Vanzarea secundara de actiuni este cea mai potrivita varianta de listare a BVB

Marti, 09 Iunie 2009, ora 14:44
1475 citiri
Vanzarea secundara de actiuni este cea mai potrivita varianta de listare a BVB

Listarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-ar putea face printr-o vanzare secundara de actiuni, in contextul in care societatea dispune de suficienti bani momentan, iar brokerii nu sunt dispusi sa piarda controlul asupra companiei, deoarece doresc sa continue politica actuala de dezvoltare.

In iunie, conducerea Bursei de Valori Bucuresti discuta cu actionari despre modificarile ce vor fi aduse actului constitutiv, pentru a detemina modalitatea si conditiile in care se va face listarea companiei, dupa ce operatiunea a fost aprobata de principiu in AGA din decembrie 2008.

Astfel, intr-o prima etapa, actionarii BVB vor stabili daca vor converti actiunile preferentiale in actiuni ordinare si care dintre acestea vor fi destinate listari.

"O prima varianta ar fi sa ramana si actiunile preferentiale si sa se tranzactioneze doar acestea sau sa fie transformate toate actiunile in ordinare", a declarat, pentru NewsIn, directorul casei de brokeraj Estinvest, Lucian Isac.

La inceputul lunii aprilie, casele de brokeraj au aprobat de principiu ca actiunile preferentiale sa fie transformate in ordinare, in vederea listarii, urmand ca pe parcursul acestei luni sa discute daca aceasta varianta este cea optima pentru listare.

Insa indiferent de modul in care se va realiza listarea si de tipul actiunilor tranzactionate, brokerii vor sa se asigure ca vor avea in continuare controlul asupra companiei, pentru a nu periclita directia actuala si strategia de dezvoltare a Bursei.

"Bursa in sine nu este doar o simpla afacere, ci este o piata si din aceasta cauza nu trebuie sa urmareasca intotdeauna 100% obiectivul profitabilitatii, ca la o societate clasica. Are si alte necesitati, nevoi, avand in vedere si faptul ca are monopol pe anumite segmente financiare", considera Alin Brendea, actionar semnificativ si vicepresedinte al casei de brokeraj Prime Transaction.

"Din punctul acesta de vedere cred ca marea majoritate a intermediarilor vor opta pentru mentinerea acestui control, pentru ca politica Bursei sa continue fara incidente, ca sa spun asa", a adaugat Brendea.

De asemenea, si legea prevede ca Bursa trebuie detinuta in proportie de 50% plus 1 de actionari eligibili, adica de intermediari, ceea ce inseamna ca oricine poate sa fie actionar la BVB, insa suma celorlalti actionari nu poate fi majoritara.

"Insa asta nu inseamna ca ceilalti care cumpara nu vor avea un cuvant de spus, mai ales daca se merge pe varianta convertirii tuturor actiunilor in actiuni ordinare, situatie in care acestia ar putea vota in AGA. Ideea e ca actualii actionari - brokerii - sa detina in continuare controlul asupra BVB", spune Lucian Isac.

Legea mai prevede ca un singur actionar sa nu poata detine mai mult de 5% din capitalul Bursei de Valori, ceea ce favorizeaza luarea deciziilor in mod colectiv.

Bursa nu are nevoie de bani de pe urma listarii Principalele modalitati de listare a Bursei, luate in discutie de brokeri, sunt lansarea unei Oferte Publice Initiale (IPO) si majorarea capitalului social cu lichiditatile atrase de la noii investitori sau vanzarea secundara de actiuni (SPO).

Prin vanzarea secundara de actiuni, actualii actionari accepta sa vanda o parte din titlurile detinute investitorilor care sunt interesati sa intre in actionariatul Bursei.

"Parerea mea e ca poate sa fie o vanzare secundara de actiuni, cred ca ar merge mai bine decat majorarea, pentru ca Bursa are cash foarte mult in conturi, deci o majorare cu aport in numerar nu prea s-ar justifica", spune Rares Nilas, directorul casei de brokeraj BT Securities, care este totodata si membru in consiliul de administratie al Bursei.

Totodata, in cazul in care casele de brokeraj ar opta pentru o vanzare secundara de actiuni, ar trebui sa stabileasca si cat la suta din capital va fi oferit spre vanzare viitorilor potentiali actionari, fixand astfel valoarea free-float-ului.

"E prematur sa spunem daca va avea un statut special in privinta free-float-ului, dar momentan ne propunem ca Bursa sa indeplineasca parametrii pentru listare, la momentul listarii", a declarat, pentru NewsIn, presedintele BVB, Stere Farmache.

Listarea - un catalizator pentru dezvoltarea Bursei Desi scopul principal al listarii BVB nu este atragerea de capital, ca in cazul celor mai multe dintre companii, brokerii considera ca acest pas ar putea accelera dezvoltarea institutiei, prin cresterea transparentei si promovarea ideilor actionarilor.

"Un impact pozitiv putem sa-l banuim de pe-acum, cel putin la nivelul increderii in sistemul Bursei de Valori, pentru ca odata listata va fi mult mai transparenta fata de investitori", spune Alin Brendea.

"In al doilea rand si politica Bursei de a-si dezvolta obiectivele va fi impulsionata, deoarece o societate deschisa presupune presiuni mai mari din partea investitorilor si aceste presiuni ar putea grabi anumite obiective", a adaugat Brendea.

Astfel, odata ce va deveni societate publica, oricine care va intra in actionariatul Bursei ar putea sa-si expuna punctele de vedere si sa-si promoveze ideile.

Stere Farmache, seful BVB, estima la inceputul lunii aprilie ca listarea companiei ar putea fi finalizata la jumatatea anului viitor.

Bursa de Valori Bucuresti este o companie privata si, in prezent, are un capital social de 76,74 milioane lei, impartit in 7,67 milioane de actiuni, din care 6,72 milioane sunt ordinare, iar restul de 951.730 de titluri sunt ordinare. In actionariatul Bursei figureaza 82 de persoane juridice, majoritatea case de brokeraj sau companii financiare si 194 de persoane fizice. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori, # capital, # actionari, # societate, # BVB , #stiri BVB