Stim sa diversificam portofoliul de investitor ?(1)

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 15:29
3752 citiri
Stim sa diversificam portofoliul de investitor ?(1)

Multi investitori realizeaza acum ca piata de actiuni este un loc foarte volatil pentru a-si investi banii. De multe ori miscarile bursiere zilnice, trimestriale sau anuale pot fi dramatice, cu variatii mari sau foarte mari, dar tocmai aceste elemente constituie pentru investitorii cu experienta riscul/volatilitatea acceptata care le poate genera castiguri importante. In cele din urma volatilitatea este o masura a dispersiei in jurul unui randament mediu/intermediar al actiunii.

O cale pentru a masura volatilitatea/riscul din piata este folosirea unei deviatii standard, care ne poate spune cat de grupat este pretul actiunii in jurul mediei mobile (MA). Fireste ca in cazul unui spread (diferenta) mare intre deviatia standard si media mobila vom avea si o volatilitate mai mare, deci si posibilitati de castig mai mari.


Fara a face abstractie de slabiciunile economiei globale vom constata ca saptamana trecuta pietele de capital s-au aflat in pragul unui infarct categoric. Dintre acestea am remarcat in mod deosebit evolutia saptamanala a indicilor americani, care au avut cea mai mare depreciere din anul 1914 si anume de 22%.


Pentru unii analisti aceste evolutii istorice ar insemna sau ar putea insemna si sfarsitul actualei PANICI. Pe de alta parte daca privim la evolutia indicelui japonez Nikkei vom constata ca scaderea acestuia a depasit deprecierile celorlalti indici bursieri, precum si orice asteptare a investitorilor, fiind primul indice care a ajuns deja la nivelul anului 2003, intr-un timp foarte scurt.


Pe de alta parte graficele tuturor indicilor americani indica in termeni tehnici niste lumanari rosii - candlesticks red (pe alte grafice sunt negre, parca mai potrivite momentului) semnaland astfel noi scaderi verticale, abrupte. In acelasi timp, indicele volatilitatii VIX al pietei americane de optiuni CBOE - construit pe baza evolutiei indicelui de optiuni S&P 500, care monitorizeaza volatilitatea din piata pe ultimele 30 de zile, a ajuns la o variatie istorica Intraday fara precedent pana acum (maxim 76,94 / minim 28,13, fata de pretul de referinta de 63,9).


VIX este un indice contrarian, al carui top sugestioneaza ca trendul bursei se poate deprecia si mai mult in urmatoarele saptamani. Avand in vedere aceste miscari ample nu este greu de conceput ca numai in acest an s-au pierdut cca. 25.000 mld. dolari din deprecierea indicilor Dow si S&P 500.    


Conform acestor grafice nimic nu se poate estima acum privind realizarea unui minim si crearea unor conditii pentru o schimbare reala de trend. Asa ca, pana atunci, recomand investitorilor o atitudine sideway, iar pentru cei cu experienta sa profite de volatilitatea excesiva care se manifesta in piata, precum si rally-ul temporar ce s-a format deja.  


Si totusi, un investitor este cu adevarat investitor numai daca ramane activ in piata. De aceea revenind la alegerea portofoliului, voi spune ca Markovitz prezinta in lucrarea "Portofolio Selection" - publicata in anul 1952, teoria sa privind construirea acestui portofoliu in 4 etape:


1. Evaluarea valorii mobiliare

2. Alocarea capitalului.

3. Optimizarea portofoliului

4. Masurarea performantelor


Trebuie spus ca diversificarea portofoliului este o tehnica de control al riscului care permite ca o parte din performanta pozitiva a unor investitii sa neutralizeze performanta negativa a altor investitii, iar beneficiul acestuia se bazeaza pe faptul ca aceste valori mobiliare nu trebuie sa se coreleze.


Studii statistice demonstreaza ca un portofoliu bine diversificat, care contine maxim 25% actiuni corespunde unui nivel acceptabil de reducere a riscului. Restul portofoliului poate fi divizat in 20% obligatiuni/titluri de stat, 20% cash, 20% metale rare/petrol, 15% piata valutara. O modificare in plus a procentului de actiuni poate conduce la un portofoliu mai agresiv in detrimentul altui instrument financiar.


Pe de o parte ceea ce nu reuseste fiecare investitor sa realizeze este evaluarea corecta a ratei riscului propriu - cat accepta acesta sa piarda. Exista in acest caz o apreciere mai putin reala a conceptului unei investitii particulare: cu cat este mai mare riscul cu atat este mai mare castigul. Pe de alta parte, si o supradiversificare este nepotrivita, un exemplu curent fiind cel al fondurilor mutuale care au mai multe plasamente in actiuni pierzand astfel impactul individual al acestora.


Notiunea de rata a riscului

Asa cum oamenii difera intre ei tot asa difera si toleranta acestora fata de riscuri, unii preferand un risc mai mare, iar altii un risc mai mic. Un element ajutator este personalizarea piramidei riscului: la baza sunt instrumentele cu risc scazut sau zero (obligatiuni, conturi bancare, cash), la mijloc cel cu risc mediu (piata imobiliara, titluri la fondurile mutuale, actiuni cu capital scazut) si in varf cele cu risc ridicat (optiuni, futures).

Obligatoriu la aceasta piramida a riscului se adauga orizontul de timp (este invers proportional cu riscul) si suma investita in portofoliu.   

 

Alocarea capitalului - marea decizie

Am ales a doua etapa a constituirii portofoliului diversificat deoarece alocarea capitalului este cea mai importanta decizie, dar si cea mai dificila pentru fiecare investitor individual. A alege tu, un simplu investitor, dintre mai multe instrumente financiare/piete de capital acele valori care ti se potrivesc cel mai bine, dar care se potrivesc si momentului/perioadei de investitie este un element principal in realizarea succesului.


Sunt cinci elemente principale in aceasta actiune:

1.    Corelatia RISC vs RANDAMENT.

Adica, pentru cei care doresc un castig mai mare nu intotdeauna o investitie intr-o actiune/contract derivat cu cel mai mare potential le va asigura si un castig mai mare. Un exemplu il vom gasi in recentele scaderi ale pietei autohtone. Din pacate investitorii care au actiuni la BVB nu au stiut sa reduca la timp expunerea la acesti emitenti pentru a nu avea pierderi asa mari pe o piata bear foarte fluctuanta si pe termen lung. Caracteristica acestei categorii de investitori este o toleranta mai mare la risc, care i-a determinat sa aloce mai multi bani pe actiuni unde riscul este mai mare.


2.    A nu se folosi FORMULE sau planuri propuse de societatile de brokeraj, care nu urmaresc altceva decat sa-si simplifice munca (ex. daca ai varsta de 20 ani atunci vei investi 80% in actiuni si 20% in obligatiuni sau invers).

 

3.    A determina SCOPUL pe termen scurt sau termen lung

Trebuie cunoscut dinainte ce urmaresti sa realizezi prin investitia facuta. Una este o excursie in strainatate si alta este o casa/vila.


4.    TIMPUL este cel mai bun prieten.

Un termen de 2-3 ani de investitii poate fi un dezavantaj deoarece riscul este mai mare, iar unul de 20-30 ani are un mare avantaj, riscul diminuandu-se in timp.


5.    FA-O

Adica odata conceput portofoliul implementeaza-l si vezi toleranta acestuia la riscuri.

Si nu in cele din urma: daca pana acum nu ai incercat un portofoliu diversificat este timpul s-o faci.

Te-ai convins ce inseamna sa aloci toti banii numai pe actiuni si pe o bursa dominata de o piata bear.?

Deci actioneaza si nu mai astepta. Poti incepe doar cu 3 tipuri de instrumente, insa la fiecare din acestea trebuie sa sti ce categorie vei alege (ex. actiuni cu capitalizare mica, medie sau mare; obligatiuni cu maturitatea de 6 luni, 1 an sau 5-10 ani sau perechi valutare de pe piata de la Sibiu).