Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Focus imobiliare

Focus imobiliare
Dupa cum stim cu totii, la ora actuala este din ce in ce mai greu sa achizitionezi un imobil in Bucuresti.Zona centrala are preturi foarte ridicate la garsoniere si la apartamente, iar periferia are si ea preturi mari datorita constructiei marilor centrelor comerciale Carrefour, Cora etc.
Banca Nationala a atentionat asupra preturilor ridicate pe piata imobiliara, deoarece acestea nu au in spate ratiuni de ordin economic.

Daca pana acum cativa ani, cresterea preturilor la imobile a fost relativ constanta, 4%-5% pe an, in ultima vreme preturile pur si simplu au explodat, inregistrandu-se majorari de pana la 50-60%.

In perioada 2002-2005, preturile apartamentelor din Capitala au crescut in medie cu 115%.

La pretul apartamentelor se adauga si taxele, care valoreaza intre 5% si 7% din costul proprietatii. Aici pot fi incluse taxa de pornire, taxa de transfer, precum si onorariul notarului. Nonrezidentii vor mai plati o taxa suplimentara de 0,5%.

Daca doriti sa apelati la serviciile unei agentii imobiliare trebuie sa incheiati in prealabil contractul de intermediere (precontractul sau antecontractul) care se intocmeste in trei exemplare. La incheierea contractului de intermediere se achita un avans de catre client (care de cele mai multe ori ramane in sediul agentiei pentru siguranta tranzactiei) iar proprietarul lasa actele originale pentru a fi verificate si intocmite pentru contractul de vanzare - cumparare la notariat. In cazul in care tranzactia nu poate fi incheiata din vina proprietarului clientul sa-si poata recupera cel putin avansul dat (iar mai apoi eventualele despagubiri daca considera necesar). Proprietarul lasa actele originale pentru ca numai acestea pot fi depuse in judecatorie pentru extrasul de carte funciara.

Agentiile imobiliare ce afiseaza comision 0%, ridica semne de intrebare. Cel mai sigur este sa consultati asociatiile imobiliare, deoarece acestea detin toate informatiile despre agentiile imobilare membre si cota acestora pe piata. Toate agentiile imobilare de incredere sunt membre ale unei astfel de asociatii.

Privitor la legislatia in domeniu, la sfarsitul lunii trecute, Guvernul a adoptat proiectul de Lege privind modificarea Codului Fiscal. Potrivit documentului, in cadrul sectorului imobiliar, leasing-ul cu bunuri imobile va fi scutit de TVA ( cu drept de optiune pentru taxare). De asemenea, au fost stabilite reguli tranzitorii specifice sectorului imobiliar, deoarece Romania nu a aplicat pana in prezent sistemul ajustarilor de TVA decat in cazul inchirierilor de bunuri imobile.

Cererea de locuinte este foarte mare in raport cu oferta, fapt ce a generat si preturile nejustificat de mari. In Germania sau Bulgaria spre exemplu, preturile la locuinte sunt cu mult mai mici ca in Romania. In Leipzig un apartament cu doua camere si o suprafata de 46 mp costa 25.000 de euro. In Romania, acelasi tip de apartament poate ajunge si la 40.000-45.000 de mii de euro, adica dublu.

In Bulgaria, la Balchik, un apartament de lux intr-un complex nou construit, variaza intre 40.000-100.000 euro. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca zona este pazita in permanenta, beneficiaza de piscina, centru SPA, spatiu de joaca pentru copii si multe altele.In Statele Unite la pretul de 95.000 euro, va puteti construi o casa cu 3 dormitoare, 2 bai pe o suprafata de 1,548 mp.Cele mai scumpe zone din Capitala sunt Unirii, Primaverii, Dorobanti, pretul pe metru patrat putand ajunge si la 3000 de euro. Nici zone precum Pantelimon sau Militari nu se lasa mai prejos in privinta preturilor. Recent construitele centre Cora sau Mall, au determinat o crestere imediata a preturilor, astfel incat o garsoniera situata in sectorul 6 al capitalei ajunge la aproximativ 45.000 euro.

La ora actuala in Romania exista mai multe tipuri de clienti. Pe de o parte sunt cei care cauta apartamente in imobilele vechi, in speranta obtinerii unui pret mic, pentru ca apoi in urma renovarii sa poata obtine un pret mai mare. Pe de alta parte, sunt foarte multi cei care cumpara apartamente inainte ca acestea sa fie terminate, la preturi pe masura ( intre 70.000-200.000 euro).

De asemenea, mai trebuie luati in considerare, cei care doresc achizitionarea de spatii pentru birouri. Piata pe acest segment s-a dezvoltat foarte mult, in special datorita numeroaselor investitii straine. Un exemplu in acest sens il constituie firma austriaca Immofinanz Immobilien Anlagen AG. In total, portofoliul detinut de firma pe piata imobiliara din Bucuresti a atins o cifra de peste 160.000 de metri patrati suprafata utilizabila.

A"Bucurestiul este una dintre pietele importante in care intentionam sa investim in anii care urmeazaA", afirma presedintele consiliului de administratie al firmei, Karl Petrovics.


Garsoniere ( euro )

Sectorul 1 : 48.000, Cismigiu

Sectorul 2: 40.000 , zona Tei

Sectorul 3: 45.500, zona Vitan

Sectorul 4: 33.500, Brancoveanu

Sectorul 5: 48.000, zona 13 Septembrie

Sectorul 6: 45.000. Militari Cora


Apartamente cu 2 camere ( euro)

Sectorul 1 : 139.000, Dorobanti

Sectorul 2: 52.000, D-na Ghica

Sectorul 3: 50.000, Titan

Sectorul 4: 70.000, Tineretului

Sectorul 5: 51.000, Drumul Taberei

Sectorul 6: 40.000, Salaj-Mol


Apartamente cu 3 camere ( euro )

Sectorul 1 : 72.000, 1 Mai

Sectorul 2: 65.000, Colentina

Sectorul 3: 60.000, Dristor

Sectorul 4: 97.000, Dimitrie Cantemir

Sectorul 5: 42.500, Giurgiului

Sectorul 6: 65.000, Raul Doamnei

Adina Corneci

Bloombiz


www.directnews.ro - Topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1292 ori