RCI: Fondurile romanesti de pensii vor investi in dezvoltarea altor tari daca BVB ramane ca acum

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 11:37
1096 citiri
RCI: Fondurile romanesti de pensii vor investi in dezvoltarea altor tari daca BVB ramane ca acum

Fondurile romanesti de pensii private vor plasa banii pe alte piete de capital, investind astfel in dezvoltarea altor economii, in conditiile in care dimensiunea si lichiditatea bursei locale sunt prea mici pentru a putea absorbi fondurile disponibile, potrivit Raiffeisen Capital & Investment (RCI), informeaza NewsIn.

Directorul departamentului de oferte primare din cadrul RCI, Laurentiu Ciocarlan, a declarat luni seara ca, in conditiile in care fondurile de pensii private din Romania sunt estimate sa ajunga la active de peste 2 miliarde euro in 2011, din care pot investi pana la 30% pe bursa - adica circa 600 milioane euro -, dimensiunea redusa a pietei romanesti le va impinge sa plaseze banii pe pietele externe.

"Este imposibil, atat timp cat primele 20 de companii de la bursa din Bucuresti au un free-float (partea din actiunile unei firme disponibila pentru tranzactionare la bursa, n.r.) de doar 2 miliarde euro, asa ca vom contribui la dezvoltarea altor economii", a afirmat Ciocarlan, in cadrul CFA Forecast Dinner.

La sfarsitul lunii martie, piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) din Romania a ajuns la active nete de 2,97 miliarde lei (724,4 milioane euro), insa doar 11,55% erau plasate in actiuni, din care aproape un sfert (2,5% din totalul activelor) in titluri listate pe burse din alte state din UE, potrivit ultimelor date ale arbitrului pensiilor private.

Fara a lua in calcul cresterea salariilor sau randamentele acumulate, activele fondurilor romanesti de pensii private ar urma sa ajunga la 7,5 miliarde euro in 2017, pe baza calendarului actual de crestere a contributiilor, pana la 6% din veniturile salariatilor.

La acel moment, daca bursa romaneasca nu va oferi o adancime suficienta pentru a atrage le atrage banii, fondurile de pensii vor fi obligate sa plaseze banii din limita de expunere pe actiuni pe piete externe de capital, avertizeaza Ciocarlan.

Modelul polonez

Directorul din cadrul Raiffeisen Capital & Investment a pus in oglinda situatia din Romania cu cea din Polonia, unde bursa, detinuta integral de stat - si nu de case de brokeraj private, ca in Romania -, a ajuns la o adancime care o face atractiva atat pentru investitotii institutionali interni, inclusiv fonduri de pensii, cat si pentru cei straini.

In Polonia, fondurile private de pensii, lansate mult mai devreme decat in Romania, au ajuns la active de circa 45 miliarde euro, din care peste 10 miliarde euro sunt plasate in actiuni la bursa.

"E drept, exista in Polonia si bariere administrative pentru investitiile an afara pietei locale", a explicat Laurentiu Ciocarlan.

Insa modelul polonez este sustinut mai degraba de altfel de argumente.

Anul trecut, lichiditatea medie zilnica a bursei din Bucuresti a fost de doar 4,8 milioane euro, fata de 170 milioane euro la bursa din Varsovia sau 144,6 milioane euro la cea din Viena, arata datele prezentate de RCI.

Astfel, pentru ca un investitor sa plaseze 10 milioane euro pe bursa prin tranzactii obisnuite (regular), astfel incat acestea sa nu depaseasca 10% din rulajul zilnic, la bursa din Varsovia este nevoie de 0,6 sesiuni de tranzactionare, fata de 20,8 sesiuni la Bucuresti.

"Investitorii institutionali intra usor pe bursa din Varsovia sau pe cea din Viena si pot iesi usor. Ei vor evita Romania, care ramane o piata a micilor investitori speculativi", a mai spus Ciocarlan. 

 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#active fonduri pensii bvb lichiditate investitori , #stiri BVB