Romanii au tranzactionat prin carduri Visa aproape 20 de miliarde de euro anul trecut

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 15:28
2084 citiri
Romanii au tranzactionat prin carduri Visa aproape 20 de miliarde de euro anul trecut

Tranzactiile si retragerile de pe carduri emise sub sigla Visa au crescut in anul fiscal incheiat in septembrie 2013 cu 10,7%, la 19,3 miliarde euro, in conditiile in care numarul tranzactiilor la comercianti a urcat cu 20,7%, iar valoarea acestora cu 16,2%, a anuntat luni compania.

Potrivit directorului general pentru Romania si Croatia al Visa Europe, Catalin Cretu, numarul tranzactiilor zilnice a crescut cu 60.000, la 628.000 de tranzactii, ceea ce echivaleaza cu aproape 230 de milioane de tranzactii anual.

"La septembrie, cand avem cifrele, 45% din tranzactii sunt la comercinati, iar asta inseamna ca la finele anului o sa ajungem la punctul de rascruce, adica o tranzactie din doua sa fie facute la comercianti cu carduri Visa", a spus Cretu la conferinta de presa pentru anuntarea rezultatelor.

Valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a scazut cu 3,7%, la 35 euro

El a aratat ca valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a scazut cu 3,7%, la 35 euro.

In aceste conditii, rezulta ca romanii au platit la comercianti prin carduri Visa circa 3,6 miliarde euro, respectiv 18,6% din totalul operatiunilor cu carduri emise sub aceasta sigla.

Potrivit lui Cretu, la nivelul pietei din Romania sunt realizate operatiuni pe card de 30 de miliarde de euro, din care sub 6 miliarde de euro sunt plati la comercianti.

Din valoarea platilor realizate la comercinati, aproximativ un sfert provine din tranzactiile de pe carduri business, emise in principal pentru companii mici si mijlocii.

"Am obtinut aproape 21% crestere in numarul de tranzactii la comercianti, ceea ce inseamna ca in continuare schimbarea comportamentului detinatorilor s-a accelerat, chiar in conditii de criza (...) Valoarea totala a platilor de consum din Romania este de 85 pana in 90 de miliarde euro anual. Speram sa ajungem la din ce in ce mai mult la aceasta valoare de consum", a adaugat Cretu.

In Romania, valoarea fraudei este de 11 ori sub media europeana

El a aratat ca in Romania, valoarea fraudei este de 11 ori sub media europeana, ceea dea o incredere sporita in acest sistem de plata.

Potrivit directorului regional al Visa, compania se va concentra si in acest an pe largirea acceptarii platii cu cardul a taxelor si impozitelor, in conditiile in care evaziunea fiscala se mentine in continuare la 28% din PIB.

"In jur de 30% dintre romani fac plati cu cardul regulat. Acesti oameni, si vorbim de 30% din adultii activi, daca vor stii ca primaria lor accepta aceste plati, vor achita cu cardul. Deci, vorbim de 30% din platile de taxe si impozite la nivel national", a eplicat directorul Visa.

Visa va pune un accent puternic si pe acceptarea si utilizarea cardului de catre firmele mici si mijlocii.

"Vom continua cu masuri de crestere a acceptarii la comerciantii mici si mijlocii. Stim ca marii retaileri introduc imediat, dar le cei mici exista o problema. Impreuna cu bancile acceptatoare, anul trecut am avut o crestere a numarului de POS cu 25%, mult peste cresterea acceptarii la nivel de piata. Ne-am propus sa marim de la 45.000 de acceptatori la plus 60% in trei ani si sa dublam numarul in 5 ani. Primul an ne-a depasit asteptarile", a aratat Cretu.

In acelasi timp, Visa va continua extinderea platilor contactless, iar in primul trimestru estimeaza ca vor aparea 6 mari emitenti de carduri si 6 mari comercinati care vor intra pe aceasta piata, si vor asigura o masa critica atat pe sistemul de acceptare, inclusiv prin sistem de telefonie, cat si de emitere.

"Odata inceput asaltul telefonului mobil, suntem convinsi ca vom mai avea cateva lansari importante cu telefonul mobil in Romania in 2014", a aratat Cretu.

El crede ca este nevoie de o mai buna colaborare intre banci si telefonia mobila, pentru a asigura canale de distribtie si educatia necesara acestui tip de tranzactii.

#visa romania, #carduri romania, #tranzactii card , #Carduri Visa