Tranzactiile cu actiuni straine, mai ieftine in Romania

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 11:44
2206 citiri
Tranzactiile cu actiuni straine, mai ieftine in Romania

Actiunile straine, care nu sunt listate la BVB au costuri de tranzactionare cu pana la 50% mai mici, in cazul titlurilor inregistrate in sistemul Depozitarului Central.

Costurile mai mici se aplica doar in cazul tranzactiilor cu actiunile unor companii straine inregistrate in sistemul de compensare-decontare si registru RoClear, scrie Business Standard.

Pentru tranzactii cu actiuni listate in Austria, Depozitarul Central percepe un comision de 10 euro/tranzactie, spre deosebire de cel austriac care incaseaza un comision de aproximativ 0,07% pentru decontarea unui schimb cu actiuni din Austria, dar valoarea maxima pentru o tranzactie nu poate depasi 10.000 de euro.

"In cazul tranzactiilor cu OMV, de exemplu, costurile sunt cu 40-50% mai mici acum, prin intermediul DC, decat prin sistemul vechi, care presupunea decontarea prin custode.

Comisionul final, care este suportat de client, va fi de peste 1%, pentru ca in el, pe langa sumele percepute de catre depozitari, vor fi comisionul firmei de brokeraj locale, dar si comisionul brokerului din piata de origine a actiunilor", spune Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest, citat de Business Standard. 

#actiuni, #bvb, #central, #depozitarul, #firme, #tranzactii , #stiri BVB