Marea Britanie...cea mai mare recesiune economica din Europa

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 21:22
3564 citiri
Marea Britanie...cea mai mare recesiune economica din Europa

Rezultatele macroeconomice ce sosesc continuu de pe mapamond releva un mare adevar, care devine tot mai concludent si dur : minimul recesiunii actuale este inca departe atat din punct de vedere relativ cat si in valoare nominala, iar limitele actuale au depasit praguri greu de imaginat acum 16 luni de zile.

Cum era si firesc majoritatea analistilor economici straini s-au racordat la acest fenomen unic in ultimii ani si ciclic in istoria bursei, prin studiile facute si au monitorizat in special evolutia indicatorilor macroeconomici din SUA comparativ cu valorile istorice. Poate din aceste motive au  avut mai putin in vedere miscarea economiilor altor state, la fel de afectate de criza a carei vechime reala se intinde dincolo de anul 2007.

Recesiunea nu are limite indiferent de pozitia pe mapamond

Si totusi simtim prin informatiile recent primite o reconsiderare a fenomenului contractiei economiei globale, care ne obliga sa evaluam influenta tuturor factorilor care actioneaza direct sau indirect asupra evolutiei recesiunii actuale la nivel international. Am putea spune ca dupa amploare am intrat efectiv in a doua perioada de evolutie a recesiunii, pe undeva mai controlata, dupa parerea unor analisti.

Asa ca vom percepe mult mai corect efectele total nefavorabile asupra economiei globale la finele anului 2008, de genul cresterii ratei somajului (6,7% in SUA, 6,1% in Marea Britanie), a scaderii cheltuielilor de consum (21% in SUA - la nivelul indicelui pretului de consum si  prima data in coborare pentru anul 2009 in Marea Britanie) si a scaderii pretului de vanzare a caselor (15,5% in SUA si 12,4% in Marea Britanie cu reducerea volumului vanzarilor la 52%).

Aceste efecte sunt prezentate si in graficul alaturat prin evolutia scaderii locurilor de munca din SUA (variatia numarului de someri), in perioada ianuarie 1973 - decembrie 2008, comparativ cu forta de munca, amandoua fiind delimitate de perioadele de recesiune economica.
Am putea spune ca, pe baza ultimelor evenimente, constatam un interes tot mai mare din partea specialistilor bursieri internationali privind intrarea in prima scena a evolutiei burselor europene, care reflecta problematici asemanatoare cu cele de pe Wall Street datorita unor miscari interesante in randul investitorilor pana mai ieri fideli. in speta, constatam migrarea semnificativa a acestora pe alte piete.

Evolutie macro la nivelul Marii Britanii

Trebuie remarcat faptul ca economia Regatului Unit al Marii Britanii si Irlanda de Nord sau pe scurt Marea Britanie (Anglia, Scotia, tara Galilor si Irlanda de Nord) a avut anterior momentului inceperii deprecierii o crestere la fel de importanta, cu mult peste cresterea de 4,09% din SUA. Astfel, in anul 2006 Marea Britanie a ocupat locul 5 la PIB nominal - 2.395 mld. dolari sau 38.624 dolari/cap de locuitor.

Anul 2007 a marcat pentru Regatul Unit o crestere economica de 15,5% pentru un PIB de 2.767  mld. dolari sau de 45.549 dolari pe cap de locuitor, comparativ cu cea mai mare crestere economica de 48,9% inregistrat de Azerbaijan la 31 mld. dolari - varianta Divizia de Statistica a SUA.
in acelasi timp, pentru romanul de rand, PIB-ul repartizat a fost de numai 7.523 dolari, iar in valoare nominala acesta a crescut in 2006 fata de 2007 de la 122,6 mld. dolari la 162 mld. dolari.

In urmatorul an, 2008 - primul an tehnic al recesiunii din Marea Britanie s-a inregistrat o scadere foarte importanta la nivel PIB, care a ajuns in trim. III/2008 la nivelul anului 1990, adica la 0,3% anualizat. Nici prognozele anilor 2009-2010 nu sunt promitatoare pentru aceasta parte a Europei deoarece economistului sef pentru Europa - Jonathan Loyens le-a estimat in scadere cu 1,5% in 2009 si cu 1% in 2010.

In aceste conditii este lesne de inteles de ce premierul Gordon Brown al Marii Britanii a anuntat de curand un plan de masuri de cca. 100 mld. lire sterline pentru limitarea in timp a recesiunii economice si asa destul de grava cu care se confrunta. Se apreciaza ca planul este unul mult mai complex decat cele puse in aplicare pana in prezent si care, dupa cate se pare, nu si-au atins inca scopul.

Asa ca in acest moment, un caz aparte pentru analistii internationali il reprezinta Bursa din Londra - London Stock Exchange unde investitorii sunt cuprinsi de febra parasirii, fenomen care se observa tot mai mult in ultimele 13 zile prin prabusirea indicelui FTSE 100 cu 12,6%, in ciuda promisiunilor guvernului britanic.

Inainte de a intra in analiza propriu-zisa a acestei burse voi face o paranteza si voi prezenta cateva elemente scurte referitoare la istoria acestei burse deloc de neglijat in istoria bursiera mondiala.

London Stock Exchange

In prezent sunt listati la aceasta bursa 3500 emitenti atat autohtoni cat si straini. Istoria ei incepe acum aproape 400 de ani. in prezent LSE grupeaza diverse piete pentru listarea diferitelor titluri : cea principala, AIM - pentru companii mici aflate in crestere (Alternative Investment Market - cum ar trebui sa fie o parte din piata Rasdaq din Romania),  TechMark - companii din domeniul tehnologiilor de varf.

Anul 1760 a marcat aparitia primului grup de 150 brokeri, care au format un club intr-o cafenea din Londra (Jonathan Coffee House). In 1773 denumirea s-a schimbat in Stock Exchange - Bursa de Valori. in ambele institutii se tranzactionau titluri de valoare ale societatilor de actiuni, care s-au dezvoltat foarte puternic dupa aparitia in 1553 a primei societati pe actiuni denumita Company Moscow.
Dupa anul 1973 cele 20 burse care actionau independent in Regat s-au integrat, iar in 1986 London Stock Exchange (LSE) a devenit o societate privata (la noi, anul 2005 nu a putut marca integrarea pietei Rasdaq cu BVB datorita unor interese absurde si uite unde suntem acum).

Cu 12 ani mai devreme decat a infiintat Bursa de stat din Varsovia (The Warsaw Stock Exchange - WSE) piata New Connect, iata ca in iunie1995 LSE a lansat piata AIM unde au fost listate cca. 400 societati low capitalization, iar dintre acestea peste 50 emitenti au trecut pe piata principala.

Pana de curand Bursa din Londra era una dintre cele mai mari burse din lume unde se tranzactionau zilnic peste 23 mld. euro, adica 0,8% din capitalizarea acesteia, care era de 2.600 mld euro. intre timp au aparut mai multi rivali, iar dintre acestia unul redutabil este bursa din Polonia.

Performantele publicate recent de Federatia Burselor de Valori Europene (FESE) privind performantele sumare ale anului 2008 arata ca WSE este clasata pe primul loc inaintea celei din Londra si Viena, prin numarul de IPO (82 fata de 72 de la Londra si 21 de la Euronext  - Amsterdam). La nivel capitalizare bursiere WSE este pe primul pentru bursele din partea de Est-Centru si Sudul Europei depasind Viena cu 15 mil. euro).

Subperformnatele BVB fata de busele performante din UE

Calculati cat se tranzactioneaza zilnic acum la BVB din capitalizarea de 11,09 mld. euro, care este redusa de 3,1 ori fata de cea maxima istorica a anului 2007. Nu-i asa ca un 3/11.089 = 0,027% volum de tranzactionare zilnica din capitalizarea bursei nu spune absolut NIMIC. Ba, daca ma gandesc bine, cred ca putem spune totusi ceva : IMATURITATE  din toate punctele de vedere, dar mai ales la nivel politic. Pun o simpla intrebare retorica : a vazut cineva in programul anticriza a lui Bocaneala ceva legat de piata de capital. Daca nu, atunci soarta BVB este pecetluita cel putin 1 an de zile.

Nici nu vreau sa ma gandesc cat reprezinta societatile capitalizate de la BVB din PIB si sa compar acest lucru, nu numai statistic, fata de indicatorul WSE din Polonia, care in 2007 reprezenta 44% din PIB.
Desigur ca statul polonez (trezoreria acestuia), cu toate ca are probleme cu privatizarea bursei planificata in 2009, a contribuit IMENS la cresterea capitalizarii si atragerea investitorilor straini inca de la aderarea Poloniei la UE (anul 2004), prin privatizarea societatilor de stat pe bursa  (81 IPO in 2006, 108 IPO in 2007 si tot cam atat in 2008) reusind sa depaseasca in 2008 cu 15 mld. euro un concurent regional - Bursa din Viena (numai piata de actiuni a acesteia are in prezent doar 65 mld. euro capitalizare).

Sa monitorizam mai mult influenta scaderii economiilor  in Europa asupra evolutiei BVB

In acest context si mai ales cand Northern Rock asteapta sa fie nationalizata (sa nu uitam ca tot de la aceasta banca s-a declansat criza in Marea Britanie), dar si alte banci britanice, cu atat mai important este planul premierului Gordon Brown pentru salvarea nu numai a economiei, dar si pentru a readuce Bursa din Londra acolo unde ii este locul: printre primele din lume. in numarul viitor vom observa daca variantele propuse pentru consolidarea sectorului bancar vor fi concretizate fie prin nationalizare sau crearea unei banci, care sa detina toate activele bancare toxice ce vor fi ulterior sterilizate sau vandute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza, #economie, #recesiune, #uk , #stiri BVB