SIF-urile au crescut cu 4,23%, in ultima saptamana

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 18:38
1624 citiri
SIF-urile au crescut cu 4,23%, in ultima saptamana

Actiunile SIF de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au apreciat in medie cu 4,23% in ultima saptamana, in contextul in care investitorii spera ca proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere sa fie adoptat de Camera Deputatilor pana la sfarsitul anului.

Lichiditatea pietei de actiuni a scazut aproape la jumatate in saptamana 14 – 18 decembrie, pana la 124,19 milioane lei (29,3 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 239,61 milioane lei (56,73 milioane euro).

Pe de alta parte, rulajul pe sectiunea instrumentelor financiare cu venit fix a fost puternic sporit de mai multe tranzactii negociate (deal) cu titluri de stat, in sedinta de vineri fiind transferate, prin 16 tranzactii, 4.763 de titluri de stat (B1403A), in valoare de 53,91 milioane lei (12,77 milioane euro).

Totodata, capitalizarea pietei reglementate a BVB a coborat cu cica 1% in saptamana incheiata, pana la 82,55 miliarde lei (19,63 miliarde euro), fata de 83,48 miliarde lei (19,65 miliarde euro) la inchiderea sedintei bursiere din 11 decembrie.

„Apropierea sfarsitului de an face ca evolutia burselor din ultima luna sa nu fie foarte elocventa pentru viitorul apropiat, statisticile aratand ca in majoritatea anilor luna decembrie a fost una pozitiva.

Evolutia in lateral a pietelor externe va continua probabil si saptamana viitoare, imprimand si pietei noastre aceeasi directie, fara ca prin aceasta sa excludem posibile volatilitati care ar putea fi determinate de eventuale marcari de profituri ale investitorilor sau de miscari speculative pe termen scurt ale acestora, pe final de an”, apreciaza analistii Intercapital Invest, in raportul saptamanal.



Crestere de peste 4% pentru BET-FI, pe fondul discutiilor legate de prag



Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 2,57% in ultima saptamana, ajungand la 4.821,27 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un avans de 2,79%, pana la 2.784,86 puncte.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai agresiva crestere, de 4,23%, la nivelul de 24.228,34 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu 1,45%, pana la 9.963,64 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana cu un plus de 3,26%, la 473,97 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 1,52%, pana la nivelul de 598,38 puncte.



Discutiile legate de pragul de detinere impulsioneaza din nou actiunile SIF



„Sectorul financiar a fost si el animat in aceasta saptamana de supozitiile privind o trecere rapida prin comisiile Camerei Deputatilor a proiectului de act normativ care propune ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, acest fapt fiind practic motorul aprecierilor din aceasta saptamana”, potrivit raportului de analiza al Intercapital Invest.

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 53,9 milioane lei, in ultima saptamana, adica 43,4% din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

„Speranta ca proiectul legislativ va trece de comisii si de plenul Camerei Deputatilor pana la sfarsitul acestui an mentine in continuare interesul ridicat al speculatorilor pentru aceste titluri, fapt ce explica si o anumita volatilitate a preturilor in aceasta perioada”, sunt de parere analistii Intercapital.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat din nou cea mai mare lichiditate din sector, cu un rulaj de 18,62 milioane lei, si s-au apreciat cu 4,88%, la pretul de 1,29 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au incheiat saptamana cu un avans de 3,6%, pana la un curs de 1,15 lei, in urma unor tranzactii de 18,13 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 3,79%, pana la 0,685 lei, pe o lichiditate de 8,9 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au scumpit cu 4,5%, la 1,16 lei, pe suportul unui rulaj de 6,08 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 4,35% la 0,72 lei, in urma unor schimburi de 2,19 milioane lei.

„Prezenta miercuri pe ordinea de zi la comisia juridica Camerei Deputatilor a propunerii privind majorarea pragului de detinere a impulsionat evolutiile celor cinci SIF-uri, astfel ca la finalul celor cinci sedinte avem avansuri ce variaza intre 3,6-4,9%, BET-FI castigand 4,23 procente”, potrivit raportului de analiza al Prime Transaction.

Tranzactie surpriza in sectorul bancar, Bank of Cyprus a preluat 9,7% din Banca Transilvania

Titlurile bancare au atras schimburi de 42,35 milioane lei in ultima saptamana, adica 34% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din acest sector, cu un rulaj de 27,91 milioane lei, iar cotatia titlurilor a urcat cu 2,29%, pana la 2,23 lei. Interesul deosebit pentru actiunile TLV vine in contextul in care Bank of Cyprus a anuntat miercuri ca a preluat 9,7% din capitalul bancii romanesti.

Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, spune ca banca este perceputa de multi ca o investitie foarte buna pe termen mediu, iar achizitia facuta de Bank of Cyprus putea fi realizata de oricine, deoarece o participatie mai mica de 10% nu confera drepturi speciale, ca in cazul BERD.

"In ultima perioada, probabil datorita pretului atractiv, au fost mai multe fonduri interesate de achizitie si noi am crezut ca in spatele achizitiei ar fi fost acele fonduri de investitii care bateau la usa", a explicat Ciorcila, pentru NewsIn.

Bank of Cyprus a platit 58 milioane euro (circa 250 milioane lei) pentru 9,7% din capitalul Bancii Transilvania (TLV), devenind astfel al doilea actionar ca marime dupa BERD, tranzactia evaluand institutia de credit romaneasca la aproape 600 milioane euro.

De asemenea, titlurile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 4,55%, la 13,80 lei, pe o lichiditate de 8,5 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 4,96%, ajungand la cotatia de 113 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 5,93 milioane lei.



Cresteri importante pe titlurile Petrom, dar corectii usoare pentru Rompetrol Rafinare



Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu cel mai mare rulaj din segmentul lor, de aproape 3 milioane lei, acestea ieftinindu-se cu 0,33%, la un curs de 0,0605 lei/actiune.

Pe de alta parte, schimburile cu titluri Petrom (SNP) au insumat 2,13 milioane lei, iar actiunile s-au apreciat cu 3,6%, pana la 0,259 lei, in vreme ce actiunile Transelectrica (TEL) s-au scumpit cu 4,69%, la 13,40 lei, in urma unor tranzactii de 2,51 milioane lei.

#SIF, #BVB, #actiuni, #titluri, #prag, #detinere, #investitori , #stiri BVB