Sase nume noi in consiliul BVB

Duminica, 21 Februarie 2010, ora 23:45
1594 citiri
Sase nume noi in consiliul BVB

Bursa de la Bucuresti (BVB) si-a reinnoit consiliul de administratie in urma adunarii generale a actionarilor de vineri, din noua conducere facand parte trei fosti administratori, in timp ce restul de 6 sunt propusi de intermediari care au generat doar 10% din rulajul total al pietei in 2009.

Actionarii au decis ca Stere Farmache sa conduca Bursa pentru inca patru ani, acesta fiind ales cu 57% din voturi, inca din primul tur. In schimb, diviziile de brokeraj ale grupurilor bancare sau brokeri importanti, care genereaza cele mai mari rulaje la BVB, nu au reusit sa isi plaseze membri in noul consiliu.

Spre exemplu, BRD SocGen, BT Securities, Raiffeisen Capital & Investment, ING Bank, Unicredit CAIB Securities, EFG Eurobank Securities, Piraeus Bank Romania sau KBC Securities fie nu au propus, fie reprezentantii pe care i-au sustinut in consiliu nu au primit suficiente voturi din partea actionarilor.

Brokerii enumerati mai sus se gasesc in topul zece cei mai mari intermediari de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), generand peste 50% din rulajele pe 2009. Singurul administrator propus de o firma din top zece care a intrat in noul CA este Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, acesta fiind ales din primul tur de actionarii Bursei.

IFB a avut anul trecut o cota de piata de 5,96%, in functie de tranzactiile intermediate. Tot din primul tur a fost ales si Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focsani, firma mai activa pe piata derivatelor de la Sibiu, in timp ce la BVB a generat doar 1,64% din rulajele pe 2009.

Dintre fostii administratori, in noul consiliu a mai intrat Mircea Botta, care a ocupat functia de secretar general al Bursei. El este presedintele Romcapital Group, in timp ce firma de brokeraj din cadrul grupului, Romcapital Timisoara, este printre intermediarii de talie medie de la BVB, rulajele din 2009 reprezentand doar 1,42% din totalul lichiditatii pietei.

Pe de alta parte, Broker Cluj ajunge din nou sa fie reprezentata in consiliul Bursei, prin Ciprian Zah, dupa ce anul trecut Petru Prunea, fostul presedinte al casei de brokeraj a fost nevoit sa renunte la functia de administrator, dupa ce a primit interdictie sa mai activeze pe piata de capital.

Broker Cluj a scazut anul trecut in topul brokerilor de la Bursa, din cauza neregulilor depistate de CNVM, avand la sfarsitul lui 2009 o cota de piata de 3,10%. In noul CA a intrat, in urma alegerilor de vineri, si Andrei Siminel, actionar majoritar al firmei de brokeraj Tradeville si sustinut de intermediarul Active International, al carui actionar majoritar este NCH Investor Services Inc.

Andrei Siminel este seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH), care administreaza mai multe fonduri de investitii, printre care si Broadhurst Investments. In 2008, Siminel a devenit si actionarul majoritar al firmei de brokeraj Vanguard (actuala Tradeville), dupa ce a cumparat pachetul de 95% din actiuni prin intermediul Annaliesse Investments Limited.

Impreuna, Active International si Tradeville, au realizat 3,7% din rulajul Bursei anul trecut.

Ceilalti trei administratori din noul consiliu sunt Ionel Uleia, presedintele Prime Transaction, intermediar care a generat in 2009 putin peste 1% din rulajele de la BVB, Cosmin Gheorghiu, directorul departamentului de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare, o firma mica care activeaza pe BVB si care are o cota de piata de 0,48%.

De asemenea, actionarii Bursei l-au ales si pe Daniel Tepes in functia de administrator, unul dintre cei mai mari actionari ai operatorului de piata. El detine in nume propriu 1,38% din capitalul Bursei, in timp ce prin intermediul firmei de brokeraj pe care o controleaza, HTI Valori Mobiliare, mai are 2,83% din actiunile BVB. HTI este un broker de talie mica de la Bursa, cu o cota de piata de numai 0,24% anul trecut.

Fuziunea cu Sibex - "un pas logic" pentru noul consiliu de administratie

In cursa pentru consiliul Bursei s-au inscris 31 de candidati, iar pentru presedintie au concurat patru, cei mai multi dintre acestia avand in programele pe care le-au prezentat actionarilor proiectul de colaborare sau chiar fuziune cu Bursa din Sibiu.

Potrivit declaratiilor facute pentru NewsIn, chiar si actualul presedinte, Stere Farmache, nu a exclus fuziunea, dar a precizat ca aceasta decizie ar trebui sa fie luata de consiliul de administratie in baza unei analize care sa identifice cea mai buna solutie pentru actionari.

"Nu exclud o fuziune cu Bursa din Sibiu. Pare un pas logic, dar aceasta trebuie sa fie o decizie a consiliului de administratie pe baza unei analize care sa releve care este solutia cea mai eficienta pentru actionari.

Intre timp pietele au evoluat, Bursa de la Sibiu a devenit dintr-o piata completara, o piata care a intrat in competitie directa cu BVB si, ca urmare, cred ca o consolidare interna a burselor ar crea o platoforma mai buna pentru ca BVB sa devina un factor de atractie regional", a spus Farmache.

De asemenea, dintre actualii administratori, Lucian Isac, Mircea Botta, Ionel Uleia si Ciprian Zah au sustinut in cadrul programelor transmise Bursei pentru inscrierea la alegerile pentru CA o eventuala fuziune cu operatorul de la Sibiu.

Printre alte proiecte pe care au declarat ca le vor sustine cei noua membri din consiliu se numara listarea Bursei pe propria piata, o strategie mai buna de marketing si provovare a BVB, precum si atragerea mai multor emitenti, introducerea vanzarilor in lipsa (short-selling) sau o mai buna colaborare cu autoritatea pietei de capital (CNVM). 

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #bvb, #consiliu, #stere farmache , #stiri BVB