Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii vor putea tranzac?iona din 14 aprilie la BVB contracte la termen pe actiuni si valute

Investitorii vor putea tranzac?iona din 14 aprilie la BVB contracte la termen pe actiuni si valute
Derivatele pe zece actiuni si pe activul suport al cursurilor valutare euro/leu si dolar/leu se vor tranzactiona incepand cu 14 aprilie pe piata la termen a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a anuntat miercuri dimineata institutia pietei de capital. Contractele la termen (futures) vor fi disponibile din 14 aprilie pe activele suport ale actiunilor Erste Bank (EBS), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz Medias (TGN), Banca Transilvania (TLV) si ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF), precum si pe cursurile valutare ale monedei unice europene (euro/leu) si ale dolarului american (dolar/leu).


"Lansarea contractelor futures avand ca active suport actiunile tranzactionate pe piata spot precum si cursurile valutare euro/leu si dolar/leu reprezinta parcurgerea unei noi etape in strategia Bursei de Valori Bucuresti de diversificare a gamei de produse oferita intermediarilor si investitorilor", a declarat Stere Farmache, presedinte si director general al BVB.Bursa a stabilit ca data scadentei pentru contractele futures sa fie a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie si decembrie.Un contract pe activul suport al Erste Bank si Transgaz Medias va echivala cu cate 10 actiuni, in timp ce contractele pe derivatele Transelectrica vor avea un multiplicator de 100 actiuni. Marimea contractelor pe SIF-uri va echivala cu 500 de actiuni, iar marimea contractelor Petrom va fi de 1.000 de actiuni.De asemenea, tranzactionarea unui contract futures pe valute va echivala cu tranzactionarea a 1.000 de euro, respectiv 1.000 de dolari.Pretul contractelor EBS, TGN si TEL va fluctua cu cel putin 0,10 lei pe sedinta, in cazul in care se vor incheia tranzactii, in timp ce derivatele pe societatile de investitii vor avea un pas de tranzactionare de 0,01 lei, iar cele pe activul suport al Petrom vor fluctua cu cel putin 0,001 lei.In schimb, derivatele pe valuta vor avea un pas de 0,0001 lei.Bursa de Valori Bucuresti va aplica un program de reduceri ale comisioanelor, intre 10% si 30%, care vor fi acordate intermediarilor ca urmare a incheierii de tranzactii in cadrul pietei reglementate la termen. Astfel, un intermediar care va tranzactiona in fiecare sedinta cel putin 30 de contracte futures va avea o reducere de 30% din factura lunara aferenta pietei reglementate la vedere.Pe langa derivatele pe actiuni, Bursa de Valori Bucuresti a lansat pana in prezent contracte derivate pe doi dintre indicii sai, BET (BET Index Futures) si BET-FI (BETFX Index Futures).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 832 ori