Societatea fara cash: Danemarca da tonul noii ere

Joi, 07 Mai 2015, ora 14:05
5284 citiri
Societatea fara cash: Danemarca da tonul noii ere
Foto: danskebank.dk

Danemarca ar putea deveni incepand de anul viitor o societate care se bazeaza tot mai putin pe platile in numerar.

Guvernul de la Copenhaga a propus modificarea legii care ii obliga pe unii comercianti sa accepte platile cash.

Aproape o treime dintre danezi au renuntat deja la banii fizici, utilizand MobilePay, o aplicatie de smartphone care permite transferul banilor catre magazine sau chiar catre alte telefoane.

Dintre tarile UE, Danemarca, Suedia si Finlanda inregistreaza cel mai mare numar de plati facute cu cardul pe cap de locuitor, arata reporterii The Telegraph.

O lume fara bani

Oficialii guvernului danez au anuntat ca intentioneaza sa elimine din 2016 obligatia pentru benzinarii, restaurante si retailerii de imbracaminte de a accepta plati in numerar.

Pentru sustinatorii unei societati "cashless" (fara lichiditati - n. red.), asa cum este institutia financiara Finansraadet, masura este excelenta, dand posibilitatea companiilor sa economiseasca sumele platite pentru securizarea banilor incasati si timp petrecut la casele de marcat.

Propunerea va trebui sa primeasca si votul parlamentarilor, dar este de asteptat sa intampine o opozitie minima, in conditiile in care in Danemarca cardurile sunt folosite inclusiv pentru plata celor mai mici tranzactii.

Cu toate acestea, o temere planeaza asupra viitorului sistem de plata din Danemarca vizand expunerea la riscuri majore de frauda.

In Suedia, de exemplu, numarul cazurilor de fraude electronice s-a dublat in ultimul deceniu.

Pana acum, DanskeBank, cea mai mare banca din Regatul Danemarcei si proprietara sistemului MobilePay, a adaugat aplicatiei mobile de plata sistemul de securitate NemID, pentru a preveni aceste incidente.

NemID reprezinta o semnatura digitala echivalenta cu CNP-ul localnicilor.

Pro si contra

Printre adeptii unei societati globale cashless se regaseste si Bill Gates, fondatorul Microsoft sustinand ca astfel bancile ar putea fi incurajate sa acorde diverse servicii populatiei sarace de pe glob, ca urmare a reducerii costurilor.

Pe de alta parte, reprezentantul bancii centrale a Germaniei, Carl-Ludwig Thiele, se agata de statistici, dreptul la libera alegere si isi pigmenteaza discursul cu citate din Dostoievski pentru a apara existenta bancnotelor si monedelor pe viitor.

"Eliminarea banilor incalca suveranitatea consumatorului si dreptul sau de a alege liber instrumentul de plata. Agentiile guvernamentale nu au dreptul sa dicteze cetatenilor in ce fel sa plateasca", a reactionat Thiele.

Acesta a amintit ca banii cash sunt inca folositi in 80% din tranzactiile la nivel mondial, valoarea acestei mase monetare reprezentand 53% din schimburile valutare.

"Fiecare persoana isi poate alege instrumentul de plata care indeplineste cele mai multe cerinte in ochii sai. Dupa cum spunea Dostoievski: 'Banii sunt moneda libertatii'", a incheiat apoteotic bancherul german.

#eliminare plati numerar Danemarca, #societate cashless Danemarca, #sistem de operare , #Carduri bancare