Investitorii solicita dezbaterea publica a proiectului de reautorizare Rasdaq

Joi, 07 Mai 2009, ora 16:19
1083 citiri
Investitorii solicita dezbaterea publica a proiectului de reautorizare Rasdaq

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa supuna dezbaterii publice proiectul de lege, trimis Ministerului de Finante, care vizeaza reautorizarea pietei Rasdaq ca piata reglementata, potrivit unui comunicat transmis joi de AIPC, relateaza NewsIn.

"Suntem neplacut surprinsi de lipsa totala de transparenta de care dau dovada autoritatile in aceasta problema in relatia cu investitorii, care reprezinta factorul primordial in orice piata de capital", spun investitorii la Bursa.

Cei de la Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital mai considera ca este de datoria CNVM sa informeze participantii la piata despre existenta unui asemenea proiect, precum si despre forma si criteriile care au stat la baza redactarii acestuia.

De asemenea, AIPC mentioneaza ca a depus inca de anul trecut la CNVM un proiect de regulament privind reautorizarea pietei Rasdaq, ca piata reglementata, dar cu toate acestea arbitrul pietei nu a dat vreun raspuns legal definitiv in legatura cu aceasta problema.

"In opinia noastra, Piata Rasdaq este nedrept privita ca o Cenusareasa a pietei de capital si orice masura legislativa eronata, care e probabil sa apara in lipsa consultarii doleantelor investitorilor va fi de natura a le aduce prejudicii materiale grave", adauga reprezentantii AIPC.

La inceputul lunii martie, Bursa de Valori Bucuresti, care administreaza si piata Rasdaq, a trimis Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare o lista cu mai multi emitenti tranzactionati in prezent pe piata Rasdaq, pentru a fi calificati timp de 9 luni ca admisi la tranzactionare pe piata reglementata la vedere, decizia fiind luata in baza mai multor criterii.

Bursa a avut in vedere ca emitentii sa aiba o capitalizare medie anuala de peste 1 milion de euro, sa functioneze de peste 3 ani, sa aiba un free-float (actiuni liber tranzactionate pe piata - n.r.) de peste 25% si sa inregistreze peste 52 de tranzactii in ultimele 12 luni, dar a luat in considerare si emitentii cu notorietate sau valori de tranzactionare relevante.

Bursa mentioneaza ca, in cele 9 luni de la aprobarea CNVM, emitentii care vor avea calitatea de admisi la tranzactionare pe piata reglementata vor primi tot sprijinul necesar din partea departamentelor de specialitate ale BVB pentru ca la sfarsitul perioadei sa indeplineasca toate conditiile prevazute in codul bursier

Anterior, Bursa transmisese catre CNVM un proiect de reautorizare a pietei Rasdaq, insa acesta a fost respins de autoritate.

Proiectul redactat de catre BVB prevedea impartirea pietei Rasdaq in doua segmente: categoria "Rasdaq-Star", care urma sa fie creata in cadrul pietei reglementate, si Piata Alternativa, ca sistem alternativ de tranzactionare.

Amendamentele aduse de CNVM prevad in schimb transformarea in totalitate a pietei Rasdaq intr-un sistem alternativ de tranzactionare. In prezent, BVB administreaza doua piete: cea reglementata si piata Rasdaq. 

#bvb, #cnvm, #investitori, #proiect , #stiri BVB