Start la angajari: Pe piata muncii bate vantul schimbarii

Marti, 14 Iunie 2011, ora 16:22
2662 citiri
Start la angajari: Pe piata muncii bate vantul schimbarii

Ritmul angajarilor in Romania va creste activ in trimestrul urmator, perspectiva fiind cea mai optimista din ultimii trei ani, potrivit unui studiu Manpower. Specialistii in HR si recrutare au comentat pentru Bloombiz situatia actuala a pietei fortei de munca din Romania si sansele ca aceasta sa iasa din criza. 

Piata fortei de munca, intre criza si “un nou inceput”

Semnele revenirii pietei fortei de munca au aparut inca de la studiul anterior Manpower, care viza al doilea trimestru. Atunci, mai mult de 80% din companiile care au raspuns spuneau ca vor creste angajarile.

In studiul realizat pentru trimestrul trei, deja toate valorile sunt pozitive, sustine Eliza Nechifor, Coordonator de Comunicare si Marketing, in cadrul Manpower.

Consultantii in Resurse Umane si recrutorii, insa, sunt mai rezervati in a formula judecati atat de optimiste.

Daniela Serban, Director de Recrutare in cadrul companiei Succes TGM, nu este de acord cu perspectiva revenirii pietei fortei de munca in al treilea trimestru.

Aceasta propune ca exemplu clar reticenta angajatorilor de a se prezenta la targurile de joburi pentru ca “si-au facut o baza de date si deocamdata nu mai fac angajari”.

In opinia ei, piata fortei de munca nu a iesit din criza inca din cauza discrepantei existente intre cerere si oferta.

Nici Mihaela Matei, Senior HR Consultant, nu crede ca piata muncii ar fi iesit din criza, dar admite ca a crescut numarul de joburi necesare in cateva domenii, diferite fata de cele de pana acum.

Care este nivelul la care se afla piata fortei de munca in 2011?

Reprezentantul Manpower vede o asemanare intre situatia de acum  si cea de la sfarsitul lui 2008.

Directorul de Recrutare Succes TGM  compara aceasta perioada cu una mai indepartata, anii 2005-2006, cand existau anunturi, dar angajatii stateau in “stand-by”.

“Boom-ul a fost in 2007-2008, dupa care a venit criza financiara, dupa care s-a dus totul de rapa”, a declarat Daniela Serban.

Nici consultantul nu este de parere ca situatia ar fi comparabila cu cea din perioada de boom pe piata, dar recunoaste ca piata fortei de munca si-a revenit fata de 2009-2010.

Ce cauta angajatorii

Mihaela Matei, consultant in HR declara ca s-au schimbat tipurile de joburi cautate, ca angajatorii se axeaza pe zona de proiect si cauta specialisti cu experienta si cunostinte in domeniu.

Directorul de recrutare afirma ca domeniul “servicii” iese in evidenta, intrucat exista cerinte pentru turism, industrie alimentara si comert. Acesta a accentuat domeniul comertului, in urma discutiilor avute cu reprezentantii McDonald’s care cauta candidati, dar si a marilor lanturi de retail precum Carrefour sau Cora.

Primul sector cu valori pozitive in cel mai recent studiu Manpower este, potrivit reprezentantului companiei, industria prelucratoare.

 Mai mult decat atat “acum observam valori pozitive si in sectoarele sezoniere, cum sunt constructiile si industria extractiva si chiar zona de hoteluri si restaurante”,  afirma acesta.

Efectele noului Cod al Muncii, deja vizibile pentru specialisti

Eliza Nechifor apreciaza ca fiind deja pozitiv impactul noului Cod al Muncii, in special pentru contractele de munca temporara, care au  obtinut prin noile reglementari o sustinere suplimentara.

Din perspectiva companiilor care fac angajari, consultantul in HR sustine ca nu s-au realizat schimbari foarte mari.

Introducerea evaluarilor de performanta in legislatie nu este o noutate pentru organizatiile care foloseau aceste evaluari fara sa le fie impus, singura lor “grija” fiind in acest moment informarea angajatilor despre modificarile din legislatie, sustine Matei.

Problema mai mare apare la legiuitor, care ramane in urma cu aplicarea legilor, adauga aceasta.

Directorul de Recrutare Succes TGM anticipeaza aparitia unor efecte vizibile, in viitorul apropiat.

Potrivit acesteia, cea mai buna reglementare este perioada de proba de 120 de zile care permite angajatului sa afle care sunt cerintele companiei respective dar si angajatorului sa vada daca intr-adevar sunt pe aceeasi “lungime de unda”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajari, # job, # recrutare, # piata muncii, # schimbare pe piata muncii , #stiri Carrefour