Cardul redevine "vedeta" creditarii. Cu ce e mai bun fata imprumutul clasic

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 12:39
2343 citiri
Cardul redevine "vedeta" creditarii. Cu ce e mai bun fata imprumutul clasic
Cardul de credit a scapat de noile norme BNR

Scapat de noile norme restrictive ale BNR, cardul de credit a revenit in atentia romanilor ca modalitate preferata de a contracta un imprumut de consum.

Noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) limiteaza perioada pe care pot fi acordate credite de consum de la 30 la 5 ani, iar, in plus, pentru imprumuturile in valuta, beneficiarul trebuie sa aduca garantii de 133%. Insa cardurile de credit au fost ocolite de aceste prevederi, ceea ce a atras atentia bancherilor si consumatorilor asupra acestei forme de finantare.

Bancile au inceput imediat o campanie agresiva de promovare a acestor produse, promitand discounturi, bonusuri, scaderi de dobanzi, dar si "cadouri" la aducerea unor clienti noi.

Un sondaj realizat recent de banca centrala in randul celor mai mari 10 institutii de credit de pe piata arata ca cererea de carduri de credit a fost peste asteptari in ultima perioada.

Apogeul cardului de credit a fost atins in anul 2009, avand la baza, ca si acum, o inghetare a creditului de consum. Insa, dupa frenezia initiala, numarul total de carduri de credit a stagnat in 2011 la 2 milioane de unitati.

Trendul crescator a revenit in perioada sarbatorilor de iarna, mentinandu-se pana in acest moment.

"Cardul de credit este o alternativa atractiva la imprumuturile de consum in lei atunci cand vorbim de sume mici. Multi clienti il vad ca pe o centura de siguranta pentru atunci cand raman fara lichiditati", a declarat pentru Business24 economistul sef al Volksbank, Melania Hancila.

"Noile norme BNR au impact asupra cardurilor de credit in lei pe termen lung, deoarece nu va mai fi posibila prelungirea automata a liniilor de credit, decat in limita a 5 ani, dupa care va fi necesara o noua analiza a situtiei veniturilor clientului", a mai spus Hancila.

Cele mai atractive oferte

Dobanzile pentru imprumuturile luate prin card de credit se plaseaza intre 13 si 28%. Cele mai reduse dobanzi de pe piata le au BRD, Intesa Sanpaolo si Alpha Bank, la polul opus afandu-se Citibank, Millennium si Credit Europe Bank.

Astfel, cea mai mica dobanda, de 13,62% o gasim la BRD, iar pe locul doi se afla Intesa Sanpaolo cu o dobanda de 15%. Cele doua institutii sunt urmate de Alpha Bank care ofera carduri de credit cu o dobanda de 15,5%.

Dobanda de 28%, cea mai mare de pe piata, este aplicata de Citibank, Millennium si Credit Europe.

Cresc creditele de consum

Volumul creditelor de consum acordate anul trecut de membrii Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania a crescut cu 15%, la 469 milioane euro, circa 93% din aceasta suma reprezentand credite destinate consumului personal.

In 2010, membrii ALB Romania au acordat credite de consum in valoare de 406,41 milioane euro.

Membrii ALB Romania au acordat anul trecut credite in valoare de 469 milioane euro, din care 438 milioane euro (93%) credite destinate consumului personal (in scadere cu 11% fata de decembrie 2010), 16 milioane euro (4%) credite industriale si 15 milioane euro (3%) credite auto (in crestere cu 46% fata de finele anului 2010).

In domeniul creditelor destinate consumului personal, imprumuturile de tip nevoi personale detin o cota de 52%, creditele de tip revolving (inclusiv cardurile de credit) au o pondere de 29%, iar creditele la POS-19%.

Potrivit ALB Romania, din totalul finantarilor de tip credit auto acordate, 97% au fost destinate achizitiei de vehicule noi si doar 3% achizitiei de vehicule second-hand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#card credit, #norme bnr credit, #conditii credit, #credit consum, #credit nevoi personale , #Carduri credit