Visa, MasterCard si bancile din SUA, amendate cu 7,25 miliarde de dolari

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 16:55
3180 citiri
Visa, MasterCard si bancile din SUA, amendate cu 7,25 miliarde de dolari

Visa Inc, MasterCard Inc si bancile care emit aceste carduri au cazut de acord cu retailerii americani pentru plata unei amenzi de 7,25 miliarde de dolari pentru stabilirea in comun a taxelor pentru cartile de credit si de debit in cel mai mare proces anti-trust din istoria SUA.

Aranjamentul, daca va fi aprobat de judecatori, ar putea rezolva zeci de procese intentate de retaileri in 2005. Conform intelegerii, comerciantii vor putea sa introduca suprataxe pentru clientii care folosesc anumite carti de credit pentru a-i ghida pe acestia catre modalitati de plata mai ieftine, scrie Reuters.

Valoarea taxele pentru procesarea cardurilor de credit si de debit sunt stabilite de companiile emitente de carduri si reduse din tranzactii de bancile care administreaza cardurile, plasand astfel costurile la comercianti.

Intelegerea dintre cele doua parti implica platirea sumei de bani unor magazine din intreaga tara. Astfel, aproximativ 6 miliarde de dolari vor fi achitate de Visa, MasterCard si peste 12 dintre cele mai mari banci din SUA. Emitentii de carduri au cazut de altfel de acord sa reduca taxele pentru procesarea cardurilor cu 10% pentru opt luni, ceea ce ar mai adauga la oferta inca 1,2 miliarde de dolari prin aceasta reducere. De altfel, comerciantii vor avea dreptul de a negocia in mod colectiv taxele de procesare.

Clientii vor trebui sa fie informati de valoarea taxelor, iar onorariile separate vor avea o valore maxima. Aceasta din urma regula nu va afecta insa cele zece state care nu permit aplicarea de astfel de limite, printre care California, New York si Texas.

Inca 525 milioane de dolari vor fi platite magazinelor care au deschis procese individuale, mai arata documentele.

"Este o intelegere istorica", a spus Bonny Sweeney, unul din avocati. Conform declaratiei acesteia, competitivitatea va fi mai echilibrata dupa ce dominatia bancilor va fi inlaturata.

Noah Hanft, reprezentant al MasterCard, sustine ca e in interesele companiei sa gaseasca o solutie amicabila". De altfel, CEO-ul Visa, Joseph Saunders a spus ca aceasta este in interesul tuturor membrilor participanti.

Nu toata lumea a fost fericita cu solutia gasita. Unul din acuzanti, Asociatia Nationala a Magazinelor de Proximitate, a refuzat intelegerea sustinand ca punctele din document nu aduc transparenta procesului si nici nu ajuta competitivitatea.

#proces antitrust SUA, #Visa antitrust, #amenda Visa MasterCard antitrust , #Carduri bancare