O treime dintre europeni ar opta pentru o societate cashless. Romanii sunt in top 5

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 14:04
7442 citiri
O treime dintre europeni ar opta pentru o societate cashless. Romanii sunt in top 5
Foto: Final Wakeup Call

O treime din cetatenii Europei ar fi dispusi sa renunte la banii cash, in favoarea metodelor de plata digitala, care castiga tot mai mult teren, arata un studiu recent efectuat online de ING pe un esantion de 15.000 de respondenti.

Romanii se afla pe locul 4 in acest clasament, dupa turci, italieni si polonezi, in vreme ce britanicii sunt pe ultimul loc, adica ar renunta cel mai greu la banii gheata.

21% dintre persoanele consultate in cadrul sondajului au admis ca rareori poarta asupra lor bancnote sau monede, iar 1% sustin ca nu au mai avut nevoie de bani fizici in ultimele 12 luni, relateaza Bloomberg.

Conform studiului ING, jumatate dintre respondenti au recunoscut ca, in ultimul an, au folosit din ce in ce mai putin banii fizici, iar majoritatea spun ca se asteapta ca trendul sa se mentina in viitor.

In top 5 al statelor in care locuitorii si-ar dori sa abandoneze banii in forma clasica se numara Turcia (41%), Italia (40%), Polonia (38%), Romania (37%) si Spania (36%).

"O societate cashless nu numai ca este posibila, dar este si acceptata de o parte importanta a populatiei din tarile Europei", sustin cercetatorii implicati in realizarea studiului.

Pana acolo insa, prapastia dintre adeptii sistemelor digitale de plata si cei care prefera sa simta banii fosnind in mana va trebui sa se reduca destul de mult, 82% din cei inclusi in ultima categorie anuntand ca nu intentioneaza sa renunte la folosirea bancnotelor si monedelor in urmatoarele 12 luni.

Pe termen scurt insa, jumatate din respondenti au precizat ca pot trece cu usurinta peste o saptamana in care sa nu aiba bani cash asupra lor, in timp ce 29% cred ca ar putea trai astfel pe o perioada indefinita.

Cu toate acestea, un abandon total al banilor cash nu este bine vazut de aproape trei sferturi din populatia continentului, mai spun cercetatorii care s-au ocupat de studiu.

Ca un exemplu, dintre europeni, britanicii sunt cel mai putin dispusi sa renunte cu totul la banii fizici, desi Regatul Unit spera sa isi valorifice reputatia de centru fintech dupa iesirea din UE.

#societate cashless, #plati digitale, #bani cash , #Plata cu cardul