15% din actiunile Transelectrica, listate pe bursa. Vezi ce conditii au investitorii

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 12:00
2301 citiri
15% din actiunile Transelectrica, listate pe bursa. Vezi ce conditii au investitorii
Transelectrica, prima din cele sase companii ce vor ajunge pe BVB/ Surs afoto: Dcnews.ro

Un pachet de 15% din actiunile Transelectrica au ajuns miercuri pe bursa, aceasta fiind prima din sirul celor sase companii de stat care vor fi listate anul acesta pe BVB.

"Asteptam de aproape cinci ani momentul in care BVB poate fi utilizata din nou ca instrument de finantarea economiei nationale", a declarat Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in cadrul unei conferinte de presa. "Este un moment important, este un semnal transmis atat investitorilor locali, dar si pietei financiare internationale din partea Romaniei".

Guvernul a stabilit marti un interval de pret cuprins intre 14,9 lei pe actiune si 19,2 lei pe actiune, pentru realizarea subscrierilor investitorilor pe parcursul ofertei publice secundare de vanzare de actiuni reprezentand 15% din capitalul social al Companiei Nationale Transelectrica.

Luni, ultimul pret al actiunilor Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti era de 17,06 lei, astfel ca pretul minim de 14,9 lei pe actiune se situeaza sub cotatia bursiera cu 12,66%.

Listarea Transelectrica a captat si atentia presei internationale. "Romania se alatura altor foste state comuniste, cum ar fi Polonia sau Rusia, in vanzarea companiilor cu scopul de a limita pierderile, moderniza fabricile si a creste eficienta", scrie Bloomberg.

Oferta publica secundara se va derula in perioada 14 - 27 martie 2012, iar actiunile vor fi oferite in doua transe, respectiv Transa Investitorilor Mari (90% din totalul actiunilor oferite), pentru subscrieri a caror valoare este mai mare sau egala cu 500.000 lei, si Transa Investitorilor Mici, pentru subscrieri a caror valoare este mai mica de 500.000 lei.

Cat castiga statul

Vanzarea pachetului de 15% din actiunile Transelectrica ar putea aduce statului intre 37,5 si 48,5 de milioane de euro, avand in vedere pretul minim si maxim stabilit marti pentru o actiune. Actionarii companiei sunt Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - 73,6882% din actiuni, Fondul Proprietatea - 13,4990% si alti actionari - 12,8127%.

Investitorii care doresc sa cumpere actiuni la Transelectrica in cadrul ofertei publice secundare care va incepe miercuri vor primi un discount de 12,66%, reprezentand diferenta dintre cotatia de pe bursa a titlurilor si pretul minim din oferta.

Seful BVB considera ca aceasta listare are toate ingredientele unei oferte publice de succes. Oferta va fi finalizata daca vor fi subscrise 70% din actiunile scoase la vanzare.

"Cred ca urmatorii 10 ani trebuie sa sustinem permanent aceasta dezvoltare a pietei de capital romanesti", a spus Anghel.

Oferta Transelectrica este intermediata de sindicatul constituit din Banca Comerciala Romana, SSIF Intercapital Invest SA si Swiss Capital SA.

Cine urmeaza

Pana la sfarsitul lui aprilie, este programata oferta de vanzarea a inca 15% din Transgaz, companie cu un capital social de peste 117 milioane de lei. Statul detine peste 73% din pachetul de actiuni al operatorului retelei nationale de transport de gaze naturale. Transgaz a realizat in 2011 un profit net de 392 milioane de lei.

Calendarul continua cu iesirea pe bursa a Romgaz in luna iunie. Va fi scos la vanzare un pachet de 15% din actiuni, statul detinand peste 85% din aceasta companie. Romgaz a realizat anul trecut un profit net de 762 milioane de lei si are un capital social de 383 milioane de lei.

In septembrie, va fi listat la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, companie evaluata la 3,49 miliarde de euro.

In octombrie, urmeaza listarea unui pachet de 10% din Nuclearelectrica, companie ce valoreaza 1,34 miliarde de euro.

Tot pentru anul acesta este programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom, actiune pentru care nu s-a dat inca un termen.

#listare transelectrica, #transelectrica bursa, #transelectrica bvb, #actiuni transelectrica, #piata capital, #bursa bucuresti , #stiri BVB