Cum sa te protejezi impotriva furtului de identitate

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 12:12
4407 citiri
Cum sa te protejezi impotriva furtului de identitate
Foto: Fraude Help Desk

Numarul celor care le-au picat victime hotilor de identitate a crescut cu o treime in ultimul an, doar in Marea Britanie, iar in SUA hackerii tocmai au reusit sa puna mana pe datele personale a peste 100.000 de americani, direct de pe site-ul Fiscului.

Iata ca furtul de identitate tinde sa fie o noua moda in materie de infractiuni, iar implicatiile sunt, de obicei, mult mai mari decat cele ale unui simplu furt de portofel, potrivit BBC.

Precautie maxima

Datele personale pot fi folosite pentru deschiderea unor noi conturi, comiterea unor infractiuni sub nume fals, obtinerea datelor de securitate ale cardurilor unei persoane etc.

Specialistii in securitate cibernetica sustin ca sunt destule masuri prin care poti preveni un astfel de atac.

In primul rand, nu oferi prea multe informatii personale: data de nastere, adresa etc pe paginile retelelor de socializare. Prietenii apropiati cunosc oricum aceste detalii.

Nu iti salva PIN-ul cardurilor de credit sau de debit in telefon sau pe mailuri. De asemenea, nu il impartasi altcuiva.

Concepe parole cu grad de siguranta ridicat. Nu folosi drept parola ziua ta de nastere, pe cea a copilului sau numele acestuia.

O parola solida este compusa din litere, unele scrise si cu majuscule, cifre si simboluri. Ai grija sa contina minim 10 caractere.

Nu folosi acelasi PIN pentru mai multe carduri. Distruge documentele financiare inainte de a le arunca la gunoi.

Britanicii, speriati de noul val de criminalitate

In Marea Britanie, problema furtului de identitate devine una alarmanta pentru autoritati. Criminali, hoti si imigranti ilegali se ascund in spatele unor date furate profitand din plin de statutul lor aparent legal.

Secretarul de stat pentru Imigratie, James Brokenshire, sustine ca furturile de identitate din Regatul Unit au ajuns sa provoace pagube de miliarde de lire sterline anual.

"Aproximativ un sfert dintre adulti pica victime acestei infractiuni, iar situatia a devenit inacceptabila", a explicat acesta.

Noua legislatie aprobata in zona metropolitana Londra prevede ca ofiterii de politie pot retine persoanele care furnizeaza echipamente necesare pentru falsificarea cardurilor si a actelor de identitate.

Potrivit departamentului de combatere a infractionalitatii cibernetie al Politiei londoneze un aparat de printat carnete de soferi, carti de identitate si carduri bancare costa aproximativ 1.000 de lire sterline.

80% din cazuri se petrec in mediul online

Conform unui raport intocmit de Cifas, agentia de prevenire a fraudelor, 80% din furturile de identitate se petrec in mediul online.

Inspectorul angus Crawford sustin ca gruparile au devenit atat de bine organizate, incat acum au si forumuri unde isi vand datele subtilizate de la zeci de mii de naivi.

Un card de credit cu datele altei persoane se vinde cu 5 lire.

Crearea unor noi carduri de credit in numele altei persoane este metoda cel mai des intalnita in acest tip de frauda: 41%. Este urmata de deschiderea unor noi conturi bancare, in procent de 27%.

Exemplar ramane cazul unui cuplu de octogenari care nu auzisdera in viata lor de retailerul H&M, dar care aveau un cont deschis la acesta, din care cineva achizitiona lunar imbracaminte.

Media de varsta a victimelor ramane la 45-46 de ani, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, dar grupul de varsta 21-30 de ani incepe sa fie din ce in ce mai tentant pentru hotii de identitati.

Fiscul american, dus de nas de hoti

Nici in Statele Unite nu se poate spune ca beneficiezi de o siguranta mai mare a datelor.

104.000 de identitati ale contribuabililor americani au fost folosite de infractorii cibernetici pentru a obtine returnari de impozite in numele altor persoane, arata postul american CNN.

Furtul a fost depistat abia saptamana trecuta, cand agentii de securitate ai Fiscului au descoperit ca hackerii foloseau o aplicatie "Get Transcript" prezenta pe site pentru a completa cereri de returnare a banilor in numele altor persoane.

"In perioada februarie-mai au incercat sa obtina sume in numele a peste 200.000 de persoane. Nu au reusit decat in jumate din cazuri", a comunicat conducerea IRS.

Dincolo de incercarea de furt, comisarul IRS John Koskinen, crede ca intreaga operatiune a vizat furtul datelor personale a cateva sute de mii de americani.

Atacul depistat saptamana trecuta viza si informatii despre salariile victimelor si deducerile fiscale de care beneficiaza acestea.

Agentia fiscala a Statelor Unite va monitoriza atent conturile celor 200.000 de victime ale hotilor de identitate, iar cele 104.000 de persoane ale caror date personale au fost expuse vor avea un cod PIN de securitate.

In ultimele luni aplicatia "Get Transcript" de pe site-ul IRS a fost folosit de peste 23 de milioane de contribuabili. Dupa atacul derulat prin intermediul ei, aplicatia a fost dezactivata.

#furt identitate Marea Britanie, #metode prevenire furt identitate, #frauda site fisc SUA , #Carduri online