Invataturile anului bursier 2008 catre investitorii sai

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 19:04
4112 citiri
Invataturile anului bursier 2008 catre investitorii sai

Mai sunt doar cateva zile din acest an bursier si majoritatea specialistilor pietelor de capital internationale sunt de acord ca anul bursier 2008 a fost un an UNIC in felul sau, in primul rand prin modul sau de manifestare destul de agresiv, care nu s-a mai intalnit in ultimii 74 de ani pe bursele cu o istorie seculara si in al doilea rand prin faptul ca a oferit motive suficiente si serioase pentru analize si studii ce nu se regasesc in modelele clasice implementate pana in prezent.Unii ar putea spune ca in anul 2008 istoria s-a propagat ca o avalansa si a luat-o inaintea conceptiei si gandirii "standard" a omului, insa eu unul as spune mai degraba ca numai LACOMIA unora si INCAPATANAREA altora au putut crea aceasta prima imagine privita in aparenta. Asa ca cei doi factori de baza - LACOMIA si FRICA - vor fi vesnic la carma oricaror evolutii asa zis surprinzatoare.


De aceea suntem tot mai mult convinsi ca anul 2008 trebuie sa fie un an plin de invataminte pentru orice investitor din lumea larga, indiferent ca acesta a activat pe piata de actiuni, de marfuri, CFD, de derivate, de perechi valutare sau ca tipul ei a fost una broad (Wall Street, CBOE, CBOT, Londra, Frankfurt Tokio, Paris etc) ori una emergenta (Rusia, China, India .... hai sa adaugam si Romania).


Sisteme valabile pana mai ieri au iesit complet in afara cadrului functional

Asa ca, in acest context, este mai mult decat evident ca multe sisteme capitaliste - de exemplu sistemul creditelor publice dar si al creditelor guvernamentale - pana mai ieri perfect valabile, nu mai corespund nici pe departe cu conditiilor actuale, iar pentru stabilizarea situatiei va trebui ca autoritatile statelor puternice direct implicate sa faca reformarea completa a acestor sisteme sau sa le adapteze la cerintele actuale (un inceput il putem observa in SUA la nivelul reformei utilizarii cardurilor de credit).


Pe de alta parte, avand in vedere ca, in general, orice bursa reflecta mersul unei economii, ne-am convins inca odata, pentru a nu stiu cata oara, ca evolutia acesteia nu poate fi decat una ciclica si ca, in prezent, globalizarea face ca majoritatea pietele de capital sa aiba un trend solid de scadere, a carei depreciere se apropie foarte mult de valoarea si durata celei mai mari corectii negative inregistrata anterior in cadrul pietei bull seculare, piata incheiata categoric in anul 2000.


Piata bear vs piata bull sau dominatia LACOMIEI vs FRICII

Am mai observat tot in cadrul acestei ciclicitati ca intotdeauna dupa o piata bull deosebit de puternica urmeaza una bear la fel de puternica, asa cum se simte piata de capital internationala actuala. Acest comportament, daca-l reducem la o scara acceptabila, face ca piata de capital sa fie tot timpul atractiva oferind oportunitati multiple tuturor categoriilor de investitori/traderi, inclusiv speculatori.


De asemenea, speculatii sunt si vor mai fi in ceea ce priveste gradul de cuprindere si accentuare a acestei degradari fiind convinsi ca mai este loc destul de scadere atata timp cat starile emotionale si de aversiune fata de riscuri ale investitorilor se mentin la un nivel destul de ridicat (de ex. indicele american S&P 500 poate ajunge cu mult mai jos decat nivelul actual de 50%, iar fara a mira sau speria pe cineva, minimul indicelui romanesc BET-FI poate ajunge din nou sub minimul anului, fara a conta ca acesta are deja o depreciere maxima de peste 90%).    


Asa ca aceasta piata de capital bear, fie ca este una seculara, un superciclu, ciclu ori minitrend bear este mai mult o ajustare necesara cresterii anterioare, de regula una speculativa si va avea perioade de timp aproape identice cu trendul UP anterior si la niveluri comparabile cu realitatea, chiar daca pe moment o poate depasi.

In fond deprecierea masiva din perioada 1929-1934, precum si cea din anul 2008, au fost determinate de realizarea unei cresteri anterioare nesustenabile, adica de existenta unei bule economice (pentru anul 2008 bula a fost creata in perioada 2006-2007).


Factorul psihologic determina miscarea bursei, fie bull sau bear

Partea cea mai interesanta este ca fiind o bursa bear influentata aproape 90% de factorul psihologic (cel predominant fiind de teama, indoiala, incertitudine, asteptare etc.) atunci NIMENI nu poate comensura aceste stari si deci NIMENI nu poate estima care este adancimea/pragul cel mai de jos al pietei BEAR internationale actuale deoarece modelele de estimare/predictie folosite pana in prezent sunt atipice conjuncturii actuale, cu atat mai mult cu cat economia mondiala, factorul determinant, a suferit si sufera transformari foarte importante: regionalizare, globalizare, schimbare zone de interes, agravare deficite resurse, etc.


Tot aceeasi specialisti au recunoscut la unison ca investitorii actuali, atat cei individuali cat si institutionalii, nu s-au mai confruntat pana acum cu o asemenea experienta comparabila doar cu  evenimentele din anii 1929-1934, iar pentru a fi corecti cu noi insine, vom spune ca nu avem investitori din acea vreme.

Nici chiar Warren Buffett, poate cel mai in varsta investitor (nascut in 1930) nu are aceasta experienta, chiar daca a inceput sa investeasca la varsta de 11 ani, adica in anul 1941. Tot el este in prezent si cel mai bogat om din lume cu cca. 62 mld. dolari.


Situatia actuala imi aduce aminte de ceea ce spunea Michael W Covel in cartea sa "Trend Following : How Great Traders Make Millions in Up or Down Markets" si anume ca : 1) trebuie sa urmarim trendul pietei si sa renuntam sa facem predictii, care adesea pot fi mai inselatoare decat stirile din jur; 2) trebuie sa avem o politica clara de aplicare a stop lossului prin aplicarea regulilor de money management; 3) trebuie mai ales sa fim disciplinati  prin respectarea regulilor de baza ale bursei.

De asemenea mai trebuie sa tinem cont de faptul ca RABDAREA este calitatea de baza a fiecarui investitor pentru a gasi oportunitatea cea  mai potrivita personalitatii acestuia si a castiga indiferent ca piata este una bull sau bear.


In fapt, am constatat si ca in majoritatea timpului afectat supravegherii bursei, cei mai avantajati au fost traderii, care au monitorizat atent si periodic (pe termen foarte scurt si scurt) evolutia generala a trendului bursei (al miscarii pretului) sau al unui sector al acesteia profitand de aceste miscari, decat cei care s-au bazat pe informatiile oferite de analiza fundamentala facuta pe termen mediu in conditii clasice, la un emitent sau mai multi emitenti.


Am remarcat astfel ca parametrii de lucru, dar si interpretarea mai mult decat subiectiva a calculelor oferite de analizele fundamentale pot fi eronate, dar si contrare evolutiei reale oferindu-ne prilejul sa analizam cauzele propriilor perceptii, precum si efectele lipsei de transparenta a corporatiilor straine implicate.


Rolul subiectiv al analizei fundamentale

Daca pana mai ieri decizia de investitie se baza pe elementele cat de cat clare ale analizei fundamentale si care aveau la baza indicatorii de performanta calculati cu ajutorul rezultatelor financiare trimestriale si anuale ale emitentilor, iata ca anul 2008 a scos in relief dificultatea, dar mai ales subiectivismul acestui gen de analiza si a lasat locul semnalelor puse la dispozitie de analiza tehnica, care ofera o mai buna acuratete fata de asteptarile investitorilor.


Daca vom vorbi de adevaratii castigatori ai anului 2008, atunci, putem vorbi, pe de o parte, de cateva mari hedge funds, iar la nivelul traderilor individuali vorbim de un procent de maxim 5-10%. Dintre acestia varful randamentelor il constituie traderii care au mizat mai mult pe doua instrumente de baza: piata valutara, cu accent pe piata dolarului, care a putut asigura intr-un an de zile dublul investitiei folosind un leverage simplu de 1:100, dar si piata de marfuri unde am observat o evolutie speculativa fara precedent.    


Pentru o abordare globala privind raportul: rata randament/risc avem o constatare la fel de interesanta care ne ofera si posibilele variante de portofolii pentru anul 2009 avand in vedere ca evolutia acestuia nu va fi cu mult diferita fata de anul ce se va incheia. Dar despre aceasta in articolul urmator privind "Ce trebuie sa facem in anul 2009?".


Oricum pana atunci pot spune ca Fondul Proprietatea nu va fi listat la BVB, asa ca in lipsa unor IPO, dar si a marilor fonduri de investitii vor fi slabe sperante sa avem o alta evolutie decat cea din anul 2008. Analistii deja preconizeaza ceva scaderi importante mai ales pentru lunile urmatoare.