Limita de variatie de la Bursa trebuia avizata de CNVM

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 17:07
1230 citiri
Limita de variatie de la Bursa trebuia avizata de CNVM

Majorarea limitei de variatie la Bursa de la Bucuresti ar fi trebuit avizata si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), deoarece aceasta masura are efecte si asupra piatei derivatelor de la Sibiu, a declarat, pentru NewsIn, Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

"Din punctul nostru de vedere, codul BVB se aproba de catre CNVM si in mod normal modificarile la cod ar trebui aprobate tot de Comisie", spune Anghelache.

Ea a precizat ca Bursa a aprobat modificarea limitelor de variatie in Consiliul BVB si "din punctul lor de vedere era o chestiune de natura tehnica si nu ar fi cazul sa fie aprobata de CNVM".

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat saptamana trecuta ca va majora din 15 iunie limita maxima de variatie de la 15% la 40%, pentru actiunile din componenta indicelui BET, dupa ce actionarii BVB si-au dat acordul in decembrie anul trecut asupra acestei masuri, deoarece au considerat ca valoarea de 15% este una destul de rigida.

"Am trimis astazi (vineri - n.r.) o adresa Bursei prin care le-am comunicat ca este necesara aprobarea Comisiei pentru ca masura produce niste efecte care vizeaza inclusiv piata instrumentelor financiare derivate, intrucat la o variatia mare a pretului este nevoie de marja", mentioneaza presedintele CNVM.

Mai mult, CNVM a primit si o adresa din partea Bursei din Sibiu (Sibex), care se pronunta impotriva aceste majorari a limitei de variatie.

La inceputul lunii, Darius Cipariu, unul dintre directorii Sibex spunea pentru NewsIn ca majorarea limitei de variatie la Bursa de Valori Bucuresti pana la +/- 40% este o masura care favorizeaza evolutii excesive de pret si manipularea pietei, piata derivatelor din Sibiu fiiind direct afectata de aceasta decizie.

"Pe pietele foarte slabe cum este si cea din Romania, nu era cazul sa se incurajeze astfel de excese. Limita actuala de 15% era foarte buna. Daca aveam o piata foarte lichida nu era nicio problema, pentru ca se regla totul, dar asa este foarte posibil sa se ajunga la aceasta variatie din zece tranzactii, dintr-un zvon sau manipulare", explica Darius Cipariu.

Potrivit proiectului redactat anul trecut de conducerea BVB, trecerea de la limita de variatie de 15% la 40% nu se va face brusc, ci gradual, fara sa ia prin surprindere investitorii si pentru a le lasa un timp pentru reactie si reflectie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
#limita, #bursa, #cnvm , #stiri BVB