Cardul de credit, imprumutul anului 2012?

Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:27
3927 citiri
Cardul de credit, imprumutul anului 2012?

Cardul de credit reprezinta o alternativa pentru creditul de consum, in conditiile in care se asteapta ca numarul, dar si valoarea acestui tip de imprumut sa scada in urma conditiilor de creditare mai restrictive, impuse de BNR.

Cardul de credit a inregistrat o revenire in luna decembrie, iar bancile ar putea sa profite in acest an de interesul crescut al clientilor pentru a suplini scaderea ponderii creditului de consum din portofolii. Cu toate acestea, cardul de credit ramane un produs problema din cauza numarului mare de restante registrate in cazul acestui tip de produs financiar.

La sfarsitul lunii decembrie, valoarea totala a creditelor acordate persoanelor fizice se ridica la 104.158 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Peste jumatate din aceasta suma, adica 61.991 miliarde de lei, era acordata sub forma creditelor de consum. In ceea ce priveste moneda, 25.726 miliarde lei erau acordati in moneda nationala, 26.797 in euro, iar 9.467 in alte valute.

In 2012 creditele de consum vor fi afectate substantial, in urma adoptarii noilor norme BNR care restrictioneaza conditiile de acordare a creditelor de consum. Astfel, perioada maxima de acordare, se reduce de la 30 de ani, la 5 ani. In plus, pentru creditele de consum in valuta, beneficiarul trebuie sa aduca garantii de 133%, iar gradul de indatorare scade.

In consecinta, numarul creditelor de consum, dar si valoarea lor vor scadea drastic in acest an pe fondul unei cereri oricum reduse din partea populatiei, iar aceasta scadere va trebui suplinita cu un produs de creditare cat mai atractiv.

"Cardurile de credit pot deveni o alternativa la creditele de consum in lei pentru valori mici si reprezinta totodata o centura de siguranta pentru detinatorul lor la care se poate apela rapid in cazul unui deficit de lichiditate, iar in cazul cand nu accesezi limita de credit, nu sunt costuri, ceea ce face extrem de atractiv un asemenea produs bancar pentru clienti", considera Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

Cardul de credit castiga teren

In trimestrul al patrulea, numarul cardurilor de credit valide aflate in circulatie a crescut cu aproape 57 de mii, la 2,15 milioane de unitati, o crestere record pentru ultimii doi ani, dominati mai curand de un trend de scadere. Pe de o parte, situatia poate fi justificata prin contextul sarbatorilor de iarna.

"In general in luna decembrie inregistram o crestere a cererii de credite asociate comportamentului de consum de sarbatori. De asemenea, in aceste perioade si bancile sunt foarte active cu campanii atat pentru cereri noi cat si pentru activarea cardurilor deja emise insa nefolosite/ neutilizate de clienti", a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Pe de alta parte, cresterea nu se regaseste si in 2010, cand numarul cardurilor de credit a scazut cu aproape 75 de mii de unitati, in cel de-al patrulea trimestru, fata de cel de-al treilea.

"Sunt de parere ca bancile au recurs la campanii dinamice de vanzare a cardurilor de credit, datorita scaderii puternice a cererii de credite de retail in ultimii ani, precum si datorita faptului ca aceste produse ofera cele mai ridicate marje de castig bancilor, ceea ce face profitabila vanzarea cardurilor de credit", a declarat Mihaela Hancila.

In plus, cardurile de credit, care sunt acordate in general in lei, nu vor fi afectate intr-o masura foarte mare de restrictionarea normelor de creditare.

"Noile norme BNR au impact asupra cardurilor de credit in lei pe termen lung, deoarece nu va mai fi posibila prelungirea automata a liniilor de credit, decat in limita a 5 ani, dupa care va fi necesara o noua analiza a situtiei veniturilor clientului", a declarat Melania Hancila, Economist-sef Volksbank.

O sabie cu doua taisuri

Cu toate ca reprezinta unul dintre cele mai scumpe produse financiare, cardul de credit era un produs foarte popular inainte de criza economica. Situatia s-a schimbat insa incepand cu anul 2009.

Speriati de instabilitatea financiara, multi clienti au preferat sa renunte la aceste produse si in doi ani, numarul cardurilor valide in circulatie a scazut cu mai mult de o jumatate de milion, chiar daca valoarea tranzactiilor a continuat sa creasca cu peste 300 milioane de lei, potrivit statisticilor BNR.

In plus, in ciuda avantajelor pe care acest tip de produse il ofera atat bancilor cat si clientilor care au nevoie de sume mici de bani pentru perioade scurte de timp, cardurile de credit reprezinta si unul dintre produsele la care s-au inregistrat cele mai multe restante:

"Dintre toate produsele de creditare, cardul de credit este cel-mai-des-gresit-folosit-produs. Ca orice alt produs la care nu respectam instructiunile de folosire, trebuie sa ne asteptam la efecte colaterale cum ar fi supraindatorarea si dificultati in plata ratelor", a declarat Anca Bidian, CEO KiwiFinance.

La finalul lui 2011, aproape 700 de mii de persoane fizice inregistrasera restante mai mari de 30 de zile, in valoare de aproape 7,5 miliarde de lei.

#card de credit 2012, #card de credit sau credit de , #Carduri credit