SIF-urile au pierdut teren pe fondul crizei politice

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 19:30
1485 citiri
SIF-urile au pierdut teren pe fondul crizei politice

Bursa de Valori Bucuresti a avut parte de scaderi ample in ulitma saptamana, cele mai afectate fiind SIF-urile, cu o corectie medie de 10,1%, in contextul in care investitorii au preferat sa-si marcheze profiturile, ingrijorati de instabilitatea politica si de inversarea tendintei in pietele externe.

"Luna octombrie a debutat cu scaderi la BVB, acestea fiind generate atat de inrautatirea contextului intern, cat si de evolutia pietelor externe, unde s-au inregistrat printre cele mai importante corectii zilnice, din luna martie, pana in prezent", se arata in buletinul saptamanal al casei de brokeraj Intercapital Invest.

"Scaderile de la Bursa justifica in acest moment ideea discrepantei dintre cresterile puternice din ultimele sase-sapte luni si realitatea economica. Totodata, corectiile puternice de pe pietele mature au coincis cu acutizarea crizei politice din Romania", noteaza analistii Intercapital.

Scaderile puternice inregistrate la Bursa de Valori Bucuresti vin in contextul turbulentelor politice din Romania, generate de revocarea lui Dan Nica din functiile de vicepremier si ministru de interne si care au culminat cu iesirea PSD de la guvernare si cu numirea de ministri interimari din PDL pe posturile lasate libere de social-democrati.

"Ce trebuie sa avem in vedere in continuare este faptul ca aceasta variabila (criza politica - n.r.) este luata in calcul de investitorii straini, scena politica fiind de mai mult timp un punct slab pentru fluxul de investitii pe plan local", observa analistii casei de brokeraj.

Lichiditatea pietei de actiuni a scazut cu 6% in saptamana 28 septembrie - 2 octombrie, pana la 143,4 milioane lei (33,5 milioane euro), de la 152,51 milioane lei (36,04 milioane euro) in saptamana precedenta.

Totodata, titlurile de stat si obligatiunile s-au mentinut in atentia investitorilor, aducand Bursei 30,74 milioane lei la lichiditatea totala, cea mai mare contributie avand-o tranzactiile cu titluri de stat.

Pe de alta parte, capitalizarea pietei reglementate a BVB a scazut cu aproape 5% in saptamana incheiata, 73,88 miliarde lei (17,26 miliarde euro), de la 77,61 miliarde lei (18,46 miliarde euro), cat era la finalul saptamanii anterioare.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 6,16% in ultima saptamana, ajungand la 4.123,80 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un declin de 4,31%, pana la 2.512,90 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a inregistrat cea mai puternica scadere din piata, de 10,16%, la nivelul de 22.852,94 puncte.

In schimb, indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a pierdut cel mai putin in ultima saptamana, scazand cu 3,07%, pana la 8.969,45 puncte.

O evolutie descendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un declin de 6,75%, la 417,24 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 5,39%, pana la nivelul de 554,88 puncte.

SIF-uri: SIF Moldova, cea mai mare corectie de pret

Tranzactiile cu actiuni SIF au generat impreuna o lichiditate de 67,47 milioane lei in saptamana incheiata, reprezentand 55% din rulajul total al pietei de actiuni. "Ultimele doua sedinte ale saptamanii au adus scaderi ample in sectorul celor cinci SIF-uri, pe fondul turbulentelor de pe scena politica si a evolutiilor de pe marile burse internationale", observa analistii casei de brokeraj Prime Transaction.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost din nou cele mai cautate, investitorii plasand in ultima saptamana 28,6 milioane lei, iar cotatia lor a coborat cu 11,63%, la 1,14 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au avut una dintre cele mai ample scaderi, de 12,61%, la 1,04 lei, pe un rulaj de 14,8 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat a cincea lichiditate din piata, de 9,86 milioane lei, si s-au depreciat cu 9,4%, la pretul de 0,675 lei. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au ieftinit cu 10,57%, ultimul pret fiind de 1,10 lei, iar rulajul saptamanal s-a cifrat la 9,57 milioane lei.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut parte, de asemenea, de corectii, pierzand 6,49%, pana la 0,72 lei, in urma unor tranzactii de 4,64 milioane lei.

"Ma astept ca in sedintele viitoare sa vedem o calmare pe SIF-uri, deoarece ar putea sa apara o usoara revenire tehnica pe pietele externe care sa stabilizeze si indicele BET-FI in jurul valorii de 22.000 de puncte", considera Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Banci: Actiunile Bancii Carpatica, singurele pe plus

"Sectorul bancar, alaturi de cel financiar, a fost printre cele mai afectate de vanzari in aceasta saptamana, fiind sectorul cel mai bine corelat, in perceptia investitorilor, cu mediul politico-economic si cu evolutiile externe", se arata in analiza saptamanala a Prime Transaction.

Titlurile bancare au atras schimburi de 33 de milioane lei in ultima saptamana, adica 23% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB. Actiunile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din sectorul bancar, de 12,4 milioane lei, si s-au ieftinit cu 8%, pana la cotatia de 11,50 lei.

De asemenea, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in scadere cu 1,89%, ultimul pret din sedinta de vineri fiind de 1,56 lei, iar tranzactiile saptamanale au insumat 8,6 milioane lei. Titlurile Erste Bank (EBS) au pierdut 3,5%, pana la 118,50 lei, in urma unor tranzactii de 8,04 milioane lei.

In schimb, actiunile Bancii Carpatica (BCC) au incheiat saptamana pe plus, scumpindu-se cu 4,95%, la 0,106 lei, in urma unor tranzactii de 4 milioane lei. Aprecierea actiunilor BCC vine in contextul in care banca a anuntat ca a obtinut un profit brut de 6 milioane lei in primele noua luni ale acestui an, de patru ori peste nivelul afisat in aceeasi perioada a anului anterior.

Energie: Dafora ramane o actiune lichida, insa aprecierea se tempereaza

In saptamana incheiata, pe sectorul energetic s-au remarcat iar actiunile Dafora Medias (DAFR), care au captat al treilea rulaj din piata, de 14,08 milioane lei, si s-au scumpit cu 1,92%, ajungand la cotatia de 0,101 lei.

In saptamana anterioara, actiunile Dafora castigasera 32%, interesul cumparatorilor fiind sustinut de o informatie potrivit careia emitentul ar putea sa castige un contract de 36 milioane euro pentru construirea a 22 de sonde pentru Romgaz.

In schimb, actiunile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 7,17% in ultima saptamana, pana la 0,246 lei, in urma unor schimburi de 2,95 milioane lei, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 5,47%, pana la 0,0536 lei, pe un rulaj de 1,25 milioane lei.

Pretul actiunilor Transelectrica (TEL)a coborat cu 3,85%, la 12,50 lei, pe o lichiditate de 2,24 milioane lei, in timp ce titlurile Transgaz Medias (TGN) s-au ieftinti cu 7,36%, la 151 lei, in urma unor tranzactii de 1,45 milioane lei. Actiunile Alro Slatina (ALR) si Romcarbon Buzau (ROCE) au afisat cresteri substantiale in ultima saptamana, contrare tendintei generale a pietei.

Astfel, titlurile Alro s-au scumpit cu 10,86%, la 2,45 lei, in timp ce actiunile Romcarbon au avansat cu 6,12%, la 0,26 lei/unitate. 

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #bvb, #sif, #criza , #stiri BVB