7 lectii de modestie cu miliardarii lumii

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 23:24
2430 citiri
7 lectii de modestie cu miliardarii lumii

Cand vine vorba de investitii si gestionarea averii, cele mai bune si demne de urmat sfaturi nu pot sa vina decat de la cei mai bogati dintre noi. Oricat de mare sau de mica ar fi averea pe care o ai in buzunar, cand un miliardar iti spune cum sa o folosesti, ar trebui sa il asculti.

Astfel de sfaturi a dat recent si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu care spunea ca s-ar descurca la fel de bine chiar si cu un salariu de 1.500 de lei, o sotie somera si un copil la facultate sau ca orice roman care munceste poate avea o vila de 1.300 de metri patrati daca nu investeste in bautura si tigari.

Lectii de modestie dau si cei mai bogati oameni ai lumii, iar unii dintre ei chiar le pun in practica, ceea ce ii face sa fie mult mai credibili decat modestii nostri. Investopedia prezinta cativa miliardari, adevarate modele de urmat datorita modestiei de care dau dovada.

Carlos Slim Helu, magnat al telecomunicatiilor cu o avere de 60,6 miliarde de dolari, este unul dintre cei dati ca exemplu desi este cel mai bogat om din lume. El ar putea sa cheltuiasca 1.150 de dolari pe minut in urmatorii 100 de ani si venitul anual al unui american de rand in doar 13 minute, dar inca economiseste bani si consuma doar cat are nevoie.

Locuinta este primul loc in care Carlos Slim si alti miliardari ca el isi arata modestia. Fiecare miliardar ar putea sa traiasca intr-o casa uriasa cum ar fi cea a lui Bill Gates, care valoreaza 147 de milioane de dolari, dar unii prefera sa traiasca mai simplu.

Warren Buffett inca locuieste intr-o casa cu cinci camere din Omaha, pe care a cumparat-o in 1957 pentru 31.500 de dolari. Chiar si cel mai bogat om din lume traieste in aceeasi casa de mai bine de 40 de ani.

Transportul este un alt mijloc de economisise a banilor. Miliardari precum John Caudwell, David Cheriton si Chuck Feeney prefera sa mearga pe jos, cu bicicleta sau cu transportul in comun.

Desi isi permit sa mearga la masa cu elicopterul sau cu un Bentley condus de soferul personal, ei prefera sa faca miscare si sa contribuie la salvarea mediului.

Miliardarii obisnuiesc sa arunce milioane de dolari pe masini, iahturi si avioane, asa cum face Larry Ellison, co-fondatorul si directorul executiv al Oracle. Altii raman, insa, low-profile. Jim Walton, din clanul Wal-Mart, conduce o camioneta veche de 15 ani.

Magnatul indian Azim Premji are o Toyota Corolla, in timp ce Ingvar Kamprad de la Ikea are un Volvo vechi de 10 ani. Ei sunt de parere ca nu au de ce sa conduca in fiecare zi o alta masina si ca e mai buna o masina de incredere.

Hainele de firma sunt importante pentru multi, chiar si pentru oamenii obisnuiti. Miliardarii isi permit sa poarte haine unice facute de designeri celebri doar pentru ei, insa cativa dintre ei nu inteleg efortul. David Cheriton, profesor la Stanford care a ajutat la aparitia Google si a primit un mare pachet de actiuni, se imbraca in blugi si tricouri.

Ingvar Kamprad, fondatorul imperiului Ikea, evita sa poarte costume, iar mogulul telefoanelor mobile John Caudwell isi cumpara haine obisnuite de pe rafturile magazinelor.

Chiar si tunsoarea este responsabila pentru cheltuirea unei mici averi in fiecare an. Pentru a-si pastra imaginea, un miliardar da aproximativ 600 de dolari la fiecare sase luni, ceea ce inseamna 7.200 de dolari pe an. Fara bacsis.

Unii miliardari nici nu vor sa se apropie de saloanele fancy si preturile lor si se tund singuri acasa. Este, din nou, cazul lui John Caudwell si David Cheriton.

Luxul este, evident, cel mai costisitor. Desi pare ciudat, Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume, nu are iaht si nici avion chiar daca poate sa cheltuiasca peste 1.000 de dolari pe minut timp de 100 de ani. Si nu este singurul care a ales sa evite un stil de viata opulent. Warren Buffett compara astfel de "jucarii" cu o durere in gat.

Astfel de cheltuieli excesive si inutile nu sunt facute doar de miliardari.

Intr-un fel sau altul, toti avem aceasta problema, chiar daca la un alt nivel, iar existenta unor persoane care traiesc simplu desi isi permit sa mearga la serviciu cu elicopterul ar trebui sa ne ajute sa ne gestionam mai bine finantele proprii. Mai ales ca asta ne-ar putea ajuta si sa ne imbogatim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani, #bogati, #miliardari, #modestie , #stiri Carlos Slim