Panica la Bursa din Bucuresti

Duminica, 20 Iulie 2008, ora 23:33
1739 citiri
Panica la Bursa din Bucuresti

Saptamana trecuta investitorii de pe piata autohtona de capital au suferit cele mai mari pierderi inregistrate intr-o singura saptamana. Marti si miercuri, bursa a pierdut aproape 10% din capitalizare, iar multe dintre tilturile cele mai tranzactionate au atins minime istorice.

Acest fapt se datoreaza, spun brokerii, panicii care a pus stapanire pe investitori pe fondul trendului puternic de scadere a cotatiilor si al numarului mic de tranzactii. Vazand ca valoarea actiunilor devine din ce in ce mai mica, investitorii s-au grabit sa scape de ele, ceea ce a condus la valori minime de tranzactionare pentru ultimii doi ani si jumatate.

Cele mai afectate titluri au fost cele ale societatilor de investitii financiare, asa-numitele SIF-uri, care au avut o cadere de 8,30% intr-o singura saptamana si de 51,59% fata de inceputul anului. Joi si vineri, situatia s-a mai calmat, investitorii au reusit sa isi recupereze o parte din pierderi.


Din luna iulie a anului trecut Bursa de Valori din la Bucuresti (BVB) a scazut in continuu, odata cu marile burse din strainatate. Cauza principala a fost criza americana. In aceste conditii, interesul investitorilor in pietele de capital, inclusiv cea din Romania, a scazut drastic.


Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, cea de-a doua banca din tara dupa active, sustine, conform ZiaruluI Financiar, ca dupa plecarea masiva a investitorilor straini din piata romaneasca de capital, BVB este muribunda pentru ca a "trait doar din iluzii, bazandu-se pe o clientela locala formata mai ales din speculatori care nu urmareau decat castiguri obtinute foarte repede, care asteptau ca piata sa creasca in fiecare zi". "Piata au facut-o de fapt nerezidentii, care acum au plecat si gata cresterea, pentru ca speculatorii locali nu o pot sustine, asa ca toata lumea se retrage", spune Gelin, citat de Ziarul Financiar.