Adio, card bancar! Viitorul este al tranzactiilor cu telefonul

Marti, 09 Iunie 2015, ora 15:12
3416 citiri
Adio, card bancar! Viitorul este al tranzactiilor cu telefonul
Foto:Linkedin/Bill Barhydt

Cardul bancar se pregateste sa devina curand istorie, pe masura ce noile metode de plata, care sunt tot mai accesibile, isi fac loc in viata noastra incet, dar sigur.

Conform datelor prelucrate de diferite organizatii si institutii, inclusiv Banca Mondiala, conturile bancare raman inaccesibile pentru aproape jumatate din populatia lumii.

Fie ca sunt prea saraci, fie din cauza lipsei infrastructurii ori pentru ca nu corespund cerintelor in privinta documentatiei, miliarde de oameni sunt lipsiti de acces la serviciile bancare.

Abra, o noua afacere startup promite sa remedieze aceasta problema, arata reporterii CNN.

Direct de pe telefon

Cu Abra, banii nu vor mai fi gazduiti intr-un cont bancar, ci direct pe telefon. Poti retrage numerar, poti sa-ti alimentezi contul Abra sau sa expediezi bani direct prin intermediul aplicatiei.

Abra nu necesita ATM-uri si nici legaturi cu institutiile bancare, fiind diferit de recentele inovatii Simple, Venmo, PayPal si Chase Pay, care necesita deschiderea unui cont bancar inainte de folosirea programelor respective.

Ideea care sta in spatele noii aplicatii este ca operatiunile bancare uzuale ar trebui sa fie la fel de simple ca si trimiterea unui SMS.

"Intr-o lume care este deja hiper-conectata, ramane de neinteles de ce nu poti ridica telefonul sa expediezi o suma de bani catre un alt numar de telefon de oriunde din lume", spune Bill Barhydt, fondatorul Abra.

Fost inginer de software la Goldman Sachs, Barhydt si-a prezentat inventia in cursul saptamanii trecute, in cadrul conferintei Exponential Finance din New York.

Cu telefonul la ghiseu

"Serviciile bancare traditionale se dovedesc utile doar pentru 5%, maxim 10% din consumatori, cei care au un anumit nivel al veniturilor. Restul lumii traieste dependenta de cash, iar banking-ul nu este util pentru acesti oameni", crede Barhydt.

Abra functioneaza diferit, necesitand doar aplicatia, alimentarea contului de utilizator si existenta unui ghiseu bancar sau a unui punct de plata in apropiere.

In momentul in care ai nevoie de cash, te prezinti cu telefonul in fata casierului, aplicatia elibereaza un cod care este validat pentru efectuarea tranzactiei si ai suma necesara pusa la dispozitie.

Sigur, ca in orice operatiune cu bani, exista comisioane implicate, Bahrydt recunoscand ca a recomandat partenerilor folosirea unui comision de 1,5%.

Aplicatia taxeaza si ea 0,25% pentru orice tranzactie efectuata.

Avantajul este ca, in afara numarului de telefon, restul datelor unui utilizator raman la fel de anonime ca in cazul unei tranzactii cu bani gheata.

Abra functioneaza deocamdata doar in varianta beta, dar fondatorul companiei a anuntat ca este gata sa lanseze serviciul, incepand cu luna iulie, in Statele Unite si Filipine.

Incepand cu anul viitor, Abra ar putea sa se extrinda la nivel global. Un pericol ramane insa: "Ai grija sa nu-ti pierzi telefonul", te sfatuieste Bill Barhydt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plati telefon, #carduri bancare, #servicii bancare, #aplicatie Abra telefon , #Carduri bancare