Consumul in UE: Europa de Vest e cumpatata, Estul cheltuitor

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 18:57
2666 citiri
Consumul in UE: Europa de Vest e cumpatata, Estul cheltuitor

Daca in statele grav afectate de criza din zona euro consumul a inregistrat scaderi semnificiative, nu acelasi lucru se poate spune despre Europa de Est, unde populatia s-a pus serios pe cheltuit, in aceasta zona fiind inregistrata o crestere de doua cifre a consumului.

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut in medie cu 0,2% in primul trimestru din 2012 la nivelul celor 27 de state membre, chiar daca au inregistrat cresteri in 15 tari, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

Trend descrescator si in primul trimestru din 2012

Astfel, trendul general descrescator inregistrat de la jumatatea anului 2011 a continuat si in primul trimestru din 2012. Acest declin reprezinta al doilea trimestru consecutiv cand cheltuielile de consum din UE nu au mai crescut si, totodata, cea mai slaba performanta inregistrata dupa ce regiunea a iesit din recesiune, la finalul anului 2009.

Situatia cheltuielilor de consum din cele mai mari economii europene este mixta. Cresterea anuala moderata inregistrata de Franta (2,0%) a fost mai mult decat contrabalansata de scaderile din Germania (-1,0%), Italia (-1,2%) si Marea Britanie (-0,1%).

In linie cu trendurile recente, tarile cel mai puternic afectate de criza datoriilor suverane continua sa inregistreze cele mai slabe performante. Cea mai mare scadere a cheltuielilor de consum s-a inregistrat in Grecia (-12,7%), in timp ce declinul a continuat in Irlanda (-5,1%) si Portugalia (-4,1%).

Europa de Est in contrast cu Vestul

Comportamentul consumatorilor din Europa de Est a transmis mai mult optimism in conditiile in care ritmul de crestere a cheltuielilor de consum a fost de doua cifre in Lituania si Slovenia.

In acelasi timp, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri solide in Estonia, Letonia, Polonia si Slovacia. Mai mult, toate tarile cu exceptia Letoniei au raportat in primul trimestru din 2012 avansuri mai mari decat in trimestrul anterior.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, nu pe sentiment sau opinii, aceste date fiind ajustate ulterior cu volumul emiterilor de carduri Visa, preferintele de plata ale consumatorilor si inflatia.

Tot mai multi consumatori platescu cu cardul

Spre deosebire de alti indicatori sau alte studii care au la baza sentimentul sau opiniile din anumite sectoare, acest Barometru reflecta cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luand in considerare tendinta tot mai mare a consumatorilor de a plati cu cardul, dat fiind ca un miliard de euro, din cele sapte miliarde de euro, cheltuite in Europa, sunt platite cu un card Visa.

"Chiar daca cheltuielile de consum au crescut in primul trimestru in majoritatea statelor membre ale UE, tendinta principala in ceea ce priveste consumul a fost moderata. Acest al doilea trimestru consecutiv fara crestere, subliniaza presiunile cu care se confrunta in prezent consumatorii, dar contextul mascheaza divergentele semnificative privind perspectivele economice ale fiecarui stat membru al UE", a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa - de debit, de credit si preplatite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajusteaza datele brute despre tranzactiile Visa in functie de o serie de factori.

Prima data, datele sunt modificate in functie de variatia numarului de carduri Visa emise, astfel incat sa ia in considerare extinderea activitatii Visa. Ulterior, se realizeaza o ajustare pentru a compensa schimbarile in comportamentul de plata cu cardul al consumatorilor.

Aceasta se bazeaza pe o evaluare a tendintelor de retragere a numerarului si de efectuare a tranzactiilor la terminalele POS cu carduri Visa. In final, pentru a lua in calcul inflatia, datele sunt ajustate in functie de modificarile indicelui preturilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbarilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodarie.

#consumatori romani, #Visa debit tranzactii, #card de cumparaturi, #criza euro, #zona euro prabusire , #Stiri Carduri