si cumpere actiuni in crucis, a anuntat achizitionarea unui pachet reprezentand 5% din actiunile SIF Muntenia (SIF4), fiind astfel primul SIF care a anuntat achizitionarea de actiuni ale unui alt SIF', a precizat Gabriel Aldea, director in cadrul Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei s-a imbunatatit in aceasta saptamana, valoarea tranzactiilor crescand fata de perioada precedenta cu aproape 58%. Cresterea este insa datorata tranzactiilor speciale importante de la finalul zilei de joi, atunci cand in piata s-au transferat pachete importante din actiunile SIF Muntenia si SIF Moldova si Fondul Proprietatea.

Similar saptamanilor precedente, tranzactiile speciale pe segmentul deal au reprezentat o pondere semnificativa din tranzactiile la nivelul acestei saptamani, acoperind 60% din totalul tranzactiilor. Situatia nu este una foarte incurajatoare pentru bursa locala, reflectand o incapacitate a pietei de a absorbi pe piata principala regular pachete mai mari de actiuni.

In ultima saptamana, valoarea tranzactionata totala a fost de 234,68 milioane lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni a cumulat 232,07 milioane lei, cu 57,37% mai mare fata de saptamana precedenta. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile SIF Muntenia (SIF4) in valoare de 39,80 milioane lei, BRD - GSG (BRD) in valoare de 37,84 milioane, SIF Moldova (SIF2) in valoare de 34,43 milioane lei, Fondul Proprietatea (FP) in valoare de 33,82 milioane lei si Transgaz (TGN) in valoare de 19,53 milioane lei.

Tranzactiile cu produse structurate au cumulat 2,41 milioane lei, cu obligatiuni 0,1 milioane lei si cu unitati de fond 0,1 milioane lei. In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 141,18 milioane lei.

In saptamana analizata, 24 titluri au avut evolutii pozitive, 10 au avut evolutii stabile si 38 au avut evolutii negative. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile Cemacon (CEON), Impact (IMP) si Retrasib (RTRA), de 14,49%, 9,50% si respectiv de 6,78%.

Cea mai mare scadere s-a inregistrat pe titlurile Dafora (DAFR) de - 15,18%, aceasta fiind urmata de cele inregistrate pe titlurile Electrocontact (ECT) si Transilvania Constructii (COTR) de - 14,86% si respectiv de - 13,29%.

#indici bursieri, #indici Bursa Bucuresti, #crestere indici bursieri , #stiri BVB