Speculatorii fac legea pe bursele lumii. Cat "sufera" Bursa de la Bucuresti? - Analisti

Duminica, 07 August 2011, ora 20:15
2366 citiri
Speculatorii fac legea pe bursele lumii. Cat "sufera" Bursa de la Bucuresti? - Analisti

"Toate pietele se comporta sincronizat. Toate bursele scad si cresc la unison pentru ca cei care sunt prezenti pe bursele financiare nu sunt investitori pe termen lung, ci mai degraba speculatori. Cei care sunt acum pe piata au apetit la risc si reactioneaza rapid", a declarat presedintele KTD Invest, Iulian Panait, pentru Bloombiz.ro. In opinia acestuia, in prima parte a saptamanii ce urmeaza vom vedea o usoara recuperar, insa va fi una de scurta durata intrucat bursele vor continua sa scada.

Pe Wall-Street se mai simt inca socurile care au "zdruncinat" bursele in urma cu cateva zile. Bursa din New York a inregistrat cea mai mare scadere de la izbucnirea crizei financiare, in urma cu  trei ani.

Investitorii straini sunt ingrijorati de faptul ca economia Statelor Unite va intra intr-o noua recesiune si ca problema datoriilor suverane in Europa nu a fost inca rezolvata.

In opinia presedintelui BT Asset Management, Radu Hanga, pe piata de capital se simte frica unui nou moment Lehman Bothers, de data aceasta localizat in zona publica, a datoriilor suverane.

"Exista inca temeri in anumite zone ale Europei, unde gradul de indatorare este ridicat, iar deficitele bugetare sunt inca mari. Tarile nu s-au ajustat suficient incat sa poata plati macar o parte din serviciul datoriei. Apoi, in SUA exista o  ingrijorare privind cresterea economica din al doilea semestru si nivelul ridicat al datoriei care determina statul american sa ia masuri de ajustare financiara care vor avea un efect negativ asupra cresterii economice.

In al treilea rand, in Asia vedem o incetinire a cresterii economice pe fondul cresterii dobanzilor", a declarat Radu Hanga pentru Bloombiz.ro.

Acesta atrage atentia asupra faptului ca datele macro-economice ale SUA s-au inrautatit, lucru care afecteaza tintele de crestere pentru semestrul al doilea.

De aceeasi parere este si presedintele KTD Invest, Iulian Panait, care subliniaza faptul ca exista foarte mult pesimisim nu doar in randul investitorilor ci, in general, la nivelul societatii.

Acesta spune ca analistii sunt ingrijorati de faptul ca economia nu este stimulata de o crestere a consumului pentru ca oamenii nu dispun de bani pentru a-si suplimenta consumul. In plus, exista asteptari negative cu privire la performanta financiara a companiilor, iar atunci cand analistii se asteapta ca profitul companiilor sa scada, recomandarea lor este de a vinde actiunile.

"Toate pietele se comporta sincronizat. Toate bursele scad si cresc la unison pentru ca cei care sunt prezenti pe bursele financiare nu sunt investitori pe termen lung, ci mai degraba speculatori.

Cei care sunt acum pe piata au apetit la risc si reactioneaza rapid. Nu sunt marea masa a investitorilor de portofoliu care anticipeaza perspectivele pozitive ale economiei, cumpara actiuni si le pastreaza o perioada mai lunga. Din aceasta cauza pietele vor fi foarte volatile in perioada urmatoare", a declarat Iulian Panait pentru Bloombiz.ro.

De asemenea, presedintele Pioneer Asset Management, Florin Dolea, este de parere ca investitorii au inceput sa vanda masiv din cauza unor factori legati de datoriile suverane din Europa, care nu par sa fi fost rezolvate de ultimele masuri, de disputele si modul in care s-a agreat in SUA majorarea plafonului datoriei, dar si din cauza unor semnale negative cu privire evolutia economiei americane.

"Semnalul e unul de neincredere, nu au cazut doar pietele de actiuni, au cazut si pietele de marfuri, de <<commodities>>, a cazut pretul petrolului, care e un efect firesc al temerilor.

Banii s-au refugiat in cash si obligatiuni. Au crescut preturile la obligatiuni, chiar si la cele americane,. Sunt probleme in mai toate partile lumii, poate ceva mai mici in tarile emergente, care sunt si ele dependente de pietele mature", a declarat Florin Dolea pentru Bloombiz.ro.

BVB, afectata de prabusirea burselor mondiale

Bursa din Romania a urmat tendinta mondiala, deschizand sedinta de vineri cu scaderi majore.

"Bursa romaneasca e destul de corelata cu pietele mature. In momentul in care acestea sufera, va suferi si BVB. Mi-e teama ca e in continuare expusa investitorilor straini, care controleaza o parte a volumelor de tranzactii.

In momentul in care perceptia asupra riscului creste, nu cred ca BVB va fi considerata o oaza de siguranta, iar iesirile de fluxuri de pe Bursa vor duce la o evolutie mai slaba a BVB fata de alte burse in perioada urmatoare", a precizat Florin Dolea.

De aceeasi parere este si Radu Hanga, care adauga ca scaderile de pe bursele americane si europene inseamna scaderi si pe BVB.

"Daca ne uitam la cresterea economica din Romania, vedem ca ea s-a bazat integral pe cererea externa, pe exporturi. Evident ca o inrautatire, in pietele dezvoltate, a principalilor nostri parteneri comerciali va avea un efect negativ si asupra cresterii economice in Romania in partea a doua a anului.

In plus, canalul financiar e un canal important de contagiune. Sectorul bancar romanesc este dominat de banci straine care detin 90% din active. In conditiile in care tarile lor de origine au probleme si sistemele bancare din Romania vor fi afectate”, a subliniat Radu Hanga.

Iulian Panait este mai increzator, subliniind faptul ca in prima parte a saptamanii ce urmeaza vom vedea o usoara recuperare intrucat, din punct de vedere tehnic, scaderile au fost prea rapide. Pe termen mediu, insa, pot apare evenimente neprevazute, intrucat ne aflam intr-o conjunctura riscanta.

"Cum conjucntura e una negativa, trendul de scadere pe termen mediu s-ar putea sa continue. Aceasta recuperare usoara de saptamana viitoare va fi una de scurta durata. Ulterior, bursele vor mai scadea.

Pana cand conjuctura la nivel macroeconomic nu se amelioreaza, tendinta burselor va ramane descendenta", a mai subliniat Iulian Panait.

Urmeaza o noua criza?

In cazul in care va reveni criza, spune presedintele KTD Invest, va fi vorba de supraindatorarea statelor. Fiind supraindatorate, statele nu vor mai fi capabile sa sustina sistemele de sanatate, de asigurari sociale si automat mediul economic va intra intr-o noua depresie.

"Intr-o economie poti avea doi consumatori: Guvernul si gospodariile.

Gospodariile au fost deja afectate de criza actuala. Daca acum cea de-a doua criza va lovi guvernele si nu vor mai putea nici ele sa consume, va fi un al doilea soc pentru companiile care produc si comercializeaza bunuri si servicii.

Datoriile mari ale statului vor determina un consum guvernamental mai redus, ceea ce va lovi in locuri de munca, in profitabilitatea companiilor si va genera falimente pentru companiile care sunt furnizori de bunuri si servicii pentru stat", a mai subliniat Iulian Panait.

In opinia acestuia, toate zonele sunt vulnerabile, inclusiv tarile europene mari, nu doar cele de la periferie.

Pe de alta parte, presedintele Pioneer Asset Management spune ca o noua criza nu va izbucni din cauza unor active toxice. Acesta este de parere ca in momentul de fata corporatiile stau pe cash, iar societatile sunt mult mai putin indatorate.

In opinia sa, e vorba de o criza de incredere cu privire la revenirea economiei globale.

"In momentul in care nu mai ai incredere in economie, banii nu se mai duc pe pietele de actiuni, Corporatiile stau pe mult cash pentru ca nu mai investesc in dezvoltare. E o neincredere generala. Nu stiu daca am iesit vreodata din criza.

E o criza de incredere generata de faptul ca nu mai ai un punct de sprijin. Punctul de sprijin erau titlurile de stat", a precizat Dolea,

Acum, subliniaza acesta, titlurile de stat americane, considerate cele mai sigure au in spate un stat care se tot indatoreaza si nu stie cum sa reduca datoriile guvernamentale.

In opinia sa, nu mai exista o zona sigura a titlurilor de stat, de aceea "suntem pusi in situatia unei inversari a paradigmei riscului".

"In momentul in care apare neincrederea, nu stii unde va lovi criza. Tarile din estul Europei nu sunt indatorate mult, insa din punct de vedere economic sunt foarte dependente de restul Europei.

Germania e cel mai solid stat din Europa, insa bancile nemtesti sunt pline de titluri de stat din tarile din sudul Europei. Daca bilantul bancilor nemtesti este afectat, Germania este afectata", a mai precizat presedintele Pioneer Asset Management.

Investitia in aur, o "arma" cu doua taisuri

Investitia in aur e invers corelata cu investitia pietelor, de aceea poate fi considerata uneori o investitie buna in perioadele de criza.

"Aurul nu e o investitie sigura pe termen lung. Nu inseamna ca daca cumparam aur astazi, nu vom mai avea nici o problema. Cursul aurului poate sa mai scada.

E foarte greu de pus degetul pe o zona in care sa spui <<aici e sigur>>. Nimic nu e foarte sigur. E o perioada tulbure in care nu stii ce e sigur si ce nu, iar reactiile investitorilor pot fi foarte greu de exprimat", este de parere Florin Dolea.

Iulian Panait crede ca o corectie de 10-20% pe pretul aurului poate sa apara oricand.

"Asa cum am vazut in cazul petrolului, pretul unui activ foarte lichid poate sa scada cu 8% intr-o zi. S-a intamplat asta cu pretul petrolului, se poate intampla si cu pretul aurului.

Riscurile pentru cei care speculeaza in marja sunt intotdeauna mari, iar acest lucru este valabil si in cazul investitiilor in aur", a conchis presedintele KTD Invest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prabusire burse americane, #burse, #bvb, #investitori, #piete capital, #bursa bucuresti, #speculatori , #stiri BVB