Romania, o tara mare cu o bursa mica

Joi, 08 Februarie 2007, ora 04:57
1104 citiri

O platforma de tranzactionare a actiunilor care sa concureze actualele facilitati de tranzactionare oferite de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), nu va aparea prea curand in Romania, considera specialistii in domeniul pietelor de capital.

"Romania este o tara mare, dar are o piata de capital inca mica, raportat la marimea tarii, si concentrata pe un numar redus de actiuni. Petrom, cateva banci si societati financiare domina Bursa de Valori Bucuresti si reprezinta cea mai mare parte a cifrei de afaceri. Piata de capital din Romania pare, astfel, tinta perfecta pentru o posibila internalizare a tranzactiilor sau crearea unei platforme de tranzactionare a bancilor, in afara bursei. Desi atractia este mare, totusi, in piete de capital mici, cum este si cazul Romaniei, comunitatea bancara si cea a brokerilor sunt interconectate, cooperarea este buna si se incearca mai degraba crearea de noi oportunitati pe piata existenta si chiar reducerea comisioanelor decat crearea unei noi platforme de tranzactionare si concurarea facilitatilor deja existente", a declarat, pentru Rompres, Henri Bergstrom, vicepresedintele operatorului bursier european OMX, care reuneste bursele din capitalele Suediei, Danemarcei, Finalndei, Islandei si tarilor baltice.

Noul cadrul legislativ al Uniunii Europene /UE/ in materia serviciilor de investitii financiare, reprezentat de asa-numita directiva MiFID (Markets in Financial Investments Directive), care va intra in vigoare in noiembrie 2007, isi propune sa creasca competitia si eficienta pe pietele de capital si sa le faca mai competitive comparativ cu celelalte piete de capital din lume, a precizat Bergstrom.

Aceasta presupune deschiderea pietelor pentru competitia transfrontaliera, iar UE sugereaza crearea unui nou regim in comunitatea serviciilor de investitii financiare. De asemenea, creeaza oportunitati jucatorilor de pe piata, oferind noi moduri de tranzactionare a valorilor mobiliare.

Provocarile aduse de noile reglementari vor depasi pietele de capital nationale monopoliste si vor conduce la crearea de facilitati multilaterale de tranzactionare si vor oferi, spre exemplu, bancilor posibilitatea de a internaliza tranzactii.

"Directiva MiFID aduce criterii de performanta suplimentare pe care trebuie sa le respectam, din punct de vedere al transparentei, al accesului nediscriminatoriu la resurse - spre exemplu membrii bursei de la distanta care pot sa intre in sistemul de tranzactionare, validitatea pasapoartelor europene pentru intermediari. Sunt lucruri noi, dar nu amenintatoare, care ne plaseaza la un anumit nivel de exigenta, responsabilitate si deschidere", a declarat, pentru Rompres, presedintele BVB, Septimiu Stoica, care a adaugat ca "batalia mare" va fi pe pietele europene dezvoltate.

Stoica a apreciat ca o posibila concurenta directa pentru BVB, respectiv o alta piata reglementata, nu va aparea prea curand. "Sansele sa apara piete alternative pentru BVB sunt mai mici decat in alte tari. Poate exista insa concurenta la nivelul instrumentelor in care se investeste, nu neaparat la nivelul bursei. Asa cum asteptam investitori din alte tari, s-ar putea ca publicul investitor din Romania, prin societati de intermediere autohtone sau straine, sa isi mute o parte din interesele investitionale pe alte piete decat cea romaneasca. La urma urmei, ceea ce intereseaza este volumul tranzactionat, pe care il pastrezi, cresti sau mentii pe felurite paliere, intr-o economie transfrontaliera ca a UE", a mai spus oficialul BVB.

Vicepresedintele OMX a fost recent intr-o vizita in Romania pentru a prezenta impactul noi reglementari UE in domeniu asupra pietelor europene de capital.

OMX a propus BVB si altor piete de capital din regiune crearea unei platforme comune de tranzactionare, asa cum s-a intamplat in tarile baltice, in vederea atragerii unui numar mai mare de investitori.

Conform acestei initiative, pietele de capital din regiune ar ramane independente insa ar aparea impreuna pe monitoarele investitorilor, ceea ce ar creste vizibiliotatea actiunilor listate.

In prezent, BVB utilizeaza platforma de tranzactionare ARENA, dezvoltata "in-house". OMX participa la privatizarea la Bursa din Sofia si ar fi interesata si de achizitia unui pachet de actiuni la BVB, care la randul sau detine pachete de actiuni la o serie de burse internationale majore, cum sunnt cele din Londra, New York sau Deutsche Boerse, cat si la OMX.

Bergstrom a precizat ca BVB a mers foarte bine de la reinfiintare si mai ales incepand cu anul 2004. In opinia sa, intrarea unor firme straine ca membri la BVB ar duce la sporirea lichiditatii, iar Bursa de la Bucuresti are ca alternative in viitor intrarea intr-o alianta sau dezvoltarea capacitatii de atrage investitori de portofoliu. "Consolidarea poate fi si la o scara mai mica, nu neaparat cu jucatori foarte mari. Se poate realiza cu alte burse din regiune sau prin participarea unor burse de dimensiune medie din Europa in parteneriate cu BVB", a spus Bergstrom.

Obiectivul adoptarii directivei MiFID este crearea unei piete pan-europene pentru produsele financiare, precum actiunile si obligatiunile. Printre prevederile impuse se numara cresterea transparentei, astfel incat investitorii sa cunoasca valoarea comisioanelor achitate la cumpararea de titluri de pe diverse piete, si desfiintarea monopolurilor detinute de unele burse de valori locale.

Valoarea medie a tranzactiilor zilnice la BVB a ajuns la 16 milioane euro, dupa 1 ianuarie 2007, fata de aproape 80 milioane euro, valoarea medie a tranzactiilor zilnice la Bursa de la Budapesta.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)