Ponderea investitorilor straini la BVB creste in mod constant

Miercuri, 24 Ianuarie 2007, ora 07:34
919 citiri

Tendinta de crestere usoara a ponderii investitorilor straini la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ va continua si in anul 2007, nu intr-un mod foarte evident insa de o maniera constanta, a declarat, marti, pentru Rompres directorul general al BVB, Stere Farmache.

,,Inceputul de an este unul bun pentru BVB. Rezultatele pe primele trei saptamani arata o crestere a valorii tranzactiilor. Media zilnica este de 15-16 milioane euro fata de aproape 11 milioane euro anul trecut", a precizat Farmache.

Conform datelor BVB pe perioada ianuarie-septembrie 2006, peste 30.000 de investitori au avut o prezenta activa pe piata bursiera, respectiv au realizat cel putin o tranzactie de cumparare.

Persoanele fizice romane au detinut cea mai mare pondere in structura investitorilor la bursa, atat ca numar - 94 la suta din total, cat si ca valoare a tranzactiilor - 46 la suta. Investitorii straini aveau pondere de trei procente, ca numar, respectiv de 29 la suta dupa valoarea tranzactiilor, iar persoanele juridice romane (trei la suta din numarul total) au realizat 25 la suta din valoarea tranzactiilor.

Aproximativ 52 la suta dintre investitori au realizat in intervalul analizat atat tranzactii de vanzare cat si de cumparare pe acelasi emitent, in timp ce restul de 48 la suta nu au vandut nicio actiune din cele cumparate in aceeasi perioada.

Dupa natura fluxurilor financiare, aproape o treime din sume reprezinta 'fresh money', respectiv bani noi intrati in piata (aproximati prin diferenta pozitiva dintre valoarea cumpararilor si cea a vanzarilor realizate de fiecare investitor), iar restul de 68 la suta au fost bani reinvestiti.

In 2006, valoarea medie zilnica a tranzactiilor a depasit pragul de 10 milioane de euro, insa concentrarea pietei a ramas relativ ridicata, cele mai tranzactionate companii generand 88 la suta din rulajul total al pietei. ,,Sub aspectul valorii absolute, investitorii de retail nu vor scadea in economia BVB", a mai spus Stere Farmache."

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)