Patriciu: pierdere de 700 de milioane de dolari in ultimele sase luni

Joi, 12 Martie 2009, ora 17:22
3253 citiri
Patriciu: pierdere de 700 de milioane de dolari in ultimele sase luni

Omul de afaceri Dinu Patriciu este singurul roman care apare anul acesta in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de Forbes, cu o avere estimata la 1,8 miliarde de dolari, in scadere fata de anul trecut, cand prestigioasa revista indica pentru Patriciu o avere de 2,5 miliarde de dolari.

In clasamentul de anul trecut, Romania era reprezentata si de omul de afaceri Ion Tiriac, a carui avere era estimata de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, insa in topul de anul acesta numele fostului tensimen roman nu mai apare.

In ceea ce-l priveste pe Patriciu, chiar daca a pierdut din avere fata de anul trecut, dupa cum arata Forbes, el a urcat in clasament.

Anul acesta el ocupa pozitia 397, in timp ce anul trecut era pe locul 462.

Forbes precizeaza ca Dinu Patriciu, in varsta de 58 de ani, isi datoreaza averea in special rafinariilor sale si afacerilor din industria petrolului.

Fost arhitect, explica revista, el a preluat in 1998 fosta companie de stat Rompetrol, al carei director executiv a devenit in 2001.

Printr-o serie de achizitii, Patriciu a transformat Rompetrol intr-o companie multinationala, ce a inregistrat vanzari de 4,6 miliarde de dolari.

In 2007, a vandut 75% din grup operatorului energetic de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, dar a ramas la conducere. A investit in afaceri imobiliare, iar in ianuarie a cumparat, prin intermediul companiei sale Black Sea Global Properties, Fabian Romania, un fond listat in Marea Britanie.

Patriciu, fost parlamentar si membru-cheie al Partidului National Liberal, detine si trustul media Adevarul Holding, care publica Forbes Romania sub licenta Forbes Media LLC, precizeaza revista. 

"Cea mai importanta veste este: suntem aici si inca mai exista miliardari", a declarat Monie Begley, vicepresedintele Forbes.

Miliardarii planetei au pierdut 2000 miliarde dolari din cauza crizei

Din martie 2008, averea miliardarilor planetei a scazut de la 4.400 la 2.400 de miliarde de dolari. In lume au mai ramas 793 de miliardari, fata de 1.125 anul trecut: 332 de nume au disparut de pe lista, nmai ales din Rusia, India si Turcia.

Totusi, trio-ul castigator nu s-a schimbat: cofondatorul Microsoft, Bill Gates, investitorul american Warren Buffet si magnatul mexican al telecomunicatiilor, Carlos Slim. Insa Buffet si Slim au cazut un loc: Gates este pe primul loc, pe care anul trecut il cedase lui Buffet, dupa 13 ani de "dominatie".

Insa averile lor nu mai sunt ce erau: Gates a trecut de la 58 la 40 de miliarde de dolari, Buffet de la 62 la 37 de miliarde, iar Slim de la 60 la 35 de miliarde de dolari. Americanii reprezinta 45% dintre miliardarii din clasament.

Oligarhii rusi, care au pierdut in total 369,3 miliarde de dolari, nu mai sunt in numar de 87, ci de 32, iar Moscova a cedat rangul din 2008 de capitala mondiala a miliardarilor in beneficiul orasului New York. Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, este unul dintre putinii care nu au pierdut bani in 2008: cu o avere in crestere, estimata la 16 miliarde de dolari, el se afla pe locul 17.

In randul femeilor, frantuzoaica Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului L'Oreal, nu mai este cea mai bogata femeie din lume, ci numai din Europa, cu 13,4 miliarde de dolari si se afla pe locul 21 in lume. Mostenitoarea lantului de magazine Wal-Mart, Alice Walton, este pe locul 12, cu 17,6 miliarde de dolari.

Tinerii sunt mai putin numerosi in clasamentul de anul acesta, 18 in loc de 50, anul trecut.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, in varsta de 24 de ani, a iesit de pe lista.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#afaceri, #avere, #dolari, #imobiliare, #miliardari, #patriciu, #rompetrol , #stiri Carlos Slim