V-ati obisnuit sa platiti cu cardul? Bancile se pregatesc pentru pasul urmator: contactless

Luni, 03 Martie 2014, ora 16:33
3685 citiri
V-ati obisnuit sa platiti cu cardul? Bancile se pregatesc pentru pasul urmator: contactless

Tehnologia contactless revolutioneaza sistemele de plata din strainatate, oferind o experienta cu totul noua in ceea ce priveste platile cu cardul. In Europa, gradul de utilizare a cardurilor contactless si infrastructura necesara s-au extins rapid, in timp ce in Romania, platile cu cardurile contactless au cunoscut un avans "timid". Pana cum, doar patru banci au inclus in oferta cardurile contactless, insa perspectiva pentru urmatorii ani este una optimista, sustin specialistii din domeniu.

"Usor, usor, toate bancile o sa ajunga la metode noi de utilizare a cardului din punct de vedere tehnologic", a declarat pentru Business24, Dragos Cabat, Managing Partner Efin.

Tehnologia care sta la baza acestor tipuri de carduri permite efectuarea in mod rapid, fara introducerea codului PIN, a platilor de mica valoare de maximum 100 de lei, utilizand undele radio prin simpla apropiere a unui card de un terminal prevazut cu o astfel de tehnologie.

Conform limitelor de utilizare standard, se pot efectua pana la 10 plati pe zi. La ora actuala, se poate opta pentru doua tipuri de card contactless: VISA sau MasterCard.

In Europa, exista un numar de peste 80 milioane de carduri Visa contactless emise si 1,3 milioane terminale Visa, iar numarul lanturilor comerciale si al micilor comercianti care accepta platile contactless continua sa creasca.

Cele mai avansate tari europene in privinta pietei de carduri contactless sunt Polonia, cu 13,7 milioane tranzactii in iulie 2013, Marea Britanie, cu 8,6 milioane, Slovacia, cu 2,1 milioane, Spania, 1,7 milioane, Turcia, 670.000 de tranzactii si Franta, cu 370.000 de tranzactii, potrivit Bancherul.ro.

Pentru a putea oferi aceste servicii si multe altele, Visa colaboreaza cu operatori de retele mobile, banci, comercianti, producatori de echipamente si furnizori de software in vederea extinderii disponibilitatii si adoptarii serviciilor de plati mobile in intreaga lume.

Bancile din Romania, pe segmentul cardurilor contactless

In Romania, cardurile contactless (fara atingere) au inceput sa devina mai cunoscute in 2011, cand trei banci au anuntat lansarea unor astfel de produse. Recent, si Banca Transilvania a inclus in oferta cardurile contactles, alaturadu-se astfel grupului de banci mari care include BCR, BRD si ING Bank si care au in oferta astfel de instrumente de plata.

In ultimii ani, cardurile contactless au reusit sa "cucereasca" si noi segmente: transportul de suprafata din Bucuresti si alte cateva orase, printre care Sibiu, Brasov si Galati.

Potrivit MasterCard, plata calatoriilor la metroul din Bucuresti si in autobuzele din Sibiu cu cardurile contactless a inregistrat o crestere de peste 4 ori pe parcursul utimelor 3 luni si jumatate ale anului trecut.

Ce comisioane percep bancile?

Pentru emiterea unui card de debit 'Zambet BCR', banca percepe un comision de 10 lei, in timp ce pentru totalitatea operatiilor de intretinere lunara comisionul este de 1,5 lei.

In cazul 'Card Transport' de la BRD, comisionul de emitere al cardului pentu platile rapide prin tehnologia contactless este zero.

Taxele si comisioanele cardurilor contactless percepute de Banca Transilvania sunt similare celor pentru cardurile standard, cu exceptia comisionului de emitere a cardului: Visa Electron (15 lei), Mastercard Mondo (15 lei), Mastercard Direct (4 euro). In cazul Mastercard Gold, comisionul nu este modificat, acesta fiind de 50 de lei.

In cazul ING VISA Classic Contactless atasat contului Cont'ROL, comision de emitere este de 14 lei iar cel de administrare de 28 lei/an. De asemenea, pentru ING MasterCard Standard Contactless, comisionul de emitere al cardului este de 50 lei, iar cel de administrare, de 50 lei/an.

Piata cardurilor contactless in 2014

Previziunile pentru anul 2014 cu referire la piata cardurilor contactless sunt optimiste, numarul POS-urilor care folosesc aceasta tehnologie urmand sa se dubleze potrivit lui Ciprian Nicolae, head of innovation BRD Groupe Societe Generale.

Chiar daca exista si riscuri asociate utilizarii oricarui instrument electronic, in senul ca se pot fura bani sau identitatea, cardurile contactless sunt foarte utile.

"Din moment ce o masa de banci a fost initiatoarea unui astfel de proces si in cazul acesta inseamna 10% din sistemul bancar, asta arata ca le vom vedea si pe celelate venind destul de repede dupa ele. Anul acesta si probabil anul viiitor o sa fie o tehnologie foarte dezvolatata si cam toata lumea va merge spre aceste produse", completeaza Cabat.

La momentul actual, in Romania, piata cardurilor contactless este inca slab dezvoltata si exista 200.000 de carduri contactless si 5.000 de POS-uri care se bazeaza pe aceasta tehnologie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carduri contactless Romania, #carduri banci, #carduri debit, #tehnologia contactless , #Carduri debit