Comisia Europeana vrea sa limiteze comisioanele la plata cu cardul bancar

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:45
2674 citiri
Comisia Europeana vrea sa limiteze comisioanele la plata cu cardul bancar

Comisia Europeana va propune introducerea unei limite pentru comisioanele percepute de banci pentru a procesa platile cu cardul, urmand sa impuna o limita de 0,2% pentru tranzactiile cu cardurile de debit si una de 0,3% pentru cardurile de credit.

Limita, comparata de unii oficiali europeni cu cea introdusa pentru tarifele la serviciile de roaming, va avea consecinte de amploare in conditiile in care in 2010 valoarea totala a cumparaturilor platite cu cardul in UE s-a ridicat la 1.800 miliarde de euro.

In schimb, limita va afecta o sursa importanta de venituri pentru banci in conditiile in care, in prezent, in unele tari bancile percep comisioane de pana la 1,5%, potrivit unui proiect legislativ consultat de Reuters.

Potrivit Reuters, in prima faza limita va fi introdusa pentru tranzactiile transfrontaliere, de exemplu pentru un detinator irlandez de card care plateste o factura in Franta. Dupa o perioada de doi ani, limitele vor fi extinse si la comisioanele pentru platile interne utilizand toate cardurile.

Propunerea legislativa, care ar urma sa fie prezentata in mod oficial saptamana viitoare, va trebui sa fie discutata cu Parlamentul European si tarile membre UE, ceea ce inseamna ca aceste limite ar putea sa intre in vigoare la finele anului urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata card bancar Europa, #comisioane card bancar, #Comisia Europeana comisioane carduri, #plata card Uniunea Europeana , #Carduri online