Fundatia Bill Gates promoveaza bibliotecile din Romania

Joi, 22 Martie 2012, ora 10:07
2998 citiri
Fundatia Bill Gates promoveaza bibliotecile din Romania

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu si Catalin Stefanescu au facut un tur al bibliotecilor publice din Romania in cautare de istorii autentice, in cadrul primei campanii nationale de promovare a acestor institutii, lansata in programul Biblionet, finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates.

Campania "Cautatorii de Povesti" a fost lansata miercuri, fiind un demers ce devine prima campanie nationala de promovare a bibliotecilor publice din Romania. Astfel, mai multi scriitori si personalitati publice din Romania vor pleca intr-un tur al bibliotecilor din tara in cautare de istorii autentice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Scriitorul Radu Paraschivescu si jurnalistii Vlad Petreanu si Catalin Stefanescu vor deveni "Cautatori de Povesti" pentru o carte care se va scrie sub ochii utilizatorilor.

Ei vor iscodi dupa povesti prin bibliotecile modernizate in programul Biblionet.

La sfarsitul marii calatorii si al proiectului, povestile celor trei se vor intalni intr-un ebook si intr-o carte, un manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din Romania. Cartea se va regasi in peste 2.000 de biblioteci publice din Romania.

Campania nationala de promovare a bibliotecilor publice din Romania este o initiativa Biblionet, in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania si Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Cele 2.933 de biblioteci publice din Romania pot oferi cetatenilor acces la informatia la scara nationala. Pana in prezent, prin intermediul programului Biblionet, peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare si echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare.

Potrivit comunicatului, programul Biblionet are scopul de a reda bibliotecilor publice locul vital in inima comunitatilor. Astfel, bibliotecile publice de la sat sau de la oras redevin adevarate centre sociale, spatii in care oamenii vin sa caute informatii pe internet, de la stiri la locuri de munca sau la soldul de pe cardul bancar, informatii medicale sau sa vorbeasca cu familia aflata la distanta.

Bibliotecarii sunt formati, prin cursuri de IT si de management al noilor sevicii de biblioteca, sa gestioneze, de acum, un spatiu adus la zi si contemporan cu societatea informatiei.

Totodata, bibliotecarii ii pot instrui mai departe gratuit pe localnici si ii pot asista in demersurilor lor.

Peste jumatate (54%) din populatia tarii nu a folosit niciodata un calculator, conform unui studio Eurostat din 2011.

"Multi dintre bibliotecari au facut parte din aceasta categorie, dar programul Biblionet i-a motivat sa recupereze rapid si sa devina ei promotori ai accesului digital in comunitatile lor. Procentul este in continuare foarte mare, Romania si Bulgaria ocupand ultimele locuri in Uniunea Europeana privind accesul la internet la nivel national.

Este insa in scadere fata de anul trecut, cand se situa la 65%, iar bibliotecile moderne prezente in tot mai multe comunitati si in fiecare judet al Romaniei detin un rol considerabil in reducerea decalajului digital", a mai spus Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.

Potrivit unui studiu national lansat odata cu initierea campaniei "Cautatorii de Povesti", aproape un sfert dintre romani spun ca nu merg la biblioteca din lipsa de timp, in timp ce 42% dintre romani spun ca citesc carti o data pe an sau niciodata.

Conform studiului, 275.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet datorita noului serviciu oferit de biblioteca, in timp ce 7.000.000 de vizite au fost inregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor si a internetului.

Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursa de informare, spre deosebire de non-utilizatori, unde principalul canal este televizorul. Aproape 28% dintre respondentii care nu merg la biblioteca au afirmat ca petrec zilnic peste trei ore in fata televizorului. Nefolosirea internetului in general se asociaza statistic cu venituri dintre cele mai mici in cadrul populatiei Romaniei.

Potrivit aceluiasi studiu national, numarul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% in comunitatile mici (sub 15.000 de locuitori), din 2010 pana in prezent.

Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates, in valoare totala de 26,9 milioane de dolari. Programul are o durata de 5 ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#campanie cautatorii de povesti, #fundatia Bill Gates biblioteci Romania, #utilizatori biblioteci publice, #biblionet fundatia Bill Gates , #Biblioteci