SIF-urile au scazut cu 9% intr-o saptamana

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 23:00
1322 citiri
SIF-urile au scazut cu 9% intr-o saptamana

Scaderile ample din pietele externe au adus o saptamana de corectii agresive pe Bursa de Valori Bucuresti, investitorii preferand sa-si marcheze profiturile, ceea ce a adus pietei o scadere medie de 6% si a coborat indicele SIF-urilor sub nivelul suport de 22.000 puncte, dupa un declin 9%. 

"Am avut o saptamana de scaderi pe Bursa de la Bucuresti, directia pietei fiind data de corectiile consemnate de pietele mature. Un aspect important de luat in calcul sunt insa volumele ridicate de la jumatatea saptamanii, companiile din sectorul financiar acumuland in aceasta perioada peste 80% din valoarea tranzactionata", se arata in analiza saptamanala a casei de brokeraj Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei de actiuni a sporit de peste doua ori in saptamana 26 - 30 octombrie, pana la 136,32 milioane lei (31,72 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 62,47 milioane lei (14,56 milioane euro).

Totodata, tranzactiile cu instrumente financiare cu venit fix s-au ridicat la 71,46 milioane lei, majoritatea schimburilor fiind realizate cu titluri de stat. Pe de alta parte, capitalizarea pietei reglementate a BVB a scazut semnificativ in saptamana incheiata, cu 6,2%, pana la 76,77 miliarde lei (17,87 miliarde euro), fata de 81,81 miliarde lei (19,07 miliarde euro) la inchiderea sedintei bursiere din 23 octombrie.

"Avand in vedere aprecierile istorice, potentialul economic si faptul ca urmeaza o perioada mai slaba din punct de vedere al fluxurilor de stiri importante, cred ca cel mai probabil scenariu pentru luna noiembrie pe pietele mature este unul de distributie. Acest scenariu insa se poate transforma in unul de corectii la BVB, piata emergenta si incadrata de un context intern puternic negativ", cred analistii de la Intercapital.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 4,43%% in ultima saptamana, ajungand la 4.469,06 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un declin de 6%, pana la 2.653,02 puncte.

In schimb, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai slaba evolutie din piata, cu o pierdere de 9,02%, la nivelul de 21.264,81 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a coborat cu 4,87%, pana la 9.383,14 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut in ultima saptamana cu 6,40%, la 431,26 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 4,73%, pana la nivelul de 593,26 puncte.

SIF Muntenia si SIF Moldova, perdantele sectorului

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 87,52 milioane lei, in ultima saptamana, adica 64% din lichiditatea totala a pietei de actiuni. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost din nou cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 39,64 milioane lei, si s-au depreciat puternic, cu 8,62%, la pretul de 1,06 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au prabusit cu 9,43%, la 0,96 lei, in urma unor tranzactii de 25,47 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a scazut cu 7,91%, pana la 0,64 lei, pe o lichiditate de 11,07 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au ieftinit cu 8,04%, la 1,03 lei, pe suportul unui rulaj de 7,28 milioane lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cel mai mult pe acest segment, cu 11,49% la 0,6550 lei, in urma unor schimburi de 4,05 milioane lei. In ciuda pesimismului din piata, in piata a aparut o veste incurajatoare in legatura cu SIF-urile, potrivit careia Comisia Juridica din Senat a aprobat ridicarea pragului de detinere pana la 5%.

In cazul in care Senatul nu-si va exprima votul cu privire la propunerea privind pragul de detinere pana pe 19 noiembrie, modificarea va fi aprobata tacit.

Erste - cea mai abruta scadere din segmentul bancar

Titlurile bancare au atras schimburi de 28,97 milioane lei in ultima saptamana, adica 21% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au ieftinit cu doar 1,67%, la 1,77 lei, in urma unor tranzactii de 13,92 milioane lei, dar cele ale BRD SocGen (BRD) au incheiat saptamana cu o scadere mai puternica, de 4,62%, la 12,40 lei, pe o lichiditate de 9,12 milioane lei.

Banca Transilvania a raportat un profit net de 48,2 milioane lei pentru primele noua luni ale acestui an, de opt ori mai mic decat castigul din aceeasi perioada a anului trecut, insa profitul brut operational inainte de provizionare al bancii a urcat cu 83%, pana la 418 milioane lei.

De asemenea, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 4,76%, ajungand la cotatia de 122 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 5,51 milioane lei.

Desi la nivelul intregii saptamani titlurile Erste au avut cea mai slaba evolutie din sectorul bancar, cotatia acestora a inregistat cresteri semnificative in ultimele doua sedinte, dupa ce grupul austriac si-a publicat joi noapte rezultatele financiare si a anuntat ca va opera o majorare de capital de pana la 1,65 miliarde euro, la care pot subscrie si investitorii din Romania, in vederea cresterii indicilor sai de capital si a imbunatatirii structurii capitalului.

Actiunile Petrom pierd 11%, din cauza ieftinirii petrolului

Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu cel mai mare rulaj din segmentul lor, de 5,5 milioane lei, dar acestea au inregistrat un declin sever, de 10,96%, la un curs de 0,26 lei/actiune.

"Daca in segmentul de utilitati avem parte de scaderi de 4-5%, in ce priveste companiile petroliere avem evolutii mixte, intr-un context international in care mari grupuri petroliere si-au prezentat rezultatele pe al treilea trimestru, iar pretul petrolului a scazut puternic, sub nivelul de 77 de dolari, de la o cotatie initiala de peste 81 de dolari pe baril", explica analistii de la Prime Transaction.

Pe de alta parte, schimburile cu titluri Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 1,78 milioane lei. Actiunile RRC au continuat sa reziste an fata scaderilor puternice din piata si au incheiat sedinta de vineri la un pret de 0,0648 lei, cu 2,69% mai mare fata de inchiderea saptamanii precedente. In schimb, actiunile Dafora Medias (DAFR) au pierdut 7,14%, ajungand la 0,1040 lei, pe o lichiditate de 1,93 milioane lei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bvb, #bursa, #valori, #sif-uri , #stiri BVB