Termenul pentru vinderea prin BVB a unor actiuni ale statului a fost prelungit

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 23:48
1017 citiri
Termenul pentru vinderea prin BVB a unor actiuni ale statului a fost prelungit

Plenul Senatului a decis sa prelungeasca pana la 31 decembrie 2012 termenul de finalizare a procedurilor de admitere la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete de actiuni ale statului la societati la care Fondul Proprietatea detine ahttp://www.bloombiz.ro/articles/admin/add-articlectiuni, potrivit Newsin.

Este vorba de pachete de 5% din actiunile la Aeroportul International Henri Coanda, Aeroportul Baneasa-Aurel Vlaicu, Aeroportul Timisoara, Aroportul Mihail Kogalniceanu, Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Porturilor Maritime Galati, Administratia Porturilor Fluviale Giurgiu.

Prin modificarea Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, Guvernul intentioneaza sa prelungeasca termenul de admitere la tranzactionare a acestor actiuni intrucat acesta a expirat la 31 decembrie 2008, fara ca procedurile sa fie finalizate, desi au fost initiate.

Proiectul de lege a primit raport de respingere din partea Comisiei juridice, presedintele acesteia, Toni Grebla (PSD) invocand faptul ca termenele fixate prin legea din 2005 au fost deja depasite, iar contextul economic face ca valorificarea acestor actiuni sa se faca in detrimentul celor care au fost despagubiti prin Fondul Proprietatea.

"Criza economica nu ne creeaza certitudinea obtinerii unor sume corecte pe actiunile ce se doreste a fi tranzactionate. Este inoportun sa vinzi acum, trebuie asteptate vremuri de crestere economica", a declarat Toni Grebla in plenul Senatului.

De asemenea, senatorul PSD Petre Tutuianu a sustinut ca volumul redus al tranzactiilor de pe Bursa de Valori face ca perspectivele de a obtine sume mari pe actiuni sunt reduse.

In schimb, senatorul UDMR Verestoy Attila a spus ca BVB da semne de revenire in ceea ce priveste lichiditatea si volumul tranzactiilor, iar scoaterea catre vanzare a actiunilor va face ca acestea sa creasca si mai mult, cu efecte benefice asupra economiei romanesti in ansamblu.

"S-a acuzat ca nu avem lichiditate. De vreme ce nu punem produse pe piata, cum sa avem lichiditate? Piata este in evolutie si trebuie ajutata. Pentru a relansa piata din Romania si a atrage investitori este necesar sa sprijinim proiectul Guvernului (...) Sunt fonduri mari in lume care au mai multa incredere in Romania decat majoritatea celor din aceasta sala", a spus Verestoy.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru a informat ca deja au fost cheltuiti 500.000 de euro pentru raportele de evaluare a societatilor, ca etapa premergatoare necesara tranzactionarii la bursa.

In plus, vinderea unor pachete de 5% in fiecare dintre aceste societati nu schimba structura actionariatului.

La vot, proiectul de lege a intrunit 57 de voturi pentru, 41 impotriva si trei abtineri. Camera Deputatilor este forul decizional pe acest proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#actiuni, #bursa, #criza economica, #lichiditate , #stiri BVB