Parlamentul decide in toamna daca elimina pragul la SIF-uri

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 12:24
958 citiri
Parlamentul decide in toamna daca elimina pragul la SIF-uri

Proiectul legislativ cu privire la eliminarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) ar putea fi discutat in plenul Parlamentului in septembrie, dupa vacanta parlamentara, a declarat, pentru NewsIn, Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii propunerii, relateaza NewsIn.

"Ne ocupam de trei luni de aceasta chestiune. Am avut invitati la subcomisia care se ocupa direct de piata de capital in cadrul Comisiei de Buget Finate din Senat, unde au venit reprezentantii BVB, investitorii de pe piata de capital, ulterior avand si o discutie cu CNVM", a spus Ovidiu Marian.

El a adaugat ca reprezentantii CNVM au spus ca, acum cativa ani, au dorit chiar ei sa faca acest lucru, dar nu au avut sprijin politic.

De asemenea, la un seminar de la Arad, reprezentantii SIF Banat-Crisana au spus ca sunt de acord cu eliminarea pragului.

Propunerea a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice si vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

"Am adunat semnaturi din tot spectrul politic, ceea ce inseamna ca se doreste o revigorare a pietei de capital, pentru ca eliminarea pragului de detinere va permite actionarilor sa beneficieze la modul serios de banii pe care i-au investit", completeaza senatorul PD-L Ovidiu Marian.

Biroul Permanent al Senatului urmeaza sa decida unde va fi trimis proiectul de lege ca prima camera sesizata, la Senat sau la Camera Deputatilor, iar dupa discutiile din comisiile de specialitate sa fie supusa spre discutie plenului.

"Ghinionul este ca incepe vacanta parlamentara, dar pe la sfarsitul lui septembrie am putea avea o discutie in plen pe tema proiectului de lege.

Oricum, dupa toate consultarile pe care le-am avut, nimeni nu are o opozitie la ce am facut", explica Ovidiu Marian.

Parlamentarii au explicat in textul propunerii legislative ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

"Astfel, cum se poate observa din cele de mai sus, cele mai importante drepturi corporative pot fi exercitate doar de actionarii care detin minim 5%, respectiv 10% din capitalul social, limita de detinere de 1% facand imposibila participarea reala a actionarilor la viata corporativa a societatii", potrivit propunerii legislative. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actionari, #capital, #proiect, #sif, #uri , #stiri BVB