O grupare de hackeri din Romania vindea datele cardurilor bancare folosite in restaurante

Joi, 19 Iunie 2014, ora 08:57
2893 citiri
O grupare de hackeri din Romania vindea datele cardurilor bancare folosite in restaurante

Procurorii DIICOT si politistii de la Combaterea Criminalitatii Organizate au efectuat miercuri 22 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis, Arad, Caras-Severin si Mehedinti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari, care vindea in toata lumea, in special in SUA, datele unor carti de credit obtinute fraudulos.

In acest caz, procurorii au retinut noua persoane, iar ale patru sunt cercetate sub control judiciar. Ancheta a fost realizata in cooperare cu FBI.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea infractionala era coordonata de un barbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care in prezent este incarcerat intr-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare pentru inselaciuni prin sisteme informatice.

Hackerii au conceput un program informatic pentru extragerea datelor

Incepand cu luna noiembrie 2008, membrii gruparii au conceput un program informatic menit sa exploateze vulnerabilitatile informatice existente in sistemele POS amplasate in localuri si restaurante, iar prin acest mijloc sa capteze toate datele cartilor de credit ale persoanelor care efectuau plati in acest mod.

Aceste date obtinute fraudulos erau puse la vanzare online persoanelor interesate din intreaga lume (de exemplu, din SUA, Rusia, Pakistan, Serbia). Un palier al gruparii se ocupa special de preluarea si ridicarea sumelor de bani pe care le trimiteau pe numele lor "cumparatorii" datelor de credit obtinute in mod fraudulos.

Cumparatorii datelor umblau in conturile bancare ale clientilor de restaurant

Cei mai interesati de acest gen de vanzari au fost suspectii din SUA, care dupa ce intrau in posesia acestor date de carti de credit le foloseau la efectuarea extragerilor frauduloase de la bancomate din conturile persoanelor ce au folosit cardurile la achitarea consumatiilor din restaurante.

Mai multe companii americane au formulat plangeri, in urma carora FBI a declansat cercetari, solicitand cooperarea autoritatilor romane, in regim de task force, in vederea identificarii si tragerii la raspundere penala a persoanelor care, prin intermediul unui program informatic de tip keylogger, au reusit sa compromita aproximativ 6.600 de carduri bancare ale clientilor care au efectuat plati la POS-urile mai multor companii.

In urma solicitarilor efectuate de autoritatile americane catre cele 160 de banci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit ca valoarea totala a prejudiciului este de 147.546,92 dolari, in urma raportarilor efectuate - pana la data de 11 februarie 2009 - de 109 banci.

#date carduri bancare, #card credit, #procurori DIICOT, #vanzare online date carduri bancare , #Carduri bancare