Schimbari majore in topul miliardarilor lumii. Cine a urcat si cine a coborat. Foto

Miercuri, 28 August 2013, ora 12:28
2776 citiri
Schimbari majore in topul miliardarilor lumii. Cine a urcat si cine a coborat. Foto
Carlos Slim Helu, cel mai bogat miliardar al lumii

Impreuna, primii cinci miliardari ai lumii au o avere de aproximativ 220 miliarde de euro). Pe lista figureaza nume sonore, ocupanti cu vechime ai clasamentului, precum magnatul mexican al telecomului, Carlos Slim Helu sau fondatorul Microsoft, Bill Gates, dar si miliardari care in anii trecuti nu se apropiau de fruntea clasamentului.

Concurenta pentru primele pozitii in topul miliardarilor din lume continua sa fie una acerba, iar consecintele crizei economice prelungite au afectat atat afacerilor bogatilor lumii, cat si averea cumulata. In timp ce unii au pierdut sume importante din avere, altii au avansat in clasament, iar topul de anul acesta intocmit de Forbes cuprinde o serie de suprize.

1. Carlos Slim Helu

Pentru al patrulea an la rand, Carlos Slim Helu se afla pe prima pozitie in top, consolidandu-si renumele de cel mai bogat om al planetei, cu o avere de 73 de miliarde de dolari, arata editia de anul acesta a topului Forbes.

La inceputul anului, clasamentul intocmit de Bloomberg titra ca Bill Gates l-a depasit pe Carlos Slim Helu. Succesul fondatorului Microsoft a fost de scurta durata, iar magnatului telecom revine la conducerea topului.

Carlos Slim Helu a construit un imperiu, datorita caruia detine suprematia in telecomunicatii in America Latina. De asemenea, mai are afaceri si in comert, in industria petrolului, a cimentului, a tigarilor, precum si in sectorul bancar.

Intr-un interviu acordat Reuters, Slim Helu spunea ca se bazeaza, in afaceri, pe o filozofie simple. In opinia sa, "averea este ca o livada. Trebuie sa imparti fructul, nu livada. Ceea ce trebuie sa faci cu livada este sa o cresti, sa reinvestesti pentru a o face mai mare sau sa o dezvolti in alte zone".

2.Bill Gates

Pe locul al doilea in clasament se afla fondatorul Microsoft, Bill Gates, "un cunoscut" al topului, care a avansat de-a lungului timpului si a reusit chiar sa il detroneze pe Carlos Slim Helu, pentru o scurta perioada de timp. Bill Gates a acumulat 67 de miliarde de dolari (aproximativ 50 de miliarde de euro).

Fata de anii trecuti, averea sa a crescut cu aproximativ sase miliarde de dolari, datorita unor investitii strategice. In portofoliului grupului pe care il controleaza se numara si firme care nu se bucura de renumele Microsoft, cum ar fi Republic Services, o companie care colecteaza deseuri sau imbuteliatorul Coca Cola din Mexic, firma FEMSA.

Luna acesta, Bill Gates a spus ca nu il va inlocui pe Steve Ballmer la conducerea Microsoft, dupa retragerea acestuia, preferand sa ramana in consiliul de administratie al companiei.

3.Amancio Ortega

Pentru prima data, in topul celor mai mari trei miliardari ai lumii Warren Buffett nu mai figureaza in clasament. El a fost inlocuit de Amancio Ortega, fondatorul retailerului de imbracaminte Inditex, prezent si pe piata locala, prin brandurile Zara si Stradivarius.

Averea sa a crescut spectaculos, cu 19,5 miliarde de dolari anul trecut, pana la 57 de miliarde de dolari (42 de miliarde de euro). Ortega s-a retras de la conducerea Inditex in 2011, dar controleaza in continuare aproximativ 60% din actiunile companiei, care au crescut anul acesta cu 50%, fata de 2012.

Inditex a obtinut anul trecut pe piata locala o cifra de afaceri totala de 671 milioane lei (150,6 milioane euro), cu 30% mai mari comparativ cu anul anterior, si un profit net de 97,2 milioane lei (21,8 milioane euro), in crestere cu 20%, potrivit Mediafax.

4.Warren Buffett

Chiar daca averea sa a crescut cu aproape 10 miliarde de dolari, Warren Buffett a coborat pana pe locul patru in topul bogatilor lumii. In total, averea sa a ajuns la 53,5 miliarde de dolari (putin peste 40 de miliarde de euro). Aceasta este prima data, din 2000, de cand Buffett nu se afla pe podiumul celor mai instariti oameni de afaceri ai lumii.

In luna februarie, Buffett s-a inteles cu miliardarul brazilian Jorge Paulo Lemanns, directorul general de la 3G Capital, si impreuna au cumparat producatorul de ketchup Heinz, intr-o tranzactie estimata la 23,2 miliarde de dolari.

Despre strategia de business aplicata de Buffett se spune ca se bazeaza pe principiul "trateaza toate afacerile cu potential ridicat si riscuri scazute, ca pe niste plasamente pe termen lung sau chiar pe viata".

5.Larry Ellison

Pe locul al cincilea in clasament se afla Larry Ellison, o alta surpriza. Pana acum, el figura in top pe pozitii inferioare, dar, lucrurile s-au schimbat anul acesta. Oracle, compania pe care o conduce, a inregistrat o crestere a valorii de piata de peste 20%, iar averea lui Ellison a ajuns la 43 de miliarde de dolari (32 de miliarde de euro).

In anii trecuti, directorul general Oracle a facut o serie de achizitii imobiliare, cumparand proprietati in Malibu si 98% din Insula Lanai, din Hawaii, contra sumei de aproximativ 500 de milioane de dolari. De asemenea, el a adaugat compania de transport aerian a arhipelagului Hawaii in holdingul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#top miliardari lume, #Carlos Slim Helu avere, #cei mai bogati miliardari, #Bill Gates avere, #Warren Buffett avere , #Avere