Wiener Boerse ar putea achizitiona participatii din BVB

Joi, 30 Iulie 2009, ora 14:16
1414 citiri
Wiener Boerse ar putea achizitiona participatii din BVB

Wiener Boerse, operatorul bursei din Viena, isi va mentine strategia de extindere prin achizitii, sperand sa preia, in urmatorii 3-5 ani, participatii in cadrul burselor din estul si sud-estul Europei, precum Romania si Bulgaria, a anuntat directorul executiv, Heinrich Schaller, pentru Reuters, citat de NewsIn.

Wiener Boerse, ce detine deja participatii semnificative in cadrul burselor din Budapesta, Praga si Ljubljana, urmarareste si alte piete mai mici, cu potential de crestere, a spus Schaller.

"Aceasta este sansa noastra de a ne extinde. Cand aceasta ocazie ni se ofera, o vom folosi", a spus Schaller, enumerand Serbia, Croatia, Romania si Bulgaria ca principale alegeri.

Bursa din Viena a incheiat deja acorduri de cooperare cu unele dintre aceste burse si incearca sa integreze bursele in care detine deja participatii prin mutarea lor pe aceeasi platforma de tranzactionare XETRA in urmatorii doi ani.

Chiar daca Wiener Boerse nu vrea sa preia o participatie in cadrul concurentei regionale, bursa din Varsovia, nu exclude in totalitate aceasta idee, a spus Schaller.

Deutsche Boerse, Bursa din Londra, Nasdaq OMX si NYSEEuronext au facut oferte preliminare in luna iunie pentru preluarea operatorului polonez, care vrea sa vanda pana la 74,9%.

Bursa din Varsovia nu a invitat operatorul vienez sa ia parte la vanzare.

Wiener Boerse detine licente de marketare a indicilor de la bursele din Budapesta si Bucuresti si a creat indici in cooperare cu bursele din Belgrad, Bucuresti, Kiev si Shanghai.

Bursa din Viena, institutie fondata in 1771, are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanta si, mai ales, pe partea de tranzactionare si calcul al indicilor, declarase, intr-un interviu acordat NewsIn, directorul executiv al Bursei din Viena, Michael Buhl.

Cu bursa bucuresteana, primii pasi in colaborare au fost intreprinsi in 2004, cand a fost semnat memorandumul de cooperare, pentru ca, incepand din 15 martie 2005, Wiener Boerse sa calculeze si sa marketeze pe plan international indicele ROTX (Romanian Traded Index).

In martie 2006, BVB a semnat cu Bursa din Viena un parteneriat exclusiv privind licentierea si promovarea pe plan international a indicilor BET, BET-FI si BET-C.

Bursa din Viena calculeaza de altfel si alti indici ai pietelor de capital din regiune, precum CTX (Cehia), HTX (Ungaria) sau RTX (Rusia). Bursa vieneza a lansat si indici regionali, in care sunt incluse titluri tranzactionate pe mai multe piete, precum si indici internationali - CNX (China Traded Index) si KTX (Kazakh Traded Index). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#actionariat, #bursa, #participatii , #stiri BVB