CE investigheaza MasterCard pentru practici anticoncurentiale

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:44
2069 citiri
CE investigheaza MasterCard pentru practici anticoncurentiale

Comisia Europeana a deschis marti o ancheta pentru a determina daca MasterCard obstructioneaza concurenta pe piata platilor prin card bancar sub forma unor comisioane interbancare sau practici comerciale contrare regulilor europene privind abuzul de pozitie dominanta.

Comisia a desfasurat deja o ancheta asupra MasterCard si i-a interzis in 2007 sa practice comisioane interbancare in cadrul Spatiului Economic European (cele 27 de state ale Uniunii Europene, precum si Islanda, Liechtenstein si Norvegia), relateaza AFP.

Noua ancheta se refera, de aceasta data, la comisioanele bancare aferente platilor efectuate de titularii cardurilor in tari din afara Spatiului Economic European (SEE). Aceste comisioane se aplica, de exemplu, atunci cand un turist american isi utilizeaza cardul sau MasterCard pentru a efectua o achizitie de la un comerciant din SEE.

Ancheta se refera, de asemenea, la reguli sau practici comerciale care ar fi contrare legislatiei europene privind concurenta, ca, de exemplu, faptul de a obliga un comerciant sa accepte toate tipurile de carduri MasterCard.

Visa este deja investigata intr-o ancheta similara

CE se teme ca aceste practici restrang concurenta. "Comisioanele interbancare se rasfrang in general asupra comerciantilor, ceea ce duce la o crestere globala a costurilor pentru acestia', iar 'acest comportament ar putea limita schimburile transfrontaliere si aduce prejudicii consumatorilor din UE", aminteste Comisia intr-un comunicat.

O ancheta CE vizeaza deja practici similare ale Visa.

Comisia urmeaza sa propuna, pana in vara acestui an, o legislatie privind comisioanele interbancare aferente platilor prin card, pentru a impune reguli echitabile in acest domeniu in intreaga Uniune.

#ancheta Mastercard Comisia Europeana, #concurenta plati card, #practici anticoncurenta companii carduri , #Card Mastercard