Adio, PIN si bancomate! Iata cum ne vom gestiona banii

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 18:12
19416 citiri
Adio, PIN si bancomate! Iata cum ne vom gestiona banii
Foto: CNN / Sucursala FNB

Carnetul de cecuri este mort si ingropat deja, iar cardurile de credit, codul PIN si bancomatele pe care le cauti cu disperare cand ramai fara lichiditati sunt si ele pe punctul de a iesi din peisaj. Si nu sunt singurele care vor fi desfiintate sau modificate de schimbarile tehnologice.

Probleme ca pierderea codului PIN sau gasirea unui bancomat in zona vor fi pur si simplu date uitarii, in cel mai scurt timp, sustin specialistii.

"Suntem intr-un punct in care rapiditatea cu care se dezvolta noile tehnologii a ajuns deja sa ne sperie. Schimbarea modului in care ne vom administra conturile bancare se va petrece mai repede decat ne inchipuim, cam in cinci ani", considera Gi Fernando, fondatorul Free Formers, intr-un interviu acordat CNN.

In pragul extinctiei

O serie de elemente traditionale pe care le folosim in prezent pentru a achita diverse servicii si produse vor disparea sau vor suferi mutatii rapide pentru a tine pasul cu tehnologia.

Codurile PIN si cititoarele de carduri sunt primele amenintate de invazia noii tehnologii. Datele de identificare incluse in baza de date a noilor dispozitive vor inlocui codurile de siguranta din prezent, considera Fernando.

Printre caracteristicile noilor tehnologii se numara recunoasterea amprentei, scanarea retinei, mascarea dispozitivelor in accesorii sau in lentilele de contact. Iar viitorul este aici deja.

"Se constata o folosire tot mai intensa a datelor biometrice. Amprentarea si scanarea retinei vor tine in curand loc de semnatura", afirma Steven Lewis, analist in cadrul companiei Ernst&Young.

Deja putem efectua plati direct de pe telefonul mobil, iar unele magazine au inceput sa introduca dispozitive prin care putem face mici cumparaturi contactless, fara sa bagam mana in buzunar.

Bancile trebuie sa tina pasul cu tehnologia

Chiar si institutiile bancare vor trebui sa-si schimbe forma de organizare si sa coboare de pe piedestalul institutionala pana la nivelul strazii, dupa modelul vechilor magazine de cafea din Venetia secolului al XVI-lea.

"Oamenii simt nevoia unui contact direct", admite Gi Fernando. Asa ca ne putem astepta sa vedem ghisee bancare prin supermarketuri, cafenele si magazine de cartier, in asteptarea clientilor care vor fi verificati printr-o singura privire in ochi.

Banii gheata inca rezista

Ceva mai greu de eliminat vor fi bancnotele, in conditiile in care toata lumea le accepta, sunt usor de transportat si nu atat de usor detectabile ca transferurile electronice.

"Banii gheata vor disparea greu", considera fondatorul Free Formers. Cu toate acestea, smartphone-urile si cardurile de plata directa sau alte metode vor reduce din ce in ce mai mult zona de influenta in piata a bancnotelor.

Imprumuturi online

Era digitala tinde sa modifice si clasicele metode de obtinere a unui imprumut bancar. Grupurile P2P (peer-to-peer) si site-urile de pe care poti imprumuta direct bani pentru tine sau pentru afacerea ta au prins deja cheag in Statele Unite.

Anul trecut, Lending Club si Prosper, doua grupuri de imprumut online au acordat credite de 2,4 miliarde de dolari fara sa vada la fata vreun client.

Pana in 2025, nivelul acestor tipuri de imprumut este asteptat sa atinga 1.000 de miliarde dolari.

Transfer online fara limite

Western Union sau alte servicii de transfer rapid al banilor contra unui comision consistent si care presupun gasirea unui ghiseu, statul la coada si completarea formularelor vor fi si ele nevoite sa se transforme sa sa sa inchida.

Deja au aparut servicii online, ca Transferwise si Kantox, care preiau aceasta sarcina fara ca tu sa te ridici din fata calculatorului, iar in zona social media, mai nou, poti expedia bani inclusiv prin Facebook, gratie aplicatiei Azimo.

In timp ce o banca aplica un comision de 2% pentru transferurile de bani dintr-un cont in altul, iar un operator de transferuri rapide are comisionul fixat la 6,5%, prin Azimo, taxa platita de clienti este de doar 2%.

"O mare parte din transferurile de bani, cam 98% este inca in sistem offline, insa la cat de rapid se misca lucrurile acesti indicatori se vor modifica cat de curand", explica Michael Kent, director executiv al Azimo.

Nu va fi o schimbare imediata, ci una graduala, sunt de acord specialistii in domeniu, dar cert este ca intr-acolo se indreapta lucrurile, cu mare viteaza.

#plati contactless, #plati telefon POS, #Apple Pay plati telefon, #gadget contactless, #semnatura biometrica cont , #Plata cu cardul