Ministerul Transporturilor va lista sapte societati la bursa

Marti, 25 Martie 2008, ora 14:02
988 citiri

Ministerul Transporturilor (MT) va publica in cursul lunii aprilie anuntul pentru selectarea brokerului, care va intermedia listarea la Bursa a celor sapte companii aflate in subordinea institutiei, iar intermediarul pentru aeroportul Otopeni va fi ales saptamana viitoare.

"Procedura de listare a celor sapte societati va demara in bloc, insa ordinea in care acestea vor intra la Bursa va fi stabilita prin strategii bine fundamentate", a declarat, pentru NewsIn, Dragos Tanasoiu, sectretarul general in Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor anunta in decembrie 2007 ca va lista pe piata de capital, in a doua jumatate a anului 2008, opt societati comerciale aflate in subordine, printre acestea numarandu-se patru aeroporturi si patru administratii portuare fluviale si maritime.

Pe lista societatilor care vor fi listate la bursa se numara Compania Nationala Aeroportul International Henry Coanda – Bucuresti, Compania Nationala Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu, S.C. Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta, S.C. Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, C.N. Administratia Canalelor Navigabile Constanta, C.N. Administratia Porturilor Maritime Constanta, C.N. Administratia Porturilor Dunarii Maritime si C.N. Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu.

Numarul de actiuni ce vor fi puse in vanzare prin oferta publica derulata pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va reprezenta 5% din capitalul social al fiecarei societati.

La mijlocul lunii iulie, firma de avocatura Bostina si Asociatii  a anuntat ca acorda asistenta juridica pentru organizarea procedurilor de selectare a intermediarilor si pentru modificarea actelor constitutive ale societatilor din cadrul proiectului, precum si consultanta in privinta derularii procesului de listare.

Initiativa Ministerului Transporturilor a fost considerata, de reprezentantii firmei de avocatura, ca fiind "mai mult decat binevenita, iar finalizarea cu succes a acestei initiative va avea efecte pozitive semnificative asupra pietei de capital prin cresterea capitalizarii bursiere, prin diversificarea produselor oferite investitorilor si prin sporirea lichiditatii pietei".