Prizonierii pietelor BEAR

Luni, 16 Martie 2009, ora 10:18
4482 citiri
Prizonierii pietelor BEAR

Ceea ce face asa de interesant studiul pietelor financiare internationale este psihologia care le conduce sau dirijeaza miscarile.

In fond fiecare participant cumpara sau vinde ordine la bursa gandindu-se sau mai mult sperand ca piata va merge in directia aleasa. Asa ca nu avem decat doua alternative : 1) putem fi impreuna cu bull (taur) - alegand strategia LONG sperand la o crestere sau 2) putem fi impreuna cu bear (urs) - adica vom alege strategia SHORT urmarind o scadere.

Pot spune ca pentru BVB strategia SHORT simbolizeaza mai mult cu a iesi din piata neavand instrumentele specifice pietelor straine normale pentru a ne mentine activi in piata sau pur si simplu acceptam sa fim captivi, adica prizonieri fara voie pe o bursa anormala dominata de o piata bear. in fapt aceasta este una dintre cauzele majore pentru care investitorii straini ne ocoloesc - absenta instrumentelor de protectie firesti.

Astfel putem evidentia si chiar accentua ca miscarea burselor - bull sau bear - este mai mult emotionala si ca pietele de capital sunt barometre aproape perfecte ale starilor sufletesti in general. Pe aceasta baza conditiile de supracumparare extreme indica crestere in general pana cand devin mai blande, adica fara energie. in replica conditiile extreme de supravanzare acompaniaza de obicei preturi din ce in ce mai mici, ca intr-un declin, mai greu de controlat.

Sentimentul de frica este la baza generarii si intretinerii existentei ultimului caz si de regula acesta nu are nevoie de o perioada de irosire, adica de acomodare cu noua stare, asa cum este cazul sentimentului de speranta specific primul caz. Toate acestea se vor realiza pe timpul evolutiei trendului bear principal actual ce va fi marcat de corectii pozitive, numite rally-uri, timp in care pretul va avea periodic topuri/maxime si bottomuri/minime.   

OK, este un rally, dar cat va tine ?

Cand majoritatea burselor straine tot plonjeaza dupa 14-17 luni de scadere pe toboganul pierderilor inregistrand in medie peste 50% (DOW 50%, SPX cu 52%), corelate si de indicii bursieri autohtoni, care au mai adaugat cateva procente bune la minimele de 80-90% inregistrate in 2008, iar rapoartele macro indica o economie globala din ce in ce mai slaba, nu este nici o surpriza sa vedem cum sentimentul investitorului atinge noi cote negative extreme.

Aceasta evolutie probabil nu va surprinde pe nimeni deoarece trendul major bursier actual este caracteristic unei piete BEAR, in schimb va surprinde intensitatea acesteia datorata in special unor fenomene greu de acceptat atat timp cat nimeni nu s-a mai confruntat cu ele.

Este mai usor sa accepti nivelurile bursiere negative istorice, care in conjunctura actuala sunt percepute cu totul altfel, mai ales ca ele nu te-au influentat in nici un fel, dar mult mai greu le vei accepta pe cele care au sau vor avea o influenta directa asupra ta.

Asa ca, pornind de la aceste aspecte psihologice, cu atat mai mult acest rally va fi prins in mrejele puternice ale scepticismului existent si care vor amplifica volatilitatea trendului UP. in fond doua intrebari se pot pune referitor la acest nou rally :

1) cat de puternic va fi ?
2) cat de lung  va fi ? 

Pentru a raspunde ne vom referi la intensitatea presiunii de vanzare care apare in paralel cu ceva semne ale unui optimism virtual de piata, mai putin vizibil. Presiunea de vanzare va reusi sa depaseasca nivelul diminuat al optimismului, care va marca anterior un varf al volumului de tranzactionare (vezi lichiditatea in crestere de la Nasdaq).

Cresterea lichiditatii in zona de supracumparare va semnala startul la cateva faze de capitulare din partea cumparatorilor in favoarea vanzatorilor si care vor avea drept consecinta o scadere destul de adanca a pretului actiunii spre un nou bottom ce poate fi mai jos decat cel anterior.

Astfel, piata bear isi va urma cursul ei firesc, ce se va conduce totusi dupa sentimentele puternic negative, care inca domina piata. Cand se va intampla acest bottom ? Vom vedea in continuare.  
Vom mai avea inca un bottom al pietei ?

Strategia marilor banci ale SUA de a-si schimba imaginea de banci aflate in pragul falimentului sau al nationalizarii (ex. Citigroup) prin raportarea unor profituri pe primele 2 luni ale acestui an a prins pe moment la Wall Street deoarece acest „eveniment” a pozitionat pe crestere indicii bursieri de pe toate pietele de capital.

Cu toata aceasta conjunctura favorabila temporara nu putem neglija faptul ca la inceputul lunii martie 2009 indicele american S&P 500 a inchis la 666,8 puncte sub 700 puncte - cel mai jos nivel atins din octombrie 1996, iar Citigroup a testat inainte de raportarea rezultatelor cel mai mic nivel din toate timpurile sale, adica pragul de 0,97 dolari.

Toate aceste evolutii cu minime din ce mai joase ne indica un singur lucru: ca piata bear inca nu s-a incheiat, iar sfarsitul acesteia nu este aproape. si mai este un indiciu care s-a adeverit intotdeauna si anume ca inainte de a fi bine, adica de a vedea o revenire la normal, vom avea poate ce este mai rau de pana acum.

Pe de alta parte sunt foarte multi oameni cu cash, care asteapta o intrare la un moment favorabil si pentru a se asigura ca este momentul potrivit pentru o intrare in piata isi pun invariabil urmatoarea intrebare : „Este acesta minimul pietei”.

La aceasta intrebare voi incerca sa prezint trei puncte de vedere:

1.Opinia economistului american Nouriel Roubini, care afirma inclusiv la CNBC ca minimul pietei va prinde un nivel al indicelui S&P 500 in zona 500 puncte, adica cu 34% mai jos decat pretul actual (756,55 puncte).

2.Parerea marelui investitor Warren Buffett prezentata in ziarul New York Times este ca pesimismul actual seamana cu cel al anilor 1932, 1942 si 1980, care au fost timpuri fantastice pentru cumpararea actiunilor. Vorbele sale  „fii temator cand altii se bucura si bucura-te cand altii se tem” este cel mai bun exemplu de urmat, iar cand acesta spune ca este timpul de a cumpara multi spun ca ar trebui ascultat.

3.Evaluarile unor specialisti bursieri, care folosind datele indicelui S&P 500 de pe timpul tuturor recesiunilor incepand cu anul 1937 privind valoarea medie de 11,7 a indicatorului de performanta P/E, au constatat ca acesta s-a apropiat in 2009 de nivelul mediu (acum P/E este 11,9).

Cele mai mici valori au fost : 6,7 pentru ianuarie 1980 - iulie 1980; 7,0 pentru noiembrie 1973 - martie 1975 si 5,9 pentru noiembrie 1948 - octombrie 1949.

Pentru a ajunge la aceste minime ar trebui ca indicele S&P 500 sa se mai deprecieze cu inca 50% fata de nivelul actual al indicatorului P/E.

4.Asa cum se stie incepand cu anul 2000 am intrat intr-o piata bear seculara al carui prim ciclu poate dura pana in anul 2015. Dupa cat se observa minimul P/E la S&P 500 este sub 10, iar acesta poate fi atins chiar in acest an sau cel mult anul viitor. Asa ca vad un risc mai mare in acest rally decat un castig.

CONCLUZIA FINALA : decizia de acumulare din acest an sau pentru viitor va apartine, insa pe baza datelor de mai sus MINIMUL recesiunii ar putea fi oriunde intre minimul anterior (vezi 17 februarie 2009 pentru BVB) si un alt declin de 50% fata de acesta. Conditia : sa nu avem o noua depresiune economica.
 
(dar despre o asemenea alternativa data viitoare).

Analiza de Traian Stan

#piata de capital, # BVB, # bursa, # actiuni, # bear, # cotatii, # preturi, # speculatii , #stiri BVB